Όχι της ΕΕ στην πρόταση Μπάιντεν για άρση των πατεντών στα εμβόλια

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε οτι μόνο η αύξηση της παραγωγής, η άρση των εξαγωγικών φραγμών και το μοίρασμα των εμβολίων που έχουν ήδη παραγγελθεί θα βοηθούσε. αμέσως την κατάσταση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε απόψε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που παρασκευάζουν εμβόλια για την Covid-19 να εξάγουν την παραγωγή τους, όπως κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να συζητούν για την άρση των πνευματικών δικαιωμάτων για τα σκευάσματα αυτά.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,

σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, είπε ότι οι συζητήσεις για την άρση αυτήν δεν θα οδηγήσουν στην παραγωγή ούτε μιας δόσης εμβολίου για την Covid-19 βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.

Μόνο η αύξηση της παραγωγής, η άρση των εξαγωγικών φραγμών και το μοίρασμα των εμβολίων που έχουν ήδη παραγγελθεί θα βοηθούσε αμέσως την κατάσταση, πρόσθεσε.

Διχασμένοι είναι οι «27»

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη χρησιμότητα μίας τέτοιας κίνησης.

Κατά της άρσης της πατέντας είχε ταχθεί και η Γερμανία, αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Ελλάδα.

Οι ειδικοί, πάντως, λένε ότι ενδέχεται να χρειαστούν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του θέματος και να μην αντιμετωπιστεί έτσι η άμεση ανάγκη παρασκευής περισσότερων δόσεων με πιο γοργούς ρυθμούς.

Η Γερμανία, η έδρα της BioNTech, της εταιρείας που έχει την πατέντα για το δεύτερο εμβόλιο του «αγγελιαφόρου RNA» (αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer) αντιτίθεται στην άρση της πατέντας, ενώ αντιθέτως η Ιταλία συμφωνεί με την πρόταση του Μπάιντεν.

Η επιστολή των «πέντε» στις Βρυξέλλες

Σε αυτό το πλαίσιο οι ηγέτες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Ισπανίας και της Δανίας εκφράζουν εν μέρει τη διαφοροποίησή του μέσω επιστολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εμανουέλ Μακρόν, Αλεξάντερ ντε Κρόο, Στέφαν Λόβφεν, Πέδρο Σάντσεθ και Μέτε Φρέντερικσεν επισημαίνουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να πρωτοστατήσει στις διεθνείς προσπάθειες μέσω ενίσχυσης της παραγωγής και της διανομής των εμβολίων.

Στην επιστολή που απευθύνεται στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζουν ότι η διεθνής συνεργασία πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής αντίδρασης σε αυτή την υγειονομική κρίση.

ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝΕΜΒΟΛΙΑΠΑΤΕΝΤΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα