Νέο κεφάλαιο στον πόλεμο Δύσης - Ρωσίας: Η επίθεση με ATACMS και το νέο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας

Νέα φάση στον πόλεμο Δύσης - Ρωσίας: Η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικούς πυραύλους ATACMS κατά της ρωσικής επικράτειας, το Κρεμλίνο άλλαξε το πυρηνικό του δόγμα.

Η Ρωσία απείλησε χθες Τρίτη ότι θα υπάρξει η «προσήκουσα» ανταπόδοση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Ουκρανία στην επικράτειά της με χρήση αμερικανικής κατασκευής πυραύλων ATACMS, τονίζοντας πως ο πόλεμος εισέρχεται σε «νέα φάση» και διαμηνύοντας ότι οι πιθανότητες χρήσης πυρηνικών όπλων μεγεθύνονται.

Νωρίτερα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ανακοινώσει πως «ο εχθρός έπληξε εγκατάσταση στην περιφέρεια Μπριάνσκ», όχι μακριά από τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, με «τακτικούς πυραύλους ATACMS». Πέντε καταστράφηκαν κι έκτος υπέστη ζημιά από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα.

Η εκτόξευση των πυραύλων επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από ουκρανό αξιωματούχο ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ωστόσο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιορίστηκε να πει πως η χώρα του διαθέτει τέτοιους πυραύλους και θα «τους χρησιμοποιήσει».

Τι σημαίνει η αλλαγή του ρωσικού πυρηνικού δόγματος

Την επίθεση ακολούθησε η αλλαγή του πυρηνικού δόγματος του Κρεμλίνου, μια προγραμματισμένη από καιρό κίνηση, η οποία ωστόσο υλοποιήθηκε χθες προφανώς ως απάντηση στην επίθεση με ATACMS στο ρωσικό έδαφος.

Το νέο πηρυνικό δόγμα της Ρωσίας διαφέρει από την προηγούμενη έκδοση με τουλάχιστον δύο σημαντικούς τρόπους που δείχνουν πώς ο Πούτιν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την απειλή του πυρηνικού του οπλοστασίου για να αποτρέψει τις ΗΠΑ από την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας.

Πρώτον, εγείρει την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει η Μόσχα πυρηνικά όπλα εναντίον μιας πυρηνικά εξοπλισμένης χώρας που δεν εξαπολύει άμεσα επίθεση κατά της Ρωσίας, αλλά υποστηρίζει μια τέτοια επίθεση από μια μη πυρηνική χώρα. Αυτή είναι μια σαφής αναφορά στην Ουκρανία και τους πυρηνικά εξοπλισμένους υποστηρικτές της, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το προηγούμενο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας επικεντρωνόταν στην αντιμετώπιση επιθέσεων από χώρες και συμμαχίες που διαθέτουν οι ίδιες πυρηνικά.

Δεύτερον, μειώνει το όριο στο οποίο η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο πυρηνικής χρήσης ως απάντηση σε μια επίθεση με συμβατικά όπλα. Το προηγούμενο δόγμα, που δημοσιεύθηκε το 2020, έλεγε ότι μια τέτοια επίθεση πρέπει να απειλεί «την ίδια την ύπαρξη του κράτους», ενώ το νέο θέτει αυτό το όριο σε μια «κρίσιμη απειλή» για την κυριαρχία της Ρωσίας.

«Νέα φάση του πολέμου της Δύσης εναντίον της Ρωσίας»

ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία καταδίκασαν τη ρητορική της Μόσχας για τη χρήση πυρηνικών όπλων, στηλιτεύοντας την «ανεύθυνη» συμπεριφορά της, την ώρα που ο Ουκρανός;υπουργός Εξωτερικών ζήτησε «ψυχραιμία» όσον αφορά την αναθεώρηση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος: «Το αναθεωρημένο πυρηνικό δόγμα τους και ρητορική τους για τη χρήση πυρηνικών όπλων δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκβιασμός», είπε ο Σουμπίχα ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε πως συνεχίζει να «επιτηρεί» την κατάσταση, προσθέτοντας πως «τίποτε δεν υποδεικνύει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε την «κλιμάκωση» στη στάση της Ρωσίας και απαίτησε να επιδειχθεί «λογική».

«Έχει ευθύνες ως κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο της G20 στο Ρίο ντε Ζανέιρο - όπου τη χιλιοστή ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, περίπου πενήντα χώρες επαναβεβαίωσαν χθες στον ΟΗΕ την υποστήριξή τους στο Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι βοήθησαν τον ουκρανικό στρατό στα πλήγματά του εναντίον της παραμεθόριας ρωσικής περιφέρειας Μπριάνσκ.

Όπως υποστήριξε, μια τέτοια κίνηση στέλνει το «μήνυμα» ότι η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες «θέλουν κλιμάκωση». «Πρόκειται για νέα φάση του πολέμου της Δύσης εναντίον της Ρωσίας και κατά συνέπεια, θα αντιδράσουμε», τόνισε προσθέτοντας πως οι πύραυλοι ακριβείας που προμήθευσαν οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο «χωρίς τη βοήθεια αμερικανών ειδικών και εκπαιδευτών».

Ο ρώσος ΥΠΕΞ κάλεσε τους Δυτικούς να «διαβάσουν ολόκληρο» το νέο ρωσικό δόγμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων, που επισημοποίησε χθες ο πρόεδρος Πούτιν και διευρύνει την πιθανότητα καταφυγής σε πυρηνικά όπλα σε περίπτωση «μαζικής» επίθεσης από χώρα χωρίς πυρηνικό οπλοστάσιο αλλά υποστηριζόμενη από πυρηνική δύναμη. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως πρόκειται για αναφορά στην Ουκρανία και στις ΗΠΑ.

«Πρόκειται για νέα επίδειξη της ανεύθυνης ρητορικής που επιδεικνύει η Ρωσία εδώ και δυο χρόνια», ήταν η αντίδραση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον. Για «ανεύθυνη ρητορική» μίλησαν επίσης ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επισείσει επανειλημμένα την απειλή καταφυγής στα πυρηνικά όπλα από το ξέσπασμα του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

#ΡΩΣΙΑ #ΗΠΑ #ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ_ΠΟΛΕΜΟΣ #ΕΠΙΘΕΣΗ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέο, Δύσης - Ρωσίας, ATACMS, Μόσχας,neo, dysis - rosias, ATACMS, moschas