Νέο gadget ανιχνεύει αντισώματα κορονοιού σε... πέντε λεπτά

Βραζιλιάνοι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν ηλεκτροχημικό ανοσοαισθητήρα που ανιχνεύει αντισώματα κατά του κορονοιού σε χρόνο ρεκόρ

Καθώς ο κορονοιός δεν λέει να μας εγκαταλείψει, γρήγορες, φθηνές και ακριβείς εξετάσεις εξακολουθούν να είναι απαραίτητες για την επιδημιολογική επιτήρηση, την παρακολούθηση και τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Βραζιλιάνοι επιστήμονες ανέπτυξαν τώρα έναν ηλεκτροχημικό ανοσοαισθητήρα που ανιχνεύει αντισώματα κατά του ιού μέσα σε ένα πεντάλεπτο.

Σε αναζήτηση μιας νέας διαγνωστικής μεθόδου, η ομάδα επέλεξε ένα υλικό που χρησιμοποιείται συχνά

στη μεταλλουργία, το οξείδιο του ψευδαργύρου και το συνδύασε για πρώτη φορά με γυαλί οξειδίου του κασσίτερου (FTO), ένα αγώγιμο υλικό που χρησιμοποιείται σε ηλεκτρόδια για φωτοβολταϊκά και άλλες προηγμένες εφαρμογές.

«Με αυτόν τον ασυνήθιστο συνδυασμό και την προσθήκη ενός βιομορίου, της ιικής πρωτεΐνης ακίδας, αναπτύξαμε μια επιφάνεια ικανή να ανιχνεύει αντισώματα κατά του SARS-CoV-2. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται ως ένα ηλεκτροχημικό σήμα που συλλαμβάνεται από αυτή την επιφάνεια», περιγράφει ο χημικός Wendel Alves, που είναι καθηγητής στο Κέντρο Φυσικών και Ανθρωπίνων Επιστημών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου ABC (UFABC), στην πολιτεία του Σάο Πάολο.

Το ηλεκτρόδιο που κατασκεύασαν οι ερευνητές ανίχνευσε αντισώματα στον ορό του αίματος 107 ατόμων (μη εμβολιασμένων και εμβολιασμένων μετά και πριν τη νόσηση) σε περίπου πέντε λεπτά με 88,7% ευαισθησία και 100% ειδικότητα, ξεπερνώντας ακόμη και τη δοκιμασία ELISA, το τρέχον πρότυπο κλινικό διαγνωστικό εργαλείο.

Σύμφωνα με τον Alves, η προηγούμενη γνώση χημικών ιδιοτήτων όπως το ισοηλεκτρικό σημείο της πρωτεΐνης ακίδας του ιού (S), επέτρεψε στην ομάδα να αναπτύξει μια πλατφόρμα για να συνδεθεί η S ηλεκτροστατικά με νανοράβδους οξειδίου του ψευδαργύρου. Το οξείδιο του ψευδαργύρου χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην κατασκευή βιοαισθητήρων λόγω της ευελιξίας και των μοναδικών χημικών, οπτικών και ηλεκτρικών ιδιοτήτων του. Οι νανοράβδοι σχηματίζουν ένα φιλμ στην αγώγιμη επιφάνεια του FTO, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό μοριακό μικροπεριβάλλον για την ακινητοποίηση της πρωτεΐνης S και καθιστώντας τη συσκευή έναν απλό τρόπο ανίχνευσης αυτών των αντισωμάτων.

Ο ανοσοαισθητήρας είναι εύκολος στην κατασκευή και χρήση και το κόστος παραγωγής του είναι σχετικά χαμηλό.

Οι ερευνητές θα προσαρμόσουν τώρα την πλατφόρμα έτσι ώστε να γίνει φορητή και με δυνατότητα σύνδεσης με κινητές συσκευές για χρήση στη διάγνωση της COVID-19 και άλλων μολυσματικών ασθενειών.

doi: 10.1021/acsbiomaterials.2c00509

#ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ #ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ #ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα