Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εκσυγχρονίζεται και βάζει το «λιθαράκι» του στην πάταξη της γραφειοκρατίας

Οι αναβαθμισμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέσω της αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), παρουσιάστηκαν σήμερα, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη δράση που πρόκειται να υλοποιήσει πιλοτικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του έργου «Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής

Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού – Απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού – Πιλοτική λειτουργία».

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στην Ψηφιακή Στρατηγική του Δήμου 2017-2030, τόνισε ότι αυτή επιχειρεί να απαλλάξει από την ταλαιπωρία και τη γραφειοκρατία τους πολίτες προσφέροντάς τους αναβαθμισμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. «Τα πιστοποιητικά ελέγχου ποιότητας (ISO) αποτελούν τη θετική “αποθέωση” της γραφειοκρατίας, την εγγύηση ώστε οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών να λειτουργούν με απλουστευμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες» σχολίασε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι στόχος της Διοίκησης είναι να αποκτήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης το πιστοποιητικό ISO 9000 για τις υπηρεσίες του.

Ο Δήμαρχος επισήμανε ακόμη ότι μέσω της αναδιοργάνωσης της διοικητικής μεταρρύθμισης οι πολίτες εξοικειώνονται με τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, εξοικονομούνται ανθρώπινοι και υλικοί πόροι, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζονται οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού των υπηρεσιών. «Με τον τρόπο αυτό συνεχίζουμε την προσπάθεια μας να καταστήσουμε την Θεσσαλονίκη Έξυπνη και Ανθεκτική Πόλη όπως εξάλλου πράττουμε εδώ και τρία χρόνια, εγχείρημα που απέδειξε ότι είναι αναγκαία και απαραίτητη η συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες του Δήμου» κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Προγραμματισμού και Συστημάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Σάββας Αλεξανδράτος, αναφέρθηκε στη λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εξυπηρέτησης του Πολίτη, έργο του οποίου η χρηματοδότηση έχει ήδη εγκριθεί από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014-2020» και θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2019, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα επικοινωνίας των υπηρεσιών του Δήμου με πολίτες και επιχειρήσεις: «Μέσω αυτής της πλατφόρμας, θα δίνεται έμφαση σε ζητήματα οικονομικής και διοικητικής πληροφόρησης, αλλά και τεχνικών έργων. Με τη λειτουργία της, προάγεται η διαφάνεια και η λογοδοσία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πιο ‘’δημοφιλείς’’ εφαρμογές αναδεικνύεται το «Βελτιώνω την πόλη μου», η πλατφόρμα διαχείρισης καθημερινών προβλημάτων του πολίτη, που παρέχει λειτουργίες υποβολής, διαχείρισης και ανάλυσης των αιτημάτων. Στα δυο και πλέον χρόνια λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εγγραφεί 12.300 χρήστες και έχουν κατατεθεί 37.800 αιτήματα, εκ των οποίων τα 32.000 (ποσοστό περίπου 83%) έχουν διεκπεραιωθεί. Τα αιτήματα αυτά αφορούν κυρίως τις τεχνικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες καθαριότητας και τη Δημοτική Αστυνομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα