Οι ανάδοχοι γίνονται θεσμός και τα ζώα αποκτούν...ΑΜΚΑ - Μητρώο και για τους κακοποιητές

Με το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς για πρώτη φορά η εγκατάλειψη ζώου καθίσταται κακούργημα ενώ πλέον «θεσμοποιείται» στην πράξη ο ανάδοχος. Οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να ενισχύουν εκείνους που βοηθούν τα ζώα συντροφιάς. Με το νέο νομοσχέδιο δημιουργείται Εθνικό Μητρώο ζώων αλλά και μητρώο για τους παραβάτες και κακοποιητές ώστε να εντοπίζονται πιο εύκολα. 

Στην πράξη σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο μπορεί κάποιος και με τη «βούλα» να βοηθήσει στην φιλοξενία των ζώων. Πρέπει ωστόσο πρώτα μέσω του δήμου του ή της φιλοζωικής ή του συμβεβλημένου με αυτούς κτηνιάτρου αν ενημερώσει το

Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.

Επίσης, μπορεί πλέον να οριστεί ανάδοχος ενός ζώου που βρίσκεται σε καταφύγιο και να το φροντίζει μέχρι την υιοθεσία του. Ο ανάδοχος είναι μια σημαντική καινοτομία του νέου νόμου η οποία αποσκοπεί στην καλύτερη διαβίωση του ζώου συντροφιάς μέχρι την υιοθεσία του.

Επισημαίνεται ότι και οι ανάδοχοι δικαιούνται την παροχή ζωοτροφής και φαρμάκων από τους δήμους.

Το μητρώο παραβατών

Σημαντική είναι και η ρύθμιση η οποία θέλει πλεόν τους κακοποιητές και τους παραβάτες να έχουν μητρώο ώστε να μην παρατηρούνται επαναλαμβανόμενες παραβάσεις. 

Έτσι, πλέον όποιος έχει καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη για κακοποίηση ζώου συντροφιάς δεν μπορεί να οριστεί ως ιδιοκτήτης ή ανάδοχος ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα (10) ετών. Παράλληλα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να απασχολείται, εθελοντικά ή με αμοιβή, σε αντικείμενο σχετικό με ζώα.

Εκτός από την διερεύνηση του αδικήματος από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς προβλέπεται ότι μόλις είναι διαθέσιμη και προσιτή οικονομικά η σχετική τεχνολογία, θα μπορούν να εντοπίζονται από γενετικό υλικό των εγκαταλελειμμένων ζώων και τη διασταύρωσή τους με το αντίστοιχο υλικό των θηλυκών γεννητόρων.

Τι γίνεται με όσους ρίχνουν φόλες

Σημαντική καινοτομία του νομοσχεδίου είναι και οι ποινές που αφορούν σε όσους ρίχνουν φόλες. Πλέον, η δηλητηρίαση του ζώου εντάσσεται στις κακουργηματικού χαρακτήρα παραβάσεις και επιφέρει ποινή κάθειρξης έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, επιφέρει και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.

Voucher από δήμους σε ευπαθείς ομάδες για στείρωση 

Επίσης, οι δήμοι πρέπει για πρώτη φορά μπορούν να δώσουν κίνητρα για τη στείρωση, τα οποία μπορούν να είναι μείωση οικιακών δημοτικών τελών για τους συνεπείς ιδιοκτήτες ζώων αλλά και παροχή voucher για στείρωση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές επιπλέον καινοτομίες που εισάγει το νομοσχέδιο αυτό, οι οποίες αποσκοπούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της κουλτούρας φιλοζωίας μας και στη βελτίωση της ευζωίας των ζώων, είναι οι εξής:

Ο Συνήγορος του Πολίτη ρητά μπορεί να επιλαμβάνεται σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων(και φυσικά με τα ζώα συντροφιάς) Εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας σχετικά με τη φιλοζωία και την ευζωία των ζώων Ειδική γραμμή και εφαρμογή υποδοχής καταγγελιών για κακοποίηση ζώων. Οι καταγγελίες αυτές τίθενται υπόψη των ελεγκτικών αρχών. Ρητή πρόβλεψη ίδρυσης και λειτουργίας περιφραγμένων πάρκων σκύλων από τους δήμους Πρόβλεψη λειτουργίας κοιμητηρίων και νεκροταφείων σκύλων και από τους δήμους Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νομοσχέδιοΑΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΖΩΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα