Νωρίτερα οι παραιτήσεις εκπαιδευτικών - Βγαίνουν αυτοδίκαια στη σύνταξη

Από 17/2 έως 10/3/2021 η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, που θεωρείται ότι έχουν γίνει αποδεκτές και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση των εκπαιδευτικών στις 31-8-2021.

Αλλαγές φέρνει η Εγκύκλιος που έχει αποσταλεί σε όλες τις Πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις σύμφωνα με την οποία οι παραιτήσεις των εκπαιδευτικών πραγματοποιούνται ήδη από χθες Τετάρτη 17-2-2021 έως και την Τετάρτη 10-3-20213 και θεωρείται ότι έχουν γίνει αποδεκτές λύοντας αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση των (αιτούντων/-ουσών) εκπαιδευτικών στις 31-8-2021.

Από την 1η Σεπτεμβρίου ο πρώην υπάλληλος δικαιούται

συντάξεως, η οποία θα αποδοθεί πρώτα με την απονομή προκαταβολής σύνταξης και σε δεύτερο χρόνο με την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής πράξης. Ο χρόνος, μέχρι τις 31.08 του τρέχοντος έτους για όλους τους εκπαιδευτικούς είναι συντάξιμος.

Ανάκληση της αίτησης παραίτησης μπορεί να γίνει εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης παραίτησης

Υπενθυμίζεται πως στην ουσία πρόκειται για την αιφνιδιαστική και έκτακτη τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε την Πέμπτη βράδυ, 11 Φεβρουαρίου, στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία:

Αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού που υποβάλλεται από 1ης Φεβρουαρίου μέχρι την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση στις 31 Αυγούστου.Κατ' εξαίρεσιν και μόνο για τη φετινή σχολική χρονιά, προβλέπεται ότι οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο 20 ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Οι αλλαγές αυτές, όπως είναι αναμενόμενο έχουν προκαλέσει ανησυχία στους εκπαιδευτικούς καθότι επί τέσσερα συνεχή έτη οι παραιτήσεις αυτών υποβάλλονταν, το πρώτο δεκαήμερο μηνός Απριλίου.

Ηλικιακά όρια

Τα δεδομένα που ίσχυαν πέρσι ισχύουν και φέτος ως προς τα ηλικιακά όρια. Πλέον η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος πραγματοποιείται όχι μόνο με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου συντάξιμου χρόνου υπηρεσίας, αλλά πλέον σωρευτικά υπολογίζεται και ο χρόνος συμπλήρωσης του αντίστοιχου ηλικιακού ορίου, και μάλιστα σε πλείστες περιπτώσεις του νέου διαμορφούμενου ηλικιακού ορίου, οδηγώντας πολλούς εξ αυτών σε συνταξιοδότηση έως και αρκετά έτη αργότερα από ό,τι γνώριζαν μέχρι πρότινος, μέσω της αύξησης των ηλικιακών ορίων σε δυσθεώρητα ύψη.

Το βασικό κριτήριο θεμελίωσης δικαιώματος συνταξιοδότησης είναι τα 30 έτη υπηρεσίας και ηλικία 55 ετών για τους πριν το 1983 στο Δημόσιο και τα 30 έτη υπηρεσίας και ηλικία 60 ετών για τους μετά το 1983 στο Δημόσιο με 25ετία μέχρι 31-12-2010.

Ο τρόπος, με τον οποίο θα υπολογιστεί το ποσό της σύνταξης

Η σύνταξη αποτελείται από δύο τμήματα, την εθνική σύνταξη, το ποσό της οποίας και μόνο εγγυάται το κράτος, και το οποίο ανέρχεται σήμερα στα 384€, και την ανταποδοτική, η οποία υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές από το έτος 2002 έως και την προηγούμενη ημέρα από αυτήν της λύσης της υπαλληλικής σχέσης, πολλαπλασιαζόμενο με τους συντελεστές αναπλήρωσης ανάλογα με τον αριθμό των ετών ασφάλισης και υπηρεσίας, αφού προηγουμένως οι συντάξιμες αποδοχές εκάστου ημερολογιακού έτους αναπροσαρμοσθούν με βάση τους συντελεστές τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Κάθε έτος ο πίνακας των συντελεστών επικαιροποίησης μεταβάλλεται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και φέτος, όπως και πέρσι όσοι αποχωρήσουν θα έχουν νέους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης, μόνο όμως για όσους και όσες αποχωρούν με 30 και άνω έτη ασφάλισης και υπηρεσίας. Στην πράξη όμως, οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στο λογισμικό του Γενικού Λογιστηρίου και άρα ούτε και στις συνταξιοδοτικές τους πράξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νωρίτερα, - Βγαίνουν,noritera, - vgainoun