Ο δεκάλογος του Στουρνάρα για βιώσιμη ανάπτυξη - «Η επόμενη κρίση δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους»

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να υιοθετήσει ένα αναπτυξιακό πρότυπο βασισμένο στη γνώση και στις εξαγωγές, καθώς παρά την ανάκαμψη της οικονομίας, οι προκλήσεις (όπως τα «κόκκινα» δάνεια και η ανεργία) παραμένουν, ενώ το brain drain και η έλλειψη επενδύσεων επηρεάζει αρνητικά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Αυτό αναφέρει ο Γ. Στουρνάρας

σε ομιλία του με τίτλο «Lessons from the Greek Crisis: Past, present, future» στο International Atlantic Economic Conference. Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος παρά τις καθυστερήσεις και την πολιτική αντίσταση στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο από την έναρξη της κρίσης το 2010 καθώς η εφαρμογή ενός τολμηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής εξάλειψε πολλές μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει ότι παρ' όλα αυτά, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις και κληροδοτήματα που συνδέονται με την κρίση, όπως για παράδειγμα ο υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους, το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και η υψηλή μακροχρόνια ανεργία. Προσθέτει, δε, πως το brain drain και η υποαπασχόληση επηρεάζουν το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, πρέπει τώρα να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ώστε να διευκολυνθεί η βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές των διεθνών κρατικών ομολόγων και την εξισορρόπηση της οικονομίας προς ένα μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στη γνώση και τις εξαγωγές, σημειώνει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Τέλος, ο διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζει ότι είναι πλέον καιρός να ληφθούν αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της ΟΝΕ, προωθώντας μεγαλύτερη πολιτική αλληλεγγύη και ενθαρρύνοντας την ιδιωτική και δημόσια κατανομή των κινδύνων, ώστε η επόμενη να μην μας βρει απροετοίμαστους, στηριζόμενους αποκλειστικά σε λύσεις προερχόμενες από την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα