Νίγηρας: Νέα σφαγή αμάχων στα σύνορα με το Μαλί με 37 νεκρούς

Νέα σφαγή αμάχων διαπράχθηκε αυτή την εβδομάδα στο δυτικό τμήμα του Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με το Μαλί, από φερόμενους ως τζιχαντιστές, που δολοφόνησαν τουλάχιστον 37 ανθρώπους· στην περιοχή έχουν σκοτωθεί πάνω από 450 άνθρωποι από την αρχή της χρονιάς.

Η σφαγή αυτή, τη Δευτέρα το μεσημέρι, διαπράχθηκε στο χωριό Νταρέ-Νταγέ, που είχε γίνει στόχος ήδη τον Μάρτιο, στην περιφέρεια Τιλαμπέρι, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων» του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, τα τελευταία χρόνια θέατρο

αιματηρών επιθέσεων τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 15:00 (τοπική ώρα· 17:00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα από «ένοπλους που κινούνταν με μοτοσικλέτες» και άνοιξαν πυρ «εναντίον ανθρώπων που καλλιεργούσαν τα χωράφια τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικός αιρετός, διευκρινίζοντας ότι «ο απολογισμός είναι βαρύς: έχουμε 37 νεκρούς, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες και δεκατρείς ανήλικους». Άλλες τέσσερις γυναίκες τραυματίστηκαν, κατά τον ίδιο.

Η επίθεση και ο απολογισμός των θυμάτων επιβεβαιώθηκαν από την κυβέρνηση. «Η επίθεση εναντίον ειρηνικών πολιτών διαπράχθηκε από τρομοκρατικά στοιχεία που ήρθαν από γειτονική χώρα στην οποία επέστρεψαν» μετά το μακελειό, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της κυβέρνησης.

Όπως κι έπειτα από προηγούμενες επιθέσεις, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Νίγηρα διαβεβαίωσε χθες ότι «τα μέτρα ασφαλείας και τα υγειονομικά μέτρα ενισχύθηκαν στην περιοχή» και ότι «διενεργείται έρευνα» προκειμένου «να βρεθούν και να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων» οι δράστες αυτών των «άνανδρων εγκληματικών πράξεων».

Το χωριό που έγινε στόχος βρίσκεται 40 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μπανιμπανγκού, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας.

Τη 15η Μαρτίου, φερόμενοι ως τζιχαντιστές σφαγίασαν συνολικά 66 ανθρώπους σε επιθέσεις στο χωριό και εναντίον οχημάτων που επέστρεφαν από εβδομαδιαία λαϊκή αγορά στη Μπανιμπανγκού.

Από την αρχή της χρονιάς, οι φερόμενοι ως τζιχαντιστές έχουν κλιμακώσει τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Μπανιμπανγκού, περίκλειστη ζώνη στο βορειοανατολικό τμήμα της περιφέρειας Τιλαμπέρι.

Από την έναρξη της περιόδου των βροχών, τον Ιούνιο, οι επιθέσεις βάζουν στο στόχαστρο πρωτίστως αγρότες που δουλεύουν σε χωράφια.

Την 9η Αυγούστου, «ένοπλοι» επιτέθηκαν «σε πολίτες που δούλευαν σε χωράφι» στο χωριό Φαλανζαντάν, και αυτό στην Μπανιμπανγκού, σκότωσαν 15 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους δύο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα.

«Πόλεμος εναντίον άμαχου πληθυσμού»

Την 25η Ιουλίου, 14 άμαχοι δολοφονήθηκαν στο χωριό Ουιγέ· τρεις ημέρες αργότερα, την 28η Ιουλίου, 19 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στο χωριό Ντεγέ Κουκού, σύμφωνα με τις αρχές. Οι δράστες κινούνταν με μοτοσικλέτες, όπως και στην προχθεσινή επίθεση. Ορισμένα θύματα εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι πάνω από 420 πολίτες έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της χρονιάς στον δυτικό Νίγηρα, σε επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τζιχαντιστές, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι να αναγκαστούν να φύγουν από την περιοχή.

«Ένοπλες ισλαμιστές οργανώσεις μοιάζουν να διεξάγουν πόλεμο εναντίον του άμαχου πληθυσμού στον δυτικό Νίγηρα. Σκοτώνουν, λεηλατούν, πυρπολούν, αφήνουν πίσω τους τον θάνατο και την καταστροφή», συνοψίζει η Κορίν Ντάφκα, διευθύντρια του τμήματος του HRW που είναι αρμόδιο για το Σαχέλ.

Ανάμεσα στα θύματα είναι κοινοτάρχες, ιμάμηδες, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και πολλά παιδιά, κάποια από τα οποία «εκτελέστηκαν αφού τα άρπαξαν από τα χέρια των γονιών τους», σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 307 άνθρωποι σφαγιάστηκαν μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου: 100 τον Ιανουάριο, 66 τη 15η Μαρτίου και 141 την 21η Μαρτίου.

Οι επαρχίες Τιλαμπέρι και Ταουά παραμένουν αποσταθεροποιημένες, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ασφάλεια.

Στο νοτιοανατολικό του τμήμα, ο Νίγηρας είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπος με τις φρικαλεότητες των τζιχαντιστών των οργανώσεων Μπόκο Χαράμ και Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ).

Keywords
Τυχαία Θέματα