Ο βομβαρδισμός στο Κίεβο που ξύπνησε μνήμες από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι

Πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το «New Yorker» έγραφε πως ο κόσμος στον οποίο ένας νέος πόλεμος είναι πιθανός σφυρηλατήθηκε από κοινού από Ρωσία και ΗΠΑ - 23 χρόνια πριν - στη Γιουγκοσλαβία

Στη διάρκεια της 6ης ημέρας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο επέλεξε να χτυπήσει τον Πύργο της Τηλεόρασης του Κιέβου - επαναφέροντας στη μνήμη εικόνες από τον βομβαρδισμό των νατοϊκών δυνάμεων

στο ραδιομέγαρο του Βελιγραδίου πίσω στο 1999.

Η επιλογή του στόχου, καθώς και ο πραγματιστικός και συμβολικός χαρακτήρας της επίθεσης αναδεικνύουν τις ομοιότητες στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ και Ρωσίας, ακόμη και αν οι βομβαρδισμοί στη Σερβία χρησιμοποιούνται από το Κρεμλίνο - και όχι μόνο - ως αντεπιχείρημα στην επικίνδυνη συζήτηση περί του ποια εισβολή μπορεί να θεωρείται «δικαιολογημένη» ή να «δικαιώνεται» ιστορικά.

Οι πέντε νεκροί και το σχέδιο που... διαψεύστηκε

Το απόγευμα της Τρίτης η Μόσχα «χτύπησε» τον Πύργο τηλεπικοινωνιών και τηλεόρασης στο Κίεβο, σε μια επίθεση που - σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές - στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε καλέσει τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας να την εγκαταλείψουν, προειδοποιώντας για την άμεση χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας σε στόχους όπως υποδομές πληροφοριών, πύργους τηλεπικοινωνιών και κυβερνητικά κτήρια.

Το χτύπημα στον εμβληματικό πύργο του Κιέβου προκάλεσε για κάποιες ώρες προβλήματα στις αναμεταδόσεις μερίδας ουκρανικών ΜΜΕ, τα οποία ωστόσο δεν άργησαν να αποκατασταθούν.

Την ίδια ώρα, διαψεύδονταν οι ισχυρισμοί των Ουκρανών για εκτεταμένη επιχείρηση προπαγάνδας με fake news, που θα ακολουθούσε τους βομβαρδισμούς και το «μαύρο» στα ΜΜΕ της χώρας.

Το «ρωσικό σχέδιο» φέρεται να περιελάμβανε μια επιχείρηση - στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιάζονταν ακόμη και πλαστά έγγραφα και φωτογραφίες - προκειμένου να πειστεί ο ουκρανικός λαός και η διεθνής κοινή γνώμη πως ο Ζελένσκι παραδόθηκε.

Με ανάρτησή του στο Twitter, o υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, δήλωνε συγκεκριμένα ότι το Κρεμλίνο ετοιμάζεται να αποκόψει μεγάλο μέρος της Ουκρανίας από το διαδίκτυο και τις επικοινωνίες:

Στόχος του είναι να κάμψει την αντίσταση του λαού και του στρατού. Μπορεί να οργανώσουν τη διακοπή της σύνδεσης και μετά [από αυτό] τη διάδοση μαζικών ψεύτικων μηνυμάτων ότι η ηγεσία της χώρας έχει παραιτηθεί.

Δεν υπάρχει παράδοση! Μόνο νίκη!

Όταν το ΝΑΤΟ «επέβαλε τη μονοκρατορία του CNN»

Ήταν στις 2 τα ξημερώματα της 23ης Απριλίου 1999 όταν το Μέγαρο της Ραδιοτηλεόρασης του Βελιγραδίου χτυπήθηκε από πύραυλο, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Έλληνες δημοσιόγραφοι, που κάλυπταν τους βομβαρδισμούς από τη σερβική πρωτεύουσα, μετέφεραν την επόμενη μέρα εικόνες φρίκης, κάνοντας λόγο για εγκληματική επίθεση σε αμάχους.

Το ΝΑΤΟ είχε δικαιολογήσει τότε τον βομβαρδισμό που στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, επισημαίνοντας πως η σερβική ραδιοτηλεόραση ήταν μέρος της πολεμικής μηχανής του Μιλόσεβιτς - καθώς μετέδιδε την προπαγάνδα του.

«Οι τρεις πύραυλοι του ΝΑΤΟ επέβαλαν με το αίμα που χύθηκε, τη λογοκρισία όχι μόνον στα γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και στα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα που χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις μας για να στέλνουν το σήμα τους», δήλωνε τότε ο Γκόραν Μάτιτς, Υπουργός και στενός συνεργάτης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

«Δεν θεωρώ τυχαίο πως την ώρα που οι Ρώσοι και εμείς αναζητούμε διεξόδους και πολιτικές λύσεις, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του χτυπώντας την καρδιά της πληροφόρησης για να επιβάλει τη μονοκρατορία του CNN», δήλωνε από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών, Ράντε Ντρόμπατς.

To χτύπημα στη σερβική ραδιοτηλέοραση ανέδειξε τη σημασία που είχε ο πόλεμος της πληροφορίας και η δύναμη της εικόνας στη διαμόρφωση της διεθνούς κοινής γνώμης και συσπείρωσε ακόμη παραπάνω τις φωνές που έκαναν λόγο για εκληματικές πρακτικές της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Αξίζει να σημειωθεί πως παραπάνω από 20 χρόνια μετά τη δολοφονία των 16 εργαζομένων της σερβικής ραδιοτηλεόρασης, οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν απαντήσεις από το σερβικό κράτος, καθώς αξιωματούχοι φέρεται να γνώριζαν για την επίθεση, αλλά δεν έδωσαν εντολή για εκκένωση του κτηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα