Οχυρό το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και αδέσποτα
Τομή στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα αποτελεί το νέο πλαίσιο για την προστασία των αδέσποτων και των ζώων συντροφιάς. Τι επισημαίνουν οι ειδικοί
Τομή στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα αποτελεί το νέο πλαίσιο για την προστασία των αδέσποτων και των ζώων συντροφιάς το οποίο παράλληλα παρέχει πόρους στην αυτοδιοίκηση για τη φιλοξενία τους και τις στειρώσεις, ενώ μετατρέπει σε κακουργηματικές, τις κατηγορίες της κακοποίησης και της εγκατάλειψης ζώων.
Με δεδομένο ότι ένα στα δύο νοικοκυριά διαθέτει πλέον ζώο συντροφιάς (κυρίως σκύλο ή γάτα), η διαχείριση της νέας αυτής
Κεντρικό ρόλο στη διαχείριση και εποπτεία των πρόσθετων νομοθετικών εργαλείων αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδιο για τους δήμους και τις περιφέρειες. Οι δήμοι υποχρεούνται να έχουν πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση των αδέσποτων, να λειτουργούν ή να συμβάλλονται με καταφύγια για τη φιλοξενία των ζώων και μέσω του προγράμματος «Άργος» να καλύπτουν τα κόστη αυτά.
Η ευθύνη της στείρωσηςΕπειδή μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων προέρχεται από ανεπιθύμητες γέννες δεσποζόμενων, είναι πλέον υποχρέωση του ιδιοκτήτη – κηδεμόνα να μεριμνά και για τη στείρωσή του. Έτσι, το νομοσχέδιο προβλέπει μια σχεδόν διετή μεταβατική περίοδο για την έναρξη της υποχρεωτικής στείρωσης και επιπλέον ένα ακόμη έτος για τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παράλειψης. Για πρώτη φορά οι δήμοι μπορούν να δώσουν κίνητρα για τη στείρωση, τα οποία μπορούν να είναι μείωση οικιακών δημοτικών τελών για τους συνεπείς ιδιοκτήτες ζώων αλλά και παροχή voucher για στείρωση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Οι ποινές για κακοποίησηΌσον δε για την ποινική μεταχείριση όσων κακοποιούν ή θανατώνουν ζώα, ο φόνος και ο βασανισμός χαρακτηρίζονται ήδη σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα και έχουν, εκτός από ποινικές, και μεγάλες διοικητικές ποινές (νόμος 4745/2020). Με τον νομοσχέδιο αυτό, κακούργημα πλέον καθίσταται και η εγκατάλειψη νεογέννητου ζώου. Οι απειλούμενες ποινές για τις παραβάσεις αυτές, είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, προβλέπεται και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.
Επίσης, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ο δραστικός περιορισμός της φυσιολογικής κίνησής του, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η μη προβλεπόμενη εργασία για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη, θεωρούνται κακοποίηση και τιμωρούνται, όπως και η εγκατάλειψη, με φυλάκιση από 1 έως 5 έτη και χρηματική ποινή έως 18.000 ευρώ, ενώ, παράλληλα, προβλέπεται και διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.
Τέλος, η δηλητηρίαση του ζώου (φόλες) εντάσσεται στις κακουργηματικού χαρακτήρα παραβάσεις και επιφέρει ποινή κάθειρξης έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, επιφέρει και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.
Κώστας Μπακογιάννης στα Dnews.gr«Πρώτο καταφύγιο αδέσποτων στον Βοτανικό»
Θεμέλιο του πολιτισμού χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των πολιτών προς τα αδέσποτα ζώα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με δήλωση του στα Dnews.gr. Μάλιστα αποκαλύπτει ότι στην περιοχή του Βοτανικού δημιουργείται ήδη το πρώτο καταφύγιο ( « Το καταφύγιο του Σωκράτη») με πολύ μεγάλο χώρο προαυλισμού τους.
