Ο Τραμπ αποσύρει ξανά τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα - Τι ορίζει όμως, η συμφωνία

Γιατί ο Τραμπ επιμένει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού και ποιος ήταν ο στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης για το κλίμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης της εξουσίας για τη δεύτερη θητεία του, απέσυρε ξανά τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Το είχε κάνει και κατά τη πρώτη του θητεία.

Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα είναι μία διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή πάνω στην οποία έχουν συμφωνήσει να εργαστούν σχεδόν 200 χώρες με σκοπό να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι χώρες που είχαν υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, είχαν ορίσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου ως το ανώτατο όριο αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Τι ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

Το 2015, πάνω από 190 χώρες - σχεδόν 200- συγκεντρώθηκαν συγκεντρώθηκαν σε μια σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Παρίσι και ενέκριναν αυτό που έγινε γνωστό ως Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, προκειμένου να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά κατά προτίμηση σε 1,5 βαθμούς.

Τότε υπήρξε διαφωνία για το αν θα έπρεπε να οριστούν οι 2 ή ο 1,5 βαθμός Κελσίου ως όριο. Το κατώτερο όριο ήταν αυτό που ζήτησαν οι επιστήμονες του κλίματος και τελικά προστέθηκε στο κείμενο ως ιδανικός αλλά όχι επίσημος στόχος της συμφωνίας.

Αλλά έκτοτε, η κλιματική αλλαγή έχει εκτιναχθεί και ο πλανήτης υπερθερμάνθηκε σε σημείο που δεν είχαν προβλέψει οι επιστήμονες. Οι αποδείξεις των τελευταίων ετών δείχνουν ότι η ικανότητα της φύσης και της ανθρωπότητας να προσαρμοστεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη θα μειωθεί σημαντικά εάν ο πλανήτης βιώσει παρατεταμένη υπερθέρμανση πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Παρά το γεγονός ότι η υιοθέτηση της Συνθήκης του Παρισιού για το Κλίμα ήταν μία στιγμή ορόσημο και έβαλε τον κόσμο σε ένα μονοπάτι που είχε την αμέριστη στήριξη των επιστημόνων, δεν είχε θέσει συγκεκριμένους όρους για το πώς οι χώρες θα μπορούσαν θα επιτύχουν αυτούς τους στόχους.

Η συμφωνία δεν είναι δεσμευτική. Οι χώρες δεν είναι υποχρεωμένες να μειώσεις την κλιματική μόλυνση υπό κανέναν διεθνή νόμο.Οι χώρες θέτουν τους δικούς τους κλιματικούς στόχους και μεθόδους.

Ποιος είναι (ήταν) ο στόχος των ΗΠΑ για το κλίμα;

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε θέσει έναν νέο, μεγαλεπήβολο στόχο για τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2024, ο οποίος όριζε πως η χώρα θα μπορούσε να μειώσει την περιβαλλοντική μόλυνση έως και πάνω από 66% κάτω από τα όρια του 2005, μέχρι το 2035.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, γνώριζε τότε ότι ο Τραμπ σκόπευε να αποσύρει ξανά τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Έτσι στόχος του ήταν μία συμβολική διακήρυξη της πορείας που θα μπορούσε να έχει πάρει η χώρα, εάν οι Αμερικανοί εξέλεγαν ένα φιλικά προσκείμενο προς το περιβάλλον πρόεδρο. Οι υπέρμαχοι του κλίματος είπα ότι ο στόχος ήταν φιλόδοξος.

Το παρελθόν των ΗΠΑ με την Συμφωνία του Παρισιού

Αμερικανοί εκπρόσωποι ηγούνταν στις διαπραγματεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία υιοθετήθηκε από σχεδόν 200 χώρες υπό τη διοίκηση τότε, το 2015, του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Τραμπ δήλωσε ότι προτίθεται να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία το 2017. Η απόφασή του αυτή οριστικοποιήθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή στις 4 Νοεμβρίου του 2020, μία μόλις μέρα μετά τη νίκη Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόφασή του να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία για το Κλίμα. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Τραμπ επίσης κατά την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του για τη δεύτερη θητεία του στον Λευκοί Οίκο διέταξε (ξανά) την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, καθώς προσπαθεί να αυξήσει την αμερικανική παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που ανακοινώνει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού στις 20 Ιανουαρίου 2025.

Μπορούν οι ΗΠΑ να ενταχθούν ξανά στη Συμφωνία για το Κλίμα στο μέλλον;

Η σύντομη απάντηση είναι, ναι. Αλλά αυτό εξαρτάται από το τι θα κάνει στο μέλλον η διοίκηση Τραμπ.

Το έγγραφο για το επονομαζόμενο «Σχέδιο 2025» του Ιδρύματος Κληρονομιάς συνιστά στον Τραμπ να αποχωρήσει πλήρως από τη γενική συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών που διέπει τη συμφωνία - μια απόφαση που θα ταράξει τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα και θα δυσκολέψει την επανένταξη μιας μελλοντικής κυβέρνησης. Στο μεταξύ, αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα τόνισε ότι «η πόρτα παραμένει ανοιχτή για τη Συνθήκη του Παρισιού».

Ο εκτελεστικός γραμματέας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, Σάιμον Στίλ, τόνισε ωστόσο τη ραγδαία αύξηση της καθαρής ενέργειας σε όλον τον κόσμο - η αξία της οποίας ήταν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και αυξάνεται- και προειδοποίησε ότι οι χώρες που δεν την ασπάζονται θα μείνουν πίσω.

#ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ #ΣΥΜΦΩΝΙΑ_ΠΑΡΙΣΙΩΝ #ΚΛΙΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα