Μητσοτάκης στο Boston College: Μην χάσετε την ελπίδα ότι μπορείτε να κάνετε τον κόσμο καλύτερο

Στη Βοστώνη βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός,Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα απευθύνει χαρειτισμό στην 146η Τελετή Αποφοίτησης του Boston College.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου απευθύνει ομιλία στην 146η Τελετή Αποφοίτησης του Boston College. Στην ομιλία του μπροστά στους φοιτητές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε:

«Το Κολλέγιο είναι μέλος της οικογένειάς μου. Πρέπει να αποκαλύψω ότι σχεδόν δεν κατάφερα να έρθω. Όταν με προσκάλεσαν

είπα αμέσως ναι, όμως την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στις ΗΠΑ για να συναντηθώ με το Τζο Μπάιντεν και μετά να μιλήσω στο Κογκρέσο. Το πιο απλό θα ήταν να παραμείνω στις ΗΠΑ, δεν υπήρχε όμως τρόπος ενώ υπάρχουν τόσα προβλήματα. Για τρεις λόγους δεν μπορούσα να μην έρθω. Η σύζυγός μου η Μαρέβα αποφοίτησε από εδώ το 1989. Και ήξερα ότι θα την απογοητεύσω ακόμα και αν δεν έλεγε τίποτα. Ο γιος μου ο Κωνσταντίνος αποφοίτησε το 2020. Και ήξερα ότι θα μου έλεγε πολλά αν δεν ερχόμουν.

Το κολλέγιο έχει μότο το αιέν αριστεύειν. Που είναι μια ελληνική φράση. Είμαι τόσο ευχαριστημένος που είμαι εδώ στο μεγαλύτερο κοινό που έχω μιλήσει ποτέ. Το οποίο βέβαια δεν ήρθε για μένα. Τάξη του 2022, θυμήθηκα τις μέρες που αποφοιτούσα εγώ, το 1990. Τότε ομιλητής ήταν ο καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ , που τότε δούλευε για την επανένωση της Γερμανίας. Δεν πρέπει ούτε στιγμή να επαναπαυόμαστε για την ειρήνη. Οκτώ μήνες πριν την αποφοίτησή μου, το τείχος του Βερολίνου, έπεσε και θυμάμαι ακόμα την ανατριχίλα που ένιωσα βλέποντας τα γεγονότα. Μέσα σε ένα χρόνο τα κομμουνιστικά καθεστώτα θα είχαν ανατραπεί όλα.

Κάναμε τότε προβλέψεις για το μέλλον και σε ένα γνωστό βιβλίο «Το τέλος της ιστορίας» του Φουκουγιάμα, φαινόταν το απόλυτα λογικό. Η Δημοκρατία ήταν το ιδανικό σύστημα και ο καπιταλισμός, η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία θα έλυναν όλα τα προβλήματα. Δυστυχώς η δική μου γενιά, πήρε το πόδι της από το γκάζι και επαναπαύτηκε. Τα σημάδια τότε δεν ήταν εύκολο να γίνουν αντιληπτά. Ο κόσμος όμως θα ήταν πολύ πιο περίπλοκα. Ο λαϊκισμός, ο εθνικισμός ήταν πράγματα που δεν βλέπαμε. Η ευφορία από την πτώση του κομμουνισμού οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι πάμε σε πιο ανοιχτές φιλελεύθερες κοινωνίες.

Κάθε όμως μεγάλη στροφή δεν έχει μόνο νικητές αλλά και ηττημένους, που προσφέρουν πολύ εύκολες λύσεις σε ιδιαίτερα περίπλοκα προβλήματα. Η ανισότητα αφήνει πολλούς να νιώθουν ότι έχουν μείνει πίσω. Αυτοί είναι οι διαχωρισμοί που υπάρχουν στις σημερινές κοινωνίες. Δείτε τα social media, πριν 10 χρ΄όνια μιλούσαμε για μια αποθέωση του ελεύθερου λόγου, ο τρόπος για να οργανώνεται κάποιος απέναντι στον αυταρχισμό. Σήμερα πολώνουν τον δημόσιο διάλογο. Μιλάμε διαφορετικές γλώσσες και ακούμε μόνο όσους έχουν αντίστοιχες γνώμες με μας.

Και παράλληλα έχουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, που απειλεί με μεγάλη ύφεση αλλά και τον ελε΄φαντα στο δωμάτιο που είναι η κλιματική κριση. Και θα ρωτήσετε γιατί η διεύθυνση του Κολλεγίου, κάλεσε έναν άνθρωπο σε ημέρα γιορτής να μιλήσει για τα παγκόσμια προβλήματα; Για να αφήσετε έναν καλύτερο κόσμο στα παιδιά σας πρέπει να κάνετε τα πράγματα διαφορετικά. Χρειάζεται μια ριζοσπαστική ανανέωση. Η πρώτη σας ευθύνη είναι να ξανασκεφτείτε ριζοσπαστικά τη Δημοκρατία. Δεν λέω να γίνετε όλοι σας πολιτικοί, αλλά για όσους γίνουν σας συτήνω να ακολουθήσετε αυτόν τον δρόμο. Ένας γνωστός ροκ σταρ της εποχής μου, έλεγε "Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα". Να εξηγείτε ξανά και ξανά, ότι η πολιτική δεν αντανακλά μόνο συμφέροντα ομάδων.

Για όσους ακολουθήσετε άλλο δρόμο, όλοι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν για να πετύχει μια Δημοκρατία. Θα είμαστε όλοι καλύτερα. Το συμφέρον του πολίτη υπηρετείται καλύτερα σε μια πόλη που ακμάζει. Αν πιστεύετε ότι είστε οι καλύτεροι και οι εξυπνότεροι, που είστε, τότε αναλάβετε αυτή την ευθύνη γιατί δεν μπορείτε να την αφήσετε σε άλλους. Πώς θα είναι η Δημοκρατία σε 20 χρόνια όταν η δική σας γενιά θα βρίσκεται στα πρα΄γματα δεν ξέρει κανείς. Μην χάσετε την ελπίδα σας ότι μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο και να τον κάνετε καλύτερο. Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δίκιο ότι στην πολιτική και τη ζωή η αγνωμοσύνη δεν είναι αρετή. Να το κάνετε όμως με ταπεινότητα. Να είστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματα σας, αλλά να μην θεωρείτε ότι τα καταφέρατε χωρίς τύχη. Όσο θα κάνετε τον κόσμο καλύτερο, πάρτε χρόνο για να ευχαριστηθείτε τη ζωή.

Δεν μετράει ο προορισμός αλλά το ταξίδι, όπως μας δίδαξε ο Καβάφης. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους που έχετε θέσει. Τίποτα δεν θα σας δώσει όμως μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τις σχέσεις που θα δημιουργήσετε. Μην παραγνωρίσετε όμως την αγάπη των γονιών, των συγγενών σας. Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω είναι να μην ανησυχείτε για τις καταιγίδες που θα βρεθούν στο δρόμο σας. Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα είναι μια τρομερή περιπέτεια.».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

{https://www.youtube.com/watch?v=K5aMucNA7ng}

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ #ΤΕΛΕΤΗ #ΟΜΙΛΙΑ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυριάκος Μητσοτάκης, Boston College,kyriakos mitsotakis, Boston College