Ο αθλητισμός στα χρόνια του Τραμπ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα συνδιοργανωθεί στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά. Ο μεγάλος τελικός θα γίνει στο Νιου Τζέρσεϊ, μία από τις Πολιτείες όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε από τους Δημοκρατικούς με διαφορά σχεδόν μισού εκατομμυρίου ψήφων. Το 2028, ο Αμερικάνος Πρόεδρος θα κηρύξει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες.

Το μακρινό 2016, πριν από την έναρξη ενός αγώνα Αμερικάνικου

Ποδοσφαίρου, κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου τον ΗΠΑ, ο Colin Kaepernick, γονάτισε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κατά της βίας της αστυνομίας εναντίον της αφροαμερικανικής κοινότητας. Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από την ομοσπονδία του αθλήματος (NFL) να τον διαγράψει από τις τάξεις της. Ο Kaepernick από το 2017 έμεινε χωρίς συμβόλαιο…

Δεν ήταν η μόνη σύγκρουση του Τραμπ με τον κόσμο του αθλητισμού. Οι Πρωταθλητές του NBA Golden State Warriors, αλλά και οι Πρωταθλητές του NFL Patriots, αρνήθηκαν να τον επισκεφτούν στον Λευκό Οίκο, όπως συνηθίζεται για τους πρωταθλητές…

Τον Ιούλιο του 2019, η αμερικανίδα ποδοσφαιρίστρια Megan Rapinoe (ένα είδος Κριστιάνο Ρονάλντο για το γυναικείο ποδόσφαριο) ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, αν θα πάει στον Λευκό Οίκο, σε περίπτωση που η ομάδα της κέρδιζε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εκείνη απάντησε, με μία σχετική υπεροψία «δεν πρόκειται να πάω στον γ…. Λευκό Οίκο. Άλλωστε δεν πιστεύω ότι ο Τραμπ θα καλούσε εμένα μία ομοφυλόφιλη που υπερασπίζεται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας». «Πριν να μιλήσει, θα πρέπει να τελειώσει τη δουλειά», απάντησε ο Τραμπ. Και η Rapinoe την τελείωσε. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο και εκείνη αναδείχθηκε η καλύτερη παίκτρια της διοργάνωσης. Επέμεινε δε, ότι δεν πρόκειται να πάει στον Λευκό Οίκο και ότι θα προτιμούσε να αποδεχθεί προσκλήσεις φορέων που θα είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μαζί της εποικοδομητικά και να επηρεάσουν περισσότερο κόσμο στην κατεύθυνση των αλλαγών και την αναγνώριση των δικαιωμάτων, στα οποία πιστεύει.

Οι πρόσφατες αμερικανικές εκλογές δίχασαν τον κόσμο του αθλητισμού. Αστέρες όπως ο Λεμπρόν Τζέιμς τάχθηκαν ανοικτά στο πλευρό της Καμάλα Χάρις. Αλλά και ο Τραμπ βρήκε ερείσματα και μεταξύ αθλητών αλλά και μεταξύ ιδιοκτητών επαγγελματικών ομάδων που και τον υποστήριξαν προεκλογικά και χαιρέτισαν την εκλογή του. Η πιο θερμή υποστηρίκτριά του ήταν η πρόεδρος της ομάδας του ΝΒΑ των Ντάλας Μάβερικς, Μίριαμ Άντελσον.

Αντιμέτωπος με την παγκόσμια αθλητική κοινότητα

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα συνδιοργανωθεί στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά. Ο μεγάλος τελικός θα γίνει στο Νιου Τζέρσεϊ, μία από τις Πολιτείες όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε από τους Δημοκρατικούς με διαφορά σχεδόν μισού εκατομμυρίου ψήφων. Το 2028, ο Αμερικάνος Πρόεδρος θα κηρύξει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες. Επίσης, θα βρεθεί σε ένα διόλου προνομιακό για αυτόν περιβάλλον, αφού στην Πολιτεία της Καλιφόρνια οι Δημοκρατικοί μέτρησαν 2 εκ. ψήφους παραπάνω από τους Ρεπουμπλικάνους. Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε ο Τραμπ να είναι ο Πρόεδρος της χώρας που θα φιλοξενήσει τις δύο μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις του Πλανήτη (Μουντιάλ και Ολυμπιακούς Αγώνες), σε δύο Πολιτείες όπου δε χαίρει της μέγιστης δυνατής εκτίμησης.

Το ζήτημα όμως, δεν είναι κατά πόσο ο Τραμπ υποστηρίζεται ή όχι από την εσωτερική κοινή γνώμη. Αυτό άλλωστε κρίθηκε στις πρόσφατες αμερικάνικες εκλογές. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 και κυρίως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις αξίες της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας. Τηρουμένων των αναλογιών, ο Τραμπ, στο Λος Άντζελες το 2028 θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αναγνώριση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών, όπως βρέθηκε ο Χίτλερ, στο Βερολίνο το 1936.

Ας σημειωθεί, ότι όταν ανατέθηκε το Μουντιάλ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στις ΗΠΑ, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η FIFA και κυρίως η ΔΟΕ θα έβρισκαν μπροστά τους τον Τραμπ. Διότι, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την επανεκλογή του το 2024.

Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε να βρουν μπροστά τους ένα ανοικτό μέτωπο. Διότι, ιδίως η πολιτική της ΔΟΕ να συμπεριλάβει στο Ολυμπιακό Κίνημα όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τις φυλή, φύλο, θρησκεία, πολιτικές αντιλήψεις κλπ, είναι αντίθετη με τις γνωστές αντιλήψεις του Τραμπ. Θυμίζουμε το δόγμα Τραμπ περί δύο φύλων, καθώς επίσης και ότι μία από τις προτεραιότητές του, όταν ανέλαβε την Προεδρεία των ΗΠΑ ήταν να ακυρώσει τις εντολές του Τζο Μπάιντεν, που αφορούσαν την προώθηση της φυλετικής ισότητας για τις «υποβαθμισμένες κοινότητες» και την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Θα έχει ενδιαφέρον ο «διάλογος» που θα ανοίξει ανάμεσα στον Τραμπ και την διεθνή Ολυμπιακή Κοινότητα. Η εκλογή της Κρίστι Κόβεντρι στη θέση της Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, δείχνει ότι το Ολυμπιακό Κίνημα επιθυμεί να συνεχίσει στη γραμμή που ήδη είχε χαράξει ο απελθών Πρόεδρος Μπαχ και να μην κάνει υπαναχωρήσεις, στο σημείο αυτό. Πολλώ δε μάλλον, όταν η Κόβεντρι επιλέχθηκε έναντι του υπερ-συντηρητικού Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ (γιου του παλιού Προέδρου Χ.Α.Σάμαρανκ), αλλά και του επίσης συντηρητικού Σεμπάστιαν Κοε, ο οποίος ως Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασσικού Αθλητισμού, είχε ταχθεί υπέρ του αποκλεισμού των Ρώσων αθλητών από τις διεθνείς διοργανώσεις του Στίβου.

Παράθυρο προς τη Ρωσία;

Παρεμπιπτόντως, το άνοιγμα του Τραμπ προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν, σε συνδυασμό με την επιρροή των ΗΠΑ στο Ολυμπιακό Κίνημα, ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας, για την επιστροφή της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα έλεγε κανείς, ότι αυτό αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ελπιδοφόρα μηνύματα της εκλογής Τραμπ στον προεδρικό θώκο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό.

Κατά τα άλλα, είναι γνωστές οι ιστορικές συγκυρίες, κατά τις οποίες ο αθλητισμός χρειάστηκε να λειτουργήσει σε ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, που δεν τον ευνοούσε. Όπως είναι γνωστό, αλλά και πολύ συνηθισμένο, να χρησιμοποιείται ποικιλόμορφα, προκειμένου να περάσουν άλλα μηνύματα και άλλες αξίες, διαφορετικές από αυτές που το αθλητικό κίνημα πρεσβεύει.

Το αριστούργημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» εξερευνά τη δύναμη και την αντοχή του έρωτα μέσα στον χρόνο. Αναδεικνύει την αέναη αναζήτηση της αγάπης και τα αδιέξοδα που προκύπτουν από αυτήν, σε μία δύσκολη κοινωνία, όπως αυτή της Λατινικής Αμερικής του 19ου αιώνα. Και όπως ο έρωτας και η αγάπη βγαίνουν νικητές στα «χρόνια της χολέρας», έτσι μπορούμε και εμείς να αισιοδοξούμε ότι και ο αθλητισμός με τις αξίες του και τα ιδανικά που πρεσβεύει, ακόμα και στα χρόνια του Τραμπ, θα ξαναβγεί νικητής. Άλλωστε, ιστορικά, έχει αποδείξει ότι έτσι συμβαίνει…

(Ο Κώστας Καρβουναρίδης είναι Δικηγόρος – Διεθνές Μάστερ Αθλητικού Δικαίου και Μάνατζμεντ / Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών – CIES –FIFA)

#ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ #ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραμπ,trab