Ο Μητσοτάκης επέλεξε αντίπαλο και «έχρισε» το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση

Γενικευμένη σύγκρουση στη Βουλή. Τα καρφιά Ανδρουλάκη και αποχώρηση του Μητσοτάκη.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να αποχωρήσει επιδεικτικά την ώρα που μιλούσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς από την Ολομέλεια και να επιστρέψει όταν ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την στόχευσή του να «δείξει» ως βασικό πολιτικό του αντίπαλο και μοναδικό συνομιλητή στη Βουλή,

τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η κίνηση αυτή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές, αναβιώνει επί της ουσίας τον παλαιό δικομματισμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγει να μην βάζει πλέον απέναντί του τον ΣΥΡΙΖΑ που ναι μεν παραμένει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο όλες οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν δημοκοπική κατάρρευση σε μονοψήφια ποσοστά.

Ο πρωθυπουργός επανήλθε με διευκρινίσεις στην δευτερολογία του λέγοντας πως «απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την τοποθέτηση του αρχηγού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να είμαι σαφής. Ότι δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν καταδικασμένο για παράβαση καθήκοντος».
«Έχουμε να κάνουμε με έναν αρχηγό μεταβατικό που κανείς δεν ξέρει εξ’ ονόματος ποιανού ομιλεί. Του Πολάκη, του Κασσελάκη, του Φαραντούρη ή του Φάμελλου; Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει αρχηγό θα είμαι πάλι εδώ για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση», πρόσθεσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε και αιχμές για τον Αντώνη Σαμαρά για τα στιγμιότυπα που τον έδειχναν να έχει θερμό χαιρετισμό με τον Νίκο Παππά σε εκδήλωση λέγοντας πως «εγώ δεν θα χαριεντιστώ μαζί του».

Ο Νίκος Παππάς από την πλευρά, επιχείρησε με την ομιλία του να καταδείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα εδώ. Αφού επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σχεδόν σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα, απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση στα προοδευτικά κύματα να στηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο, συγκροτώντας ένα μέτωπο απέναντι στην ΝΔ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο πρώτο κρας τεστ μετά την επανεκλογή του –τον συνεχάρη και ο Πρόεδρος της Βουλής – εξαπέλυσε εφ’ όλης την ύλης επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας πως οι μέρες της παντοδυναμίας της τελειώνουν, ενώ εμφανίστηκε συναινετικός ως προς το θέμα των πυρκαγιών προτείνοντας διακομματική επιτροπή για το θέμα.

Γενικευμένη σύγκρουση

Για το κεντρικό θέμα της συζήτησης, ο πρωθυπουργός έκανε απολογισμό των κυβερνητικών χειρισμών στην αντιπυρική περίοδο, τονίζοντας πως με τον σχεδιασμό που ακολουθήθηκε πάνω από το 98% των πυρκαγιών έσβησαν όταν ήταν ακόμα μικρές, ενώ στάθηκε και στο 112, καλώντας την αντιπολίτευση να συμφωνήσει πως «η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».
Παράλληλα μίλησε για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ύψους 2,1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου όπως είπε η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα αποκτήσουν τα νέα Canadair, θα αναβαθμίσει την Πυροσβεστική και θα ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ απευθυνόμενος, στον Νίκο Ανδρουλάκη, τόνισε ότι «η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, αλλά μια πραγματικότητα που δεν έχει κόμμα και χρώμα και αποτελεί κίνδυνο που απειλεί τους πάντες».

Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Παππάς, τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε να πει μια κουβέντα και μια εξήγηση για την πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε στο Χαλάνδρι, επισημαίνοντας πως επί ημερών ΝΔ έχουν καεί συνολικά 4 εκατ. στρέμματα. «Μας έκανε τον ψύχραιμο για να εκτοξεύσει ανοίκεια κριτική ότι αυτά που θα πούμε είναι νοσηρή φαντασία. Ποια είναι νοσηρή φαντασία τα 4 εκατ. καμένα. Τα κενά στην πυροσβεστική;», διερωτήθηκε.

Αφού άσκησε δριμεία κριτική στη συνέχεια για την οικονομία, ο κ. Παππάς κατέληξε λέγοντας πως «ο προοδευτικός κόσμος δεν έχει ανάγκη από Μεσσίες. Δεν ζητά εκ των υστέρων σύμπλευση με τη Δεξιά, αναζητά το πολιτικό μέτωπο που θα κερδίσει τη δεξιά και σε αυτή την κατεύθυνση μόνο ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ο καταλύτης για τη στήριξη της κοινωνίας».

Τα «καρφιά» Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε παίρνοντας τον λόγο πως η κυβέρνηση περνάει κάτω από τον πήχη γιατί η αντίληψή της είναι διαχειριστική και πελατειακή και έχει εμμονή στο λάθος. «Κινείστε εμμονικά εδώ και 6 χρόνια. Δεν αρνείται κανείς ότι υπάρχουν λιγότερες καταστροφές όμως δεν μπορεί να είναι μέτρο σύγκρισης ο περυσινός όλεθρος, όταν στην Δαδιά έγινε η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη», σημείωσε και αφού παρουσίασε σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος, ζήτησε να συσταθεί διακομματική επιτροπή για το θέμα αυτό.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, βρέθηκε και η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την αναστολή χρηματοδότησης των Σπαρτιατών που απέρριψε ο υπουργός Εσωτερικών, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να εξαπολύει μύδρους για αυτή την εξέλιξη κάνοντας λόγο για «απαραδεκτη στάση» από πλευράς κυβέρνησης. «Δεν ακούσαμε μια συγγνώμη από τον Μητσοτάκη που χρηματοδοτήσατε ένα κόμμα που είναι κέλυφος εγκληματικής οργάνωσης 4 φορές», σημείωσε.

Το Μάτι και οι «πατριώτες της φακής»

Σας βόλευε στην αρχή να συγκρίνεστε με τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως με το έγκλημα στο Μάτι και να λέτε ότι μόνο η ανθρώπινη ζωή έχει σημασία και έτσι βάζατε σε δεύτερη μοίρα τις περιουσίες του κόσμου. Αυτό τέλειωσε πέρυσι με τους 28 νεκρούς στις πυρκαγιές», ανέφερε από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ακούσαμε και άλλα για τον φέτος Υμηττό που είναι σαν μπακλαβάς και άλλα αμίμητα. Τι έχετε να πείτε για την πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έκαιγε την πρωτεύουσα; Ότι είναι και εδώ αχαρτογράφητο το έδαφος; Μισή ώρα από το κέντρο;», πρόσθεσε, ενώ για το «112», είπε πως είναι χρήσιμο εργαλείο, αλλά η κυβέρνηση το «μετατρέπει σε φύλλο συκής για την ανεπάρκειά της».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος με τη σειρά του, αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα και απάντησε στον πρωθυπουργό για τα περί «πατριώτες της φακής» που είχε πει από τις Βρυξέλλες, απαντώντας στις αιτιάσεις περί υποχωρητικότητας στον διάλογο με την Τουρκία. «Εμείς προτιμάμε τη φακή και την ελληνική φασολάδα αντί για σούσι και τον γνήσιο πατριωτισμό», είπε αρχικά.

«Εμείς δεν βρίζουμε τους αντίπαλους μας όπως ο πρωθυπουργός, εμείς συζητάμε θεσμικά. Το θέμα είναι να χρησιμοποιήσετε τα όπλα. Στην Κάσο δε τα χρησιμοποιήσατε. Τότε τι τα πληρώνουμε;», ανέφερε στη συνέχεια, με τον πρόεδρο της Βουλής να τον ειρωνεύεται λέγοντάς του, πως κόντεψε να κηρύξει τον πόλεμο, και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης να απαντά, λέγοντας πως «κάποιος πρέπει να τον κηρύξει γιατί στο τέλος θα φτάσουν στην Ακρόπολη και στο Σούνιο. Που πρέπει να φτάσουν δηλαδή, στο σπίτι του προέδρου της Βουλής;».

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΠΑΣΟΚ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, ΠΑΣΟΚ,mitsotakis, pasok