Ο ΟΑΕΔ καταργεί σιγά - σιγά τα γκισέ

Πιο προσιτές υπηρεσίες προς ανέργους, εργαζομένους και επιχειρήσεις θα προσφέρει ο ΟΑΕΔ το επόμενο διάστημα χρησιμοποιώντας μόνο το κινητό.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη Βίβλο ψηφιακού μετασχηματισμού στο πλαίσιο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών πληροφόρησης των πολιτών, ο ΟΑΕΔ θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο σύστημα ειδοποιήσεων (notifications) μέσω sms ή pm με τη χρήση ψηφιακών

καναλιών επικοινωνίας όπως το Viber που αποτελεί μια εφαρμογή με ιδιαιτέρως υψηλή αποδοχή στην Ελλάδα. Ακόμα προς διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών θα υιοθετηθεί επιπλέον η επαλήθευση μέσω συστήματος OTP σε όλες τις εφαρμογές του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΟΑΕΔ να καταστήσει τις υπηρεσίες που παρέχει πιο προσιτές στον πολίτη, δημιουργείται εφαρμογή για φορητές συσκευές που θα προσφέρει ψηφιακές υπηρεσίες προς ανέργους, όπως για παράδειγμα η προθεσμία για ηλεκτρονική ανανέωση της κάρτας ανεργίας ή η υποχρεωτική παρουσία σε υπηρεσία του ΟΑΕΔ. Η κίνηση αυτή έχει διττό σκοπό: α) τη δυνατότητα απρόσκοπτης ανανέωσης του δελτίου ανεργίας χωρίς επιπλέον γραφειοκρατικές διατυπώσεις και β) τη μείωση των ενστάσεων / διοικητικών προσφυγών σε περιπτώσεις μη έγκαιρης ανανέωσης. Από την άλλη, η χρήση του ψηφιακού αυτού εργαλείου αναμένεται να ελαφρύνει σημαντικά το φόρτο των Υπηρεσιών. Η εφαρμογή που υλοποιείται, θα καταστήσει επίσης πιο προσιτή την πληροφορία που διαθέτει ήδη ο άνεργος ή ο εργοδότης μέσω των υπαρχόντων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Μέσω του κινητού του, ο άνεργος θα μπορεί να ενημερώνει το βιογραφικό του, να προγραμματίζει ραντεβού με τον ΟΑΕΔ, να διατηρεί ψηφιακά το δελτίο ανεργίας του και να προβαίνει στην ανανέωσή του, να αναζητά θέσεις εργασίας. Παράλληλα, εξετάζεται η παροχή υπηρεσιών προς εργοδότες όπως η αναζήτηση βιογραφικών για κάλυψη νέων θέσεων εργασίας, η υποβολή αιτήσεων για προγράμματα απασχόλησης και η λήψη κάθε χρήσιμης πληροφορίας που αφορά στις συναλλαγές τους με τον ΟΑΕΔ. Εν ολίγοις, μεγάλο μέρος της επαφής του πολίτη με τον ΟΑΕΔ θα μπορεί να πραγματοποιείται από το κινητό του τηλέφωνο. Για να δοκιμαστεί αυτή η προσέγγιση, αρχικά θα δημιουργηθεί μια πιλοτική εφαρμογή, με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Επαναπροσδιορισμός του Επιχειρησιακού Μοντέλου του ΟΑΕΔ» (ΕΣΠΑ 2014-2020), με λίγες και εστιασμένες λειτουργίες και κατόπιν θα ακολουθήσει μια πιο ολοκληρωμένη. Η ομαλή λειτουργία της εφαρμογής, η διερεύνηση νέων καινοτόμων υπηρεσιών που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον πολίτη ή τις συναλλασσόμενες επιχειρήσεις, η συνεργασία με τρίτους φορείς ώστε να φιλοξενηθούν δικές τους ηλεκτρονικές παροχές/υπηρεσίες, η συντήρηση και η συνεχής αναβάθμισή της για τα αμέσως επόμενα έτη είναι ζητήματα που αφορούν στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Δημιουργία σύγχρονου συστήματος ειδοποιήσεων των πολιτών

myOAEDlive

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και τέθηκε σε ισχύ η ψηφιακή πλατφόρμα myOAEDlive για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών σε εγγεγραμμένους ανέργους και επιχειρήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης. Ως αρχικώς προσφερόμενες υπηρεσίες επιλέχθηκαν η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς εγγεγραμμένους ανέργους και εργοδότες. Ακόμα για πρώτη φορά παρέχεται η δυνατότητα συμβουλευτικής με χρήση ταυτόχρονης διερμηνείας σε πλήθος ξένων γλωσσών αλλά και στη νοηματική γλώσσα. Η πλατφόρμα σχεδιάζεται γρήγορα να επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Οι υπηρεσίες παρέχονται αποκεντρωμένα και πλέον δεν απαιτείται ο κάθε ενδιαφερόμενος να απευθύνεται στην υπηρεσία ΚΠΑ2 που υπάγεται.
Ανάπτυξη μηχανισμού συνομιλίας (Chatbots) προς ενίσχυση των συμβουλευτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών πληροφόρησης των πολιτών και των επιχειρήσεων

Οι μηχανισμοί συνομιλίας (Chatbots) είναι εικονικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι ή βοηθοί των οποίων καθήκον είναι να επικοινωνούν με χρήστες του Διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο χωρίς περαιτέρω ανθρώπινη παρέμβαση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για προγράμματα υπολογιστών εξοπλισμένα με ειδικούς αλγόριθμους, που επιτρέπουν συνομιλία και δραστηριότητες που σχετίζονται με τις ανάγκες των χρηστών. Μέσω των μηχανισμών θα παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να πληροφορείται άμεσα όποτε το επιθυμεί για θέματα που αφορούν στον ΟΑΕΔ και στις παρεχόμενες από αυτόν υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες, θα μειωθούν οι χρόνοι απόκρισης του ΟΑΕΔ και θα ενισχυθεί το ψηφιακό προφίλ του.
Ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών με εκτεταμένη χρήση διαλειτουργικοτήτων προς άμεσο όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων (Smart e-services)

Σε αρκετές επαφές με τον ΟΑΕΔ ο πολίτης υποχρεώνεται να αναζητήσει έγγραφα άλλων υπηρεσιών. Αυτό δημιουργεί επιπρόσθετη ταλαιπωρία στον πολίτη αλλά και θέμα γνησιότητας των εγγράφων για την Υπηρεσία. Ήδη, ορισμένα έγγραφα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από τον ΟΑΕΔ μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών από συστήματα που διαλειτουργούν με άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες. Σε άλλες περιπτώσεις υφίσταται χαμηλότερος βαθμός αυτοματοποίησης που λαμβάνει τη μορφή της χειροκίνητης πρόσβασης υπαλλήλων του ΟΑΕΔ σε πληροφοριακά συστήματα άλλης Δημόσιας Υπηρεσίας. Με την περαιτέρω ανάπτυξη διαλειτουργικοτήτων, η έκδοση μιας επιδότησης λ.χ. θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, ή και ολοκληρωτικά. Στο πλαίσιο αυτής της ανάπτυξης διαλειτουργικοτήτων εντάσσεται ο στόχος της Διοίκησης του ΟΑΕΔ για πλήρη ψηφιοποίηση (100%) των υπηρεσιών/παροχών προς ανέργους και επιχειρήσεις.
Υιοθέτηση Ευρωπαϊκής Κωδικοποίησης Επαγγελμάτων και Δεξιοτήτων (ESCO)

Το έργο έχει στόχο να υιοθετήσει πλήρως την ευρωπαϊκή κωδικοποίηση επαγγελμάτων και ικανοτήτων/δεξιοτήτων ESCO, η οποία στην τωρινή της μορφή περιλαμβάνει 2.942 επαγγέλματα και 13.485 ικανότητες/δεξιότητες. Οι εν λόγω κωδικοποιήσεις θα ενταχθούν στα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα, προκειμένου να υπάρχει κοινός τρόπος επικοινωνίας π.χ. ανάμεσα στην προσφορά κενών θέσεων εργασίας από τους εργοδότες και στη ζήτηση εργασίας από τους ανέργους. Το έργο αυτό θα συνεισφέρει στη διαλειτουργικότητα διαδικασιών που αφορούν επαγγέλματα, δεξιότητες και ικανότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα