Νουί: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επιβλέπει πολύ στενά τις προσπάθειες μείωσης των «κόκκινων» δανείων

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επιβλέπει πολύ στενά τις προσπάθειες μείωσης των «κόκκινων» δανείων των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών, δήλωσε η Ντανιέλ Νουί.

Αν και οι τέσσερις σημαντικές ελληνικές τράπεζες είχαν κατά μέσο όρο δείκτη βασικών κεφαλαίων (Common Equity Tier

1) ύψους 17,1% τον Δεκέμβριο του 2017, αντιμετωπίζουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της ανάγκης να μειώσουν το πολύ υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs), αναφέρει η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί, σε απαντητική επιστολή της προς την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Η κυρία Νουί προσθέτει στην απάντησή της ότι το απόθεμα NPEs των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται σε περίπου 50% των συνολικών δανείων τους και είναι το υψηλότερο από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

«Όπως η ΕΚΤ έχει τονίσει σε πολλές περιστάσεις, είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη καθώς και τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων ελληνικών σημαντικών ιδρυμάτων να κάνουν ταχεία πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των NPEs, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν ανακοινώσει στην ΕΚΤ. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επιβλέπει πολύ στενά τις σχετικές προσπάθειές τους», σημειώνει η Νουί. «Επιπλέον, επιτόπιοι έλεγχοι με επίκεντρο τη διαχείριση των NPE στα ιδρύματα αυτά έγιναν το 2017 ή είναι σε εξέλιξη σήμερα», προσθέτει.

Η Νουί επαναλαμβάνει ότι οι τέσσερις τράπεζες θα υποβληθούν στην ίδια άσκηση αντοχής (stress test) με τις άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης που περιλαμβάνονται στο πανευρωπαϊκό stress test για το 2018 υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, αλλά το χρονοδιάγραμμα θα επιταχυνθεί και τα αποτελέσματά της αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάιο, πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα προσαρμογής.

«Όσον αφορά στο διαθέσιμο ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα σας προτείναμε να θέσετε το θέμα αυτό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», καταλήγει η επιστολή της Νουί.

Keywords
Τυχαία Θέματα