«ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ», η νέα πρωτοβουλία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, το dikaiologitika.gr σας παρουσιάζει μία νέα και σημαντική πρωτοβουλία που ξεκινάει στη χώρα μας με σκοπό τη βιώσιμη διαχείριση του νερού

Πρόκειται για το πρόγραμμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας «Νερό για το Αύριο» που προτάσσει την ανάδειξη λύσεων για την ορθότερη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα.

Ο τομέας του νερού είναι πολύ σημαντικός για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, δεδομένου ότι αποτελεί

βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή μπίρας. Για το λόγο αυτό η μείωση της κατανάλωσης και η σωστή διαχείρισή του είναι προτεραιότητα για την εταιρεία, η οποία έχει ήδη επιτύχει τη μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 20% την τελευταία δεκαετία και συνεχίζει να στοχεύει ακόμα υψηλότερα.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη μετάβαση σε ένα νέο αειφόρο μοντέλο διαχείρισης, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα συνεργαστεί με θεσμικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς για τον σχεδιασμό λύσεων που θα απαντήσουν στο πρόβλημα της έλλειψης νερού.

Η πρώτη δράση του Προγράμματος «Νερό για το Αύριο» εστιάζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου μια σειρά από παράγοντες προκαλούν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.

Γιατί επιλέχθηκε η Θεσσαλία ως η πρώτη περιοχή παρέμβασης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης, το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας αποτελεί το πλέον ελλειμματικό στον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, η παρουσία της εταιρείας στην Θεσσαλία είναι σημαντική, διότι εδώ και χρόνια συνεργάζεται σταθερά με παραγωγούς από την περιοχή μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας. Πιο συγκεκριμένα περίπου 25% των συνολικών καλλιεργούμενων στρεμμάτων του Προγράμματος της εταιρείας είναι στη Θεσσαλία.

Ποια είναι τα προσδοκώμενα αποτελέσματα του προγράμματος

Το πρόγραμμα βασίζεται στη συνεργασία των εμπλεκόμενων θεσμικών, παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, στο πλαίσιο συναντήσεων και υπό την εποπτεία και διαχείριση του επιστημονικού υπεύθυνου του Προγράμματος, για την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών προς όφελος του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας

Σκοπός είναι η διαμόρφωση επιχειρησιακών σχεδίων για τη μετάβαση σε ένα αειφόρο μοντέλο διαχείρισης των υδατικών πόρων και για την αποδοτική επίτευξη των οικονομικών, παραγωγικών και περιβαλλοντικών στόχων που θα τεθούν κατά τις συναντήσεις. Τα επιχειρησιακά σχέδια αυτά, θα δώσουν τη δυνατότητα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να διεκδικήσει σημαντικά κονδύλια από χρηματοδοτήσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Προγράμματος «Νερό για το Αύριο» αναμένεται τον Ιούλιο 2022.

Συντελεστές του προγράμματος

Διοργανωτής

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, με ενεργή παρουσία στη χώρα για περισσότερα από 55 χρόνια.
Παράγει στην Ελλάδα τις μπίρες Άμστελ, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, ΜΑΜΟΣ (με παραχώρηση άδειας χρήσης σήματος από την οικογένεια Μάμου), ΝΥΜΦΗ και Buckler από 100% ελληνικό κριθάρι που προμηθεύεται μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού που υλοποιεί, αλλά και τις μάρκες μηλίτη ΜΗΛΟΚΛΕΦΤΗΣ και Strongbow. Στο χαρτοφυλάκιό της ανήκει, επίσης, και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ, αλλά και άλλες γνωστές μάρκες μπίρας.

Επιστημονικός Υπεύθυνος

Την επιστημονική ευθύνη και τεκμηρίωση του Προγράμματος «Νερό για το Αύριο» έχει η ομάδα του Cluster of Sustainability Transition (ReSEES @AUEB, Sustainable Development Unit @ATHENA RC, ΕΙΤ Climate KIC HUB Greece @ATHENA RC, UN SDSN Greece) της οποίας ηγείται η Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Φοίβη Κουντούρη.

Η επιστημονική ομάδα εξειδικεύεται σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και οικονομικών του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και της ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο www.nerogiatoavrio.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα