Οχτώ σημάδια για να καταλάβετε αν το παιδί σας είναι αγχωμένο, όταν δεν το δείχνει

Η οικονομική κρίση ανησυχεί περισσότερο τους ενήλικες - αλλά τι γίνεται με τα παιδιά, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν αγχωμένους γονείς, εξετάσεις, καθώς και όλες τις πιέσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της σύγχρονης ζωής;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά μας αισθάνονται την πίεση. Σύμφωνα με στοιχεία του NHS σχεδόν 300.000 νέοι στη Βρετανία έχουν κάποια αγχώδη διαταραχή.

Όπως αναφέρεται στο independent, στο Ηνωμένο Βασίλειο ως και το 19% παιδιών και εφήβων πάσχουν από αγχώδης διαταραχές.

Το
άγχος στα παιδιά μπορεί να μην είναι εμφανές

«Γνωρίζουμε ότι το άγχος είναι η πιο κοινή ψυχολογική κατάσταση μεταξύ των παιδιών και των νέων», υπογράμμισε ο Dave Smithson, διευθυντής επιχειρήσεων στο Anxiety UK (anxietyuk.org.uk). «Ωστόσο, τα σημάδια του άγχους δεν είναι πάντα εμφανή». «Η Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας των Παιδιών, η οποία διαρκεί από τις 6 έως τις 12 Φεβρουαρίου είναι μια ευκαιρία να δείξουμε παραπάνω προσοχή».

Οι ενδείξεις

1. Προβλήματα ύπνου

Η δυσκολία ύπνου, οι εφιάλτες και το βρέξιμο του κρεβατιού είναι σημάδια πιθανού άγχους που θα μπορούσαν να συγχέονται με κάποια άλλη πάθηση.

2. Νευρικότητα

Αν το παιδί σας φαίνεται λιγότερο ικανό να ανταπεξέλθει και πιο νευρικό από το συνηθισμένο, μπορεί να οφείλεται σε υποβόσκον άγχος. Τα συμπτώματα θα φαίνονται διαφορετικά για τον καθένα, αλλά τα πράγματα που μπορεί να βιώνει το παιδί σας περιλαμβάνουν το αίσθημα νευρικότητας ή φόβου.

3. Φυσικά προβλήματα

Μικρές ενοχλήσεις όπως προβλήματα στην κοιλιά ή αίσθημα λιποθυμίας μπορεί να είναι ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα. Τα σωματικά συμπτώματα, όπως το αίσθημα λιποθυμίας ή οι κράμπες στο στομάχι ή η διάρροια, μπορεί να είναι σημάδι άγχους.

4. Γίνονται πιο ευαίσθητα

Άλλο σημάδι που πρέπει να προσέξετε είναι το παιδί σας να γίνεται δακρύβρεχτο ή να μην θέλει να σας αφήσει να φύγετε. Αυτό είναι συχνά σημάδι άγχους αποχωρισμού, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία του NHS είναι η πιο κοινή μορφή άγχους σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

5. Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες

Τα προβλήματα με το φαγητό μπορεί να ξεκινήσουν ως στρατηγική αντιμετώπισης όταν οι νέοι είναι αγχωμένοι και μπορεί να χάσουν την όρεξή τους ή ίσως αρχίσουν να τρώνε ενώ δεν πεινάνε.

6. Χάνουν την ψυχραιμία τους

Οι έφηβοι είναι γνωστοί για το ότι ξεσπούν - αλλά τα ξεσπάσματά τους μπορεί να μην είναι μόνο αποτέλεσμα των οργισμένων ορμονών. Αυτά τα εφηβικά ξεσπάσματα θυμού ή απογοήτευσης δεν είναι απλώς σημάδια της ενηλικίωσής τους, αλλά θα μπορούσαν επίσης να είναι αποτέλεσμα των υποκείμενων αγχωτικών σκέψεων και συναισθημάτων τους.

7. Έλλειψη συγκέντρωσης

Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί σε μια συγκεκριμένη εργασία, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αγχώνεται για κάτι.

8. Μειωμένη αυτοπεποίθηση

Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας έχει αποτραβηχτεί, ή αν φαίνεται να μην έχει αυτοπεποίθηση ή να αναστατώνεται, μπορεί να είναι ένδειξη ότι χρειάζεται κάποια βοήθεια.

#ΠΑΙΔΙΑ #ΕΡΕΥΝΑ #ΑΓΧΟΣ #ΣΤΡΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα