Ο θεσμός της Κατ' Οίκον Νοσηλείας είναι πραγματικότητα, εκδόθηκε «στο νήμα» το ΦΕΚ

Δημοσιεύθηκε «στο νήμα», πριν τις εκλογές, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που περιγράφει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών κατ' οίκον νοσηλείας (ΚΟΝ).

Με το εκσυγχρονισμένο πλαίσιο του θεσμού της Κατ' Οίκον Νοσηλείας, το οποίο ανέπτυξε ο Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, καθίσταται πρακτικά δυνατή η παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών νοσοκομειακής περίθαλψης και ιατρικών πράξεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν στην οικία του ασθενούς, ενώ αφορά ενήλικες, εφήβους και παιδιά με

σοβαρά σύνθετα προβλήματα υγείας ή/και χρόνιες παθήσεις, που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Όπως είχε γράψει το News4Health, η ΚΥΑ (ΦΕΚ Β' 3396) για την Κατ’ Οίκον Νοσηλεία, που φέρει τις υπογραφές του Υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μ. Γκάγκα και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, προβλέπει την παροχή φροντίδας στον ασθενή στο σπίτι, «σε συνθήκες ανάλογες της ενδονοσοκομειακής φροντίδας, ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση με παράλληλη στήριξη από εκπαιδευόμενους φροντιστές (γονείς και άλλα μέλη της οικογένειας τα οποία έχουν εκπαιδευτεί σχετικά με τις ανάγκες του ασθενή τους) με παράλληλη εξασφάλιση ιατρονοσηλευτικής υποστήριξης όταν το επιβάλλουν οι ανάγκες του ασθενούς».

Θυμίζουμε ότι Hospital at Home είναι ο διεθνής όρος που παραπέμπει στην παροχή νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι.

Παράλληλα, με το νέο πλαίσιο, εξασφαλίζεται η δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης και εισαγωγής στο νοσοκομείο-κέντρο αναφοράς ή σε διασυνδεδεμένη- προκαθορισμένη δομή, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενή.

Όπως είχε αναφέρει στο News4Health, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στηρίζοντας την δράση, πρόκειται για ένα καινοτόμο Εθνικό Πρόγραμμα της κατ' οίκον νοσηλείας, που ξεκινά «το 2023 προσφέροντας υπηρεσίες στο σπίτι σε ασθενείς με καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα σοβαρά νευρολογικά προβλήματα».

Ως εκ τούτου το ολοκληρωμένο πρόγραμμα νοσηλευτικής φροντίδας στο σπίτι, αποτελείται από δύο λειτουργίες: α) την εξωνοσοκομειακή, δηλαδή την παροχή φροντίδας στο σπίτι και β) την ενδονοσοκομειακή φροντίδα, όταν αυτή χρειαστεί.

#ΚΑΤ_ΟΙΚΟΝ_ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ #ΦΕΚ #ΝΟΜΟΣ #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΥΓΕΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα