Ο Πούτιν υπογράφει «στρατηγική συνεργασία» με το Ιράν

Η συμφωνία Πούτιν- Ιράν «στην οικονομική και εμπορική συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των θεμάτων που συνδέονται με την άμυνα και την ασφάλεια».

Την Παρασκευή στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Μασούντ Πεζεσκιάν αναμένεται να υπογράψουν μία «συνολική στρατηγική συνεργασία».

Οι δύο πρόεδροι αναμένεται να την παρουσιάσουν ως ένα νέο στάδιο μιας συμμαχίας που ενισχύεται μεταξύ των δυο χωρών.

Τόσο η Ρωσία

όσο και το Ιράν υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις οι οποίες περιορίζουν τις εμπορικές τους συναλλαγές. Αυτός είναι βασικός λόγος που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει στενοί σύμμαχοι καθώς μεγαλώνει η αντιπαράθεσή τους με ΗΠΑ και Ευρώπη.

Τεχεράνη και Μόσχα θέλουν να αποτελούν αντίβαρα, μαζί με το Πεκίνο, στην αμερικανική επιρροή και έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς σε διάφορους τομείς, στηρίζοντας η μια την άλλη σε πολλά διεθνή θέματα, από τη Μέση Ανατολή έως τη σύγκρουση στην Ουκρανία.Το Κρεμλίνο, πριν από λίγες μέρες επιβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες θα ενισχύσουν αυτή την συμμαχία με την υπογραφή την Παρασκευή μιας «συνολικής συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, οι δύο ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Η συμφωνία Ρωσία- Ιράν

Η συμφωνία της Παρασκευής θα αφορά «στην οικονομική και εμπορική συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των θεμάτων που συνδέονται με την άμυνα και την ασφάλεια», ανακοίνωσε η πρεσβεία του Ιράν στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται «για ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και πιο ισορροπημένου κόσμου. Το Ιράν και η Ρωσία, έχοντας συνείδηση της ιστορικής τους ευθύνης, οικοδομούν μια νέα τάξη», έγραψε ο Αμπάς Αραγτσί, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Ο ίδιος δήλωσε ότι πρόκειται για την αντικατάσταση «της ηγεμονίας», όπως αποκαλείται στη Δύση.

Ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι η συμφωνία αυτή έχει στόχο να «αναπτύξει τις ικανότητες» των δύο χωρών, κυρίως για να «διασφαλίσουν αξιόπιστη αμυντική ικανότητα».

Δήλωσε ακόμα ότι η συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον κανενός και ότι οι Δυτικοί επιδιώκουν συνεχώς να δείξουν ότι «η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα προετοιμάζουν κάτι εναντίον κάποιου».

Αν και το περίγραμμά της συμφωνίας παραμένει ασαφές η Ρωσία σύναψε μια συμφωνία με την ίδια ονομασία πέρυσι με τη Βόρεια Κορέα.
Ένα άρθρο εκείνης προβλέπει την «άμεση στρατιωτική βοήθεια» σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από τρίτη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, τον οποίο επικαλούνται ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι η συμφωνία με την Τεχεράνη δεν στοχεύει στη «δημιουργία στρατιωτικής συμμαχίας» ανάλογης με αυτήν που επισφραγίστηκε μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα κατηγορείται από το Κίεβο και τους Δυτικούς ότι έστειλε στρατιώτες να πολεμήσουν μαζί με τον ρωσικό στρατό εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων. Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ ούτε το επιβεβαίωσαν ούτε το διέψευσαν.

Παράλληλα, η Τεχεράνη κατηγορείται από τους Δυτικούς ότι προμηθεύει drones με εκρηκτικά και πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία, βοηθώντας έτσι τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία. Το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ Πεζεσκιάν και Πούτιν ήταν τον Οκτώβριο στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει τότε να εδραιωθεί η «θετική δυναμική» όσον αφορά την οικονομική τους συνεργασία.

Η Ρωσία θέλει κυρίως να αναπτύξει έναν διάδρομο εφοδιαστικής αλυσίδας (σιδηροδρομικό και θαλάσσιο) μεταξύ Μόσχας, Μπακού και Τεχεράνης.

Το Ιράν και η Ρωσία ήταν επίσης σύμμαχοι του έκπτωτου Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ που ανατράπηκε στις 8 Δεκεμβρίου μετά την επίθεση συνασπισμού ανταρτών στον οποίο κυριαρχούν ισλαμιστές.



#ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ_ΠΟΥΤΙΝ #ΡΩΣΙΑ #ΙΡΑΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πούτιν, Ιράν,poutin, iran