Νέα σύνοδος για την Ουκρανία σήμερα, με συμμετοχή της Ελλάδας: Τα σημεία συμφωνίας των Ευρωπαίων

Οι ευρωπαϊκές χώρες που συνεδρίασαν στο Παρίσι τη Δευτέρα εξέφρασαν ομόφωνα την ανάγκη για μια «βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία που θα βασίζεται σε εγγυήσεις ασφάλειας» για το Κίεβο, καθώς και για την «πρόθεσή» τους να «αυξήσουν τις επενδύσεις τους» στην άμυνα.

Νέα συνάντηση «με αρκετά ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά κράτη» για την Ουκρανία ανακοίνωσε για σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν - μετά την έκτακτη σύνοδο της Δευτέρας στην οποία μετείχαν δέκα ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Στη δεύτερη αυτή συνάντηση προσκλήθηκαν ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμετείχαν στη συνάντηση της Δευτέρας, καθώς κι ο Καναδάς ως συμμαχική χώρα στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με δύο πηγές, οι χώρες που προσκλήθηκαν είναι η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Σουηδία και το Βέλγιο. Η συνάντηση μπορεί να διεξαχθεί υβριδικά, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής με τηλεδιάσκεψη, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες.

Στόχος του Μακρόν είναι να έχει συνομιλήσει και με τους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ έως το τέλος της εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδες, όπως οι Le Parisien, La Provence και Sud Ouest.

Τα σημεία συμφωνίας της Δευτέρας

Σύμφωνα με μια περίληψη που περιήλθε σε γνώση του AFP, στην έκτακτη σύσκεψη της Δευτέρας «υπήρξε αρκετά ευρεία συμφωνία» για τις «ακόλουθες βασικές αρχές»:

«τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», «τίποτα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τους Ευρωπαίους», «ανάγκη για την υποστήριξη της πλήρους κυριαρχίας της Ουκρανίας» και «ανάγκη προάσπισης της ενότητας» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων.

«Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν επίσης την υποστήριξή τους στην προσέγγιση της "ειρήνης μέσω της ισχύος" που προωθούν οι ΗΠΑ» αναφέρεται στο κείμενο, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μην χαλαρώσει την πίεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Υπογραμμίζουν ότι μια κατάπαυση των εχθροπραξιών θα είναι βιώσιμη μόνο αν συνοδεύεται από μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, η οποία θα βασίζεται σε εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία» - κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει εκεχειρία «χωρίς ταυτόχρονη ειρηνευτική συμφωνία».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν επομένως ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν αυτές τις εγγυήσεις στο Κίεβο «σε συνάρτηση με το επίπεδο της αμερικανικής υποστήριξης».

Μόνο σε αυτό το πλαίσιο, αυτό της βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας, «μερικοί συμμετέχοντες εξέφρασαν τη διάθεση, για τις εγγυήσεις ασφαλείας, να διερευνήσουν τη δυνατότητα της άμεσης εμπλοκής επί του πεδίου», υπογραμμίζοντας παράλληλα «τη σημασία της αμερικανικής υποστήριξης σε αυτό το πλαίσιο».

Επιπλέον, στη συνάντηση επιτεύχθηκε συμφωνία «για την ενίσχυση των προσπαθειών για την αύξηση» της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Και για την κοινή πρόθεση για αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών, «τόσο μεμονωμένα οι χώρες όσο και στους κόλπους της ΕΕ».

#ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΕΜΑΝΟΥΕΛ_ΜΑΚΡΟΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Ελλάδας, Ευρωπαίων,oukrania, elladas, evropaion