Η δήλωση του έχει ως εξής:
«Η Αθήνα έχει κάνει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα αδέσποτα της πόλης και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί, για τα αποτελέσματα της στρατηγικής που έχουμε χαράξει, μιλούν όλοι οι φιλόζωοι που έχουν επαφή με τις υποδομές που δημιουργούμε και τις δράσεις μας. Η πρωτεύουσα αποκτά το πρώτο σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων στον Βοτανικό. Ένα καταφύγιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με 90 θέσεις, σύγχρονο εξοπλισμό και πολύ μεγάλο χώρο προαυλισμού.
Είναι το « Καταφύγιο του Σωκράτη» που έχασε τη ζωή του στους δρόμους της Αθήνας και συμβολίζει την προσπάθειά μας να μη μείνει καμία αθώα ψυχή χωρίς φροντίδα και περίθαλψη. Ένας χώρος που φυλάσσεται 24 ώρες και διαθέτει κατασκευές για την ψυχαγωγία των ζώων και ένα δωμάτιο για την προσαρμογή τους στο σπιτικό περιβάλλον.
Οι άνθρωποι του τμήματος Αστικής Πανίδας του Δήμου, αλλά και δεκάδες εθελοντές βρίσκονται καθημερινά σε κάθε σημείο της πόλης για να στειρώνουν, να περιθάλπουν και να φροντίζουν τους μικρούς τετράποδους φίλους μας. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 420 υιοθεσίες σκύλων και 70 γατιών και 1.160 στειρώσεις, ενώ έχει παρασχεθεί ιατρική φροντίδα σε 614 σκυλάκια και 1.400 γατάκια.
Υλοποιούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα τοποθέτησης μικρών σπιτιών για αδέσποτες γάτες, το οποίο σταδιακά εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες γειτονιές της πόλης. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 16 σπιτάκια, αλλά και 60 ταΐστρες και ποτίστρες, έτσι ώστε τα αδέσποτα ζώα να προστατεύονται από το κρύο και να βρίσκουν καθημερινά τροφή και νερό.
Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί οι σελίδες της Αστικής Πανίδας Δήμου Αθηναίων στα κοινωνικά δίκτυα και η ιστοσελίδα του τμήματος, αυξάνοντας τους τρόπους επικοινωνίας του πολίτη με την Υπηρεσία, αλλά και το Μητρώο Εθελοντών όπου έχουν εγγραφεί ήδη 600 εθελοντές.
Αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να αλλάξουμε την καθημερινότητα στην Αθήνα που περνά μέσα από τον σύγχρονο πολιτισμό της. Και η συμπεριφορά μας προς τα αδέσποτα ζώα, είναι θεμέλιο αυτού του πολιτισμού».
«Τα ζώα δεν είναι παιχνίδι»
Θετικό πρόσημο βάζουν στις υπό ψήφιση διατάξεις οι φιλόζωοι. Δύο από αυτούς, ο φροντιστής του σκύλου Μπομπ και η φροντίστρια της γάτας Μαλού μίλησαν στα Dnews.gr.
Μιράντα Καλοπούλου:
« Όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας κι εμείς και οι δήμοι και η πολιτεία. Καμία ψυχή δεν μπορεί να εγκαταλείπεται στους δρόμους και κανείς δεν είναι δυνατόν να μη λογοδοτεί γι’ αυτό. Από την άλλη, το να κρατήσεις ένα ζώο προϋποθέτει αλλαγή στη φιλοσοφία της ζωής σου γιατί όπως αλλάζει η δική του έτσι αλλάζει και η δική του. Το νέο πλαίσιο θα κριθεί στην εφαρμογή του, σε κάθε περίπτωση όμως είναι απαραίτητο να εισαχθούν κανόνες που δεν υπάρχουν , να ξέρουμε τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις μας και τις συνέπειες των επιλογών μας».
Θάνος Βαλταδώρος:
«Το σκυλί μας ή το γατί μας δεν είναι παιχνίδι. Είναι η συντροφιά μας, η καθημερινότητα μας, ο τρόπος ζωής που έχει επιλέξει ο καθένας μας. Αν δεν μπορούμε να κρατήσουμε ένα ζώο δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το πετάξουμε αδιαφορώντας για την τύχη του. Κι η δημιουργία καταφυγίων ή τα προγράμματα στειρώσεων αποτελούν θετικά στοιχεία των νέων ρυθμίσεων. Ίσως έτσι συνετιστούν οι ασυνείδητοι».
ΑΔΕΣΠΟΤΑΖΩΑΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣΤΕΙΡΩΣΗΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣΚΑΤΑΦΥΓΙΟ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Τουρκία «κήρυξε» πόλεμο στο Ισραήλ - Ντεσπερνάντο ο Ερντογάν
- «Κλείδωσε» η μετακίνηση εκτός νομού από Παρασκευή 14 Μαΐου
- Τέλος όλα τα SMS
- Γλυκά Νερά: Νέα στοιχεία-σοκ για το άγριο έγκλημα – Η κατάθεση του συζύγου της 20χρονης
- Survivor - Εκτός ριάλιτι και ο Νίκος Μπάρτζης; Οι ανάρτησεις που τον θέλουν να έχει ήδη αποχωρήσει
- Self test: «Σύγχυση» με τα αποτελέσματα – Θετικά βγαίνουν… αρνητικά
- Κατερίνη- Καταδίκη 50χρονου: Παρέσυρε την πρώην του με φορτηγάκι-«Έπρεπε να της κοπούν τα ποδαράκια»
- Τα ζώδια που δεν «μασάνε» ποτέ τα λόγια τους
- Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές – Τι ισχύει με 8ωρο, 5ημερο και 40ωρο
- Πανηγύρισε την άνοδο η Πρισίλα Σαλέρνο κι έκλεψε την παράσταση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Αυλαία για το SMS στο 13033, πότε στέλνουμε το τελευταίο μήνυμα
- Τουρισμός για όλους 2021: Μέχρι πότε παίρνουν παράταση τα voucher που δεν χρησιμοποιήθηκαν
- UEFA: Επίσημη η πειθαρχική έρευνα για Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους και ESL
- Σύριζα: Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια πρέπει να αποσυρθεί
- Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά
- Τύπου... Πανελλαδικών οι εξετάσεις για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας
- Η υλοποίηση του «Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού» και η επανεκκίνηση του τουρισμού
- Προσλήψεις 40 ατόμων στην Περιφέρεια Ηλείας
- Άρση lockdown: Ανακοινώσεις για μετακινήσεις, SMS στο 13033 και απαγόρευση κυκλοφορίας
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Οχυρό το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και αδέσποτα
- Αυγενάκης: «Από Ιούνιο ανοίγει η συζήτηση για την επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα»
- Κορονοϊός: Θα μπορούσε να αποφευχθεί το «Τσέρνομπιλ του 21ου αιώνα»
- Μητσοτάκης: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους και ενισχύει τα δικαιώματά τους
- Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά
- Γεννηματά: «Με το εργασιακό νομοσχέδιο καταργείται το οκτάωρο στην πράξη»
- Σύριζα: Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια πρέπει να αποσυρθεί
- Σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες
- ΟΗΕ: Κάλεσμα για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Παλαιστίνη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προσλήψεις 40 ατόμων στην Περιφέρεια Ηλείας
- Ο Μόσιαλος τρολάρει αρνητή εμβολίου: Κάντε εξέταση αντι-ψέκ αντισωμάτων
- Συστήνεται διεύθυνση Κλινικής Διακυβέρνησης για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων
- UEFA: Επίσημη η πειθαρχική έρευνα για Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους και ESL
- Κώστας Μπακογιάννης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: «Του χρόνου θα υπάρχει πολύ σκόνη από τα εργοτάξια στην Αθήνα»
- ΟΕΝΓΕ: «Οι εξαντλημένοι γιατροί έχουν μετατραπεί σε παιδιά για όλες τις δουλειές»
- Αυλαία για το SMS στο 13033, πότε στέλνουμε το τελευταίο μήνυμα
- Χαρίτσης κατά ΝΔ για φαρμακευτική κάνναβη: «Εκεί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι…»
- Σπ.Λιβανός: Ένα δισ. ευρώ για τα έργα υποδομής και ψηφιακού εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα