Νυστέρι που «μυρίζει όγκους» ανιχνεύει τον καρκίνο της μήτρας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως το iKnife, μια συσκευή που ήδη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του εγκεφάλου, μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια καρκίνο στο ενδομήτριο.

Ο καρκίνος του ενδομήτριου είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και προσβάλλει περίπου 9.000 ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μόνο το 10% των γυναικών με ύποπτα συμπτώματα που υποβάλλονται σε βιοψία τελικά έχουν.

Τώρα ειδικοί στο Imperial College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι το iKnife, μια συσκευή που χρησιμοποιείται

ήδη για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του εγκεφάλου, μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια την παρουσία καρκίνου στο ενδομήτριο.

«Το iKnife (Intelligent Knife) διέγνωσε αξιόπιστα τον καρκίνο του ενδομήτριου μέσα σε δευτερόλεπτα, με διαγνωστική ακρίβεια 89%, ελαχιστοποιώντας τις τρέχουσες καθυστερήσεις για τις γυναίκες εν αναμονή της ιστοπαθολογικής διάγνωσης», έγραψε η ομάδα των ερευνητών στο περιοδικό Cancers . «Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε αυτή τη μελέτη μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για νέες διαγνωστικές οδούς».

Το iKnife είναι ένα “έξυπνο” νυστέρι που μπορεί να ανιχνεύσει καρκίνο στους ιστούς τη στιγμή της επέμβασης. Αποτελεί σύζευξη της τεχνολογίας φασματομετρίας μάζας ιονισμού ταχείας εξάτμισης (REIMS) με ηλεκτροχειρουργική για τη διάγνωση ιστών. Η φασματομετρία μάζας ιονισμού ταχείας εξάτμισης είναι μια αναδυόμενη τεχνική που επιτρέπει τον χαρακτηρισμό του ανθρώπινου ιστού σε σχεδόν πραγματικό χρόνο in vivo με ανάλυση του αερολύματος («καπνός») που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της ηλεκτροχειρουργικής ανατομής. Η ανάλυση βιολογικών δειγμάτων με φασματομετρία μάζας (MS) επιτρέπει την ταυτόχρονη ανίχνευση μεταβολιτών, πρωτεϊνών και λιπιδίων απευθείας από τα τμήματα ιστού.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αποτελεσματικότητά του αποδείχθηκε χρησιμοποιώντας δείγματα ιστού βιοψίας από 150 γυναίκες με υποψία καρκίνου της μήτρας και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις τρέχουσες μεθόδους διάγνωσης. Τώρα η ομάδα σχεδιάζει να ξεκινήσει μια σημαντική κλινική δοκιμή.

«Η αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων είναι αγχωτική, ειδικά αν αυτή η εξέταση είναι για να μάθει κάποιος εάν πάσχει από καρκίνο ή όχι. Όταν ακούει ότι η λέξη που αρχίζει από “κ” αποτελεί πιθανότητα, οι μέρες περνούν βασανιστικά αργά έως ότου ο κλινικός ιατρός δώσει την ξεκάθαρη απάντηση» εξηγεί η Athena Lamnisos, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τον καρκίνο Eve Appeal, η οποία χρηματοδότησε την έρευνα.

«Αυτή η έρευνα, που υποστηρίχθηκε από το Eve Appeal, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη διάγνωση προς το ταχύτερο. Για το 90% των γυναικών με μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία που δεν συνδέεται με καρκίνο είναι ένας πραγματικά αποτελεσματικός τρόπος να καθησυχάσουν. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τις ασθενείς», προσθέτει η ειδικός.

Ο καθηγητής Sadaf Ghaem-Maghami, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε στον Guardian ότι η επιβεβαίωση για καρκίνο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα επιτρέψει στις γυναίκες να ξεκινήσουν τη θεραπεία νωρίτερα, ενώ όσες κρίνονται υγιείς θα αποφεύγουν εβδομάδες άγχους.

«Το iKnife έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε άτομα που φτάνουν στα επείγοντα με σημαντική ανώμαλη κολπική αιμορραγία και που έχουν παραπεμφθεί για διάγνωση πιθανού καρκίνου του ενδομήτριου. Με την υψηλή διαγνωστική του ακρίβεια 89% και τη θετική προγνωστική του αξία 94%, θα μπορούσε κανείς να καθησυχάσει αμέσως το άτομο εάν το αποτέλεσμα του iKnife είναι αρνητικό και να επισπεύσει περαιτέρω απαραίτητες ενέργειες για άτομα των οποίων οι βιοψίες δείχνουν παρουσία καρκίνου», συμπλήρωσε ο επιστήμονας.

#ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα