Ο δεύτερος γύρος του εμπορικού πολέμου Τραμπ ανησυχεί τις Βρυξέλλες, τα δύο σενάρια

Η εκλογή Τραμπ προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες που αναμένεται να δοκιμαστούν σκληρά από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας: Διχασμένοι οι αναλυτές για τις πραγματικές προθέσεις του 47ου Αμερικανού προέδρου.

Μάριο Ντράγκι και Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν για ακόμη μία φορά, χθεςΤετάρτη, τις Βρυξέλλες να προετοιμαστούν γρήγορα

για τον επικείμενο δεύτερο γύρο του εμπορικού πολέμου με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μια ωριαία συζήτηση στο διάσημο Collège de France στο Παρίσι, ο Ιταλός πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψαν την ΕΕ να σταθεί στα πόδια της για να αποφύγει τις παράπλευρες απώλειες του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που αναμένεται να ξεσπάσει τους επόμενους μήνες.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να μειώσει τα ελλείμματα της Αμερικής που γιγαντώνονται, επιβάλλοντας δασμούς ύψους 10% έως 20% σε όλες τις εισαγωγές και 60% σε αυτές από την Κίνα. Πρόκειται για μια «συνταγή» που απειλεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο εμπορικό χάος από εκείνο της πρώτης προεδρίας του.

«Μπαίνουμε ξεκάθαρα σε έναν κόσμο δασμολογικών πολέμων», δήλωσε ο Μακρόν, τονίζοντας πως η Ευρώπη μένει ακόμη να καταλάβει «πώς θα εμπλακεί σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Τραμπ μπορεί να έχει σκοπό να «αναγκάσει τους Ευρωπαίους να απομακρυνθούν ταχύτερα από την Κίνα», απειλώντας τους με δασμούς εάν συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το Πεκίνο.

Αυτό ενέχει τον κίνδυνο βαθύτερων διαιρέσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ που έχουν στενότερους εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα και εκείνων που βρίσκονται πιο κοντά στην Ουάσινγκτον, πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Μακρόν απηχούσαν μια προηγούμενη προειδοποίηση του Ντράγκι: «Όταν έχουμε να κάνουμε με ένα τείχος δασμών ... αν είσαι φίλος, είσαι μέσα. Αν δεν είσαι φίλος, είσαι εκτός», είχε δηλώσει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, εξηγώντας πως ο Τραμπ θα πιέσει την Ευρώπη να διαλέξει πλευρά.

Οι αναλυτές διχάζονται σχετικά με το αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να παίξουν ένα παιχνίδι «διαίρει και βασίλευε», χρησιμοποιώντας την απειλή των δασμών με σκοπό διάφορα ανταλλάγματα ή αν θα υιοθετήσουν πράγματι ένα πολύ βαθύτερο πρόγραμμα οικονομικού απομονωτισμού μέσω καθολικών δασμών για την προστασία των αμερικανικών θέσεων εργασίας.

Η επιλογή του πρώην εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ πιθανόν να υποδηλώνει το δεύτερο, σχολιάζει το Politico.

Παρά την κριτική «ας εμπνευστούμε από την Ουάσινγκτον»

Ο Ντράγκι, ο οποίος τον Σεπτέμβριο παρέδωσε τα πορίσματά του για το πώς θα σωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία από μια αργή παρακμή, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει τώρα να «εργαστεί πιο εντατικά από ό,τι ίσως σχεδιάζαμε να κάνουμε πριν».

Η κυβέρνηση Τραμπ «θα συνεχίσει να προστατεύει [τα συμφέροντά της] με κίνδυνο να διαλύσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών», προειδοποίησε ο Μακρόν, ενώ κάλεσε τις Βρυξέλλες να αναλάβουν δράση με μια πιο επιθετική δική τους εμπορική πολιτική - χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τους πρόσφατους δασμούς της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα .

«Η εκλογή του Τραμπ είναι η στιγμή που πρέπει να επιταχύνουμε. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερο θα αντιμετωπίζουμε διλήμματα που είναι θα αδύνατο να λυθούν», τόνισε.

Απόλυτα ευθυγραμμισμένοι, Ντράγκι και Μακρόν επέκριναν το σημερινό οικονομικό δόγμα της ΕΕ, λέγοντας ότι οι ηγέτες θα πρέπει να βρουν το θάρρος να επενδύσουν περισσότερο σε στρατηγικούς τομείς και να δημιουργήσουν μια πραγματική ένωση κεφαλαιαγορών για τη χρηματοδότηση καινοτόμων τεχνολογιών.

Ενώ επέκριναν τον αμερικανικό προστατευτισμό, συνέκριναν επανειλημμένα την Ευρώπη με τις ΗΠΑ και προέτρεψαν τις Βρυξέλλες να εμπνευστούν από την Ουάσινγκτον, ιδίως όσον αφορά την κατεύθυνση του ιδιωτικού κεφαλαίου προς στρατηγικούς τομείς. Η Ευρώπη θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά από τις ΗΠΑ ενισχύοντας τη χρηματοδότηση καινοτόμων εταιρειών μέσω των κεφαλαιαγορών αντί των τραπεζικών δανείων, τόνισαν.

«Οι τράπεζες δεν είναι καθόλου καλές στη χρηματοδότηση της καινοτομίας», υποστήριξε ο Ντράγκι, ο οποίος - καταγγέλλοντας τη γραφειοκρατία της ΕΕ - δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να «απαλλαγούν από [τους] άχρηστους κανονισμούς» που ωθούν τις εταιρείες, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας, να εγκαταλείψουν την Ευρώπη.

#ΜΑΡΙΟ_ΝΤΡΑΓΚΙ #ΕΜΑΝΟΥΕΛ_ΜΑΚΡΟΝ #ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ #ΔΑΣΜΟΙ #ΚΙΝΑ #ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ_ΠΟΛΕΜΟΣ #ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραμπ, Βρυξέλλες,trab, vryxelles