Οι απειλές Τραμπ αυξάνουν τις στρατιωτικές δαπάνες των Ευρωπαίων - Και ο Μακρόν «στο άρμα»

Οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ συμπαρασύρουν τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες: Για πρώτη φορά η Γαλλία συντάσσεται με την αύξηση του διακηρυγμένου στόχου του 2% του ΝΑΤΟ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα ότι η Γαλλία θα πρέπει να υπερβεί τον τρέχοντα στόχο του ΝΑΤΟ για τις δαπάνες

- ιδίως εάν ο πρόεδρος Τραμπ αποσύρει τον αμερικανικό στρατό από την Ευρώπη.

Ενώ πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να υπερβαίνουν κατά πολύ τον δεκαετή στόχο του ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, είναι η πρώτη φορά που το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει παρόμοια γραμμή.

«Η Γαλλία υπερβαίνει σήμερα το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά είναι αυτό αρκετό για να επιτύχουμε το μέγεθος, το εύρος και την καινοτομία για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας σε μια μεγάλη αντιπαράθεση;» διερωτήθηκε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του προς τις ένοπλες δυνάμεις.

«Είναι αυτό αρκετό για να οργανωθούμε σε ευρωπαϊκή κλίμακα και να έχουμε τα μέσα για να πολεμήσουμε;»

Μιλώντας μόλις μία ώρα πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ, ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε:

«Τι θα κάνουμε αύριο αν ο Αμερικανός σύμμαχός μας αποσύρει τα πολεμικά του πλοία από τη Μεσόγειο; Τι θα γίνει αν [οι ΗΠΑ] μεταφέρουν τα μαχητικά τους αεροπλάνα από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό; Όλα αυτά είναι σενάρια για τα οποία πρέπει να προετοιμαστούμε. Όλα αυτά είναι σενάρια για τα οποία προετοιμαζόμαστε».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ δήλωσε ότι θέλει οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να δαπανούν το 5% του ΑΕΠ τους για την άμυνα - ένα ποσοστό που υποστηρίζεται από χώρες που βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα, όπως η Πολωνία και η Λιθουανία.

Όπως σημειώνει το Politico, ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιθυμούν να δείξουν τώρα στις ΗΠΑ ότι παίρνουν στα σοβαρά τη δική τους άμυνα, φοβούμενες ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, αν αυτό δεν συμβεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο «εκλεκτός» του Τραμπ για τη θέση του υπουργού Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι θα «επιδιώξει να διασφαλίσει ότι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα επιδείξουν» ισχυρή δέσμευση στο άρθρο 3 της συμμαχίας, το οποίο ορίζει ότι τα μέλη πρέπει να είναι «επαρκώς προετοιμασμένα» για να αντιμετωπίσουν μια κρίση.

Άνω του 3% του ΑΕΠ ο νέος στόχος του ΝΑΤΟ

Το 2024, η Γαλλία δαπάνησε το 2,06% του ΑΕΠ για τον στρατό της, επιτυγχάνοντας τον στόχο του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά από το 2014.

Ωστόσο, η στρατιωτική συμμαχία αναμένεται πλέον να συμφωνήσει σε έναν υψηλότερο στόχο στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου στη Χάγη. Ο Γενικός Γραμματέας Μαρκ Ρούτε δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το νέο ποσοστό θα είναι πιθανότατα άνω του 3%. Οποιαδήποτε αύξηση θα χρειαστεί την ομόφωνη υποστήριξη όλων των συμμάχων - συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μακρόν επέμεινε πως οποιαδήποτε αύξηση των αμυντικών δαπανών από τις ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ωφελήσει τη βιομηχανία της ηπείρου- και όχι τις αμερικανικές εταιρείες.

«Η Γαλλία υπερασπίζεται και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή προτίμηση» για την προμήθεια όπλων, είπε - σφυρηλατώντας το γνωστό μάντρα της Γαλλίας για την οικοδόμηση του ευρωπαϊκού στρατιωτικού βιομηχανικού συγκροτήματος.

Πρωταθλητές Ευρώπης με παγκόσμια εμβέλεια

Για να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια σκηνή - δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος - οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εδραιώσουν την αμυντική τους βιομηχανία και να δημιουργήσουν τους δικούς τους πρωταθλητές - ακόμη και αν η Γαλλία δεν κερδίζει κάθε φορά.

«Για να πετύχουμε σε αυτόν τον ανταγωνισμό, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο, αλλά πρέπει επίσης να απλοποιήσουμε, να ενοποιήσουμε και να συμφωνήσουμε να έχουμε Ευρωπαίους πρωταθλητές», είπε στο ακροατήριο. «Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν θα είμαστε πάντα πρωταθλητές Ευρώπης, αλλά τουλάχιστον θα είμαστε σίγουροι ότι οι πρωταθλητές Ευρώπης έχουν παγκόσμια εμβέλεια».

Εξαίροντας την κοινή ανάπτυξη αρμάτων μάχης, συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικών προγραμμάτων, ο Γάλλος πρόεδρος επέκρινε τέλος τον κατακερματισμό των κατασκευαστών όπλων του μπλοκ: Οι ΗΠΑ διαθέτουν οκτώ κύριες βιομηχανίες χερσαίου πολέμου, ενώ η Ευρώπη διαθέτει 62. Οι ΗΠΑ διαθέτουν έξι προμηθευτές ναυτικού πολέμου, ενώ η Ευρώπη διαθέτει 47 - τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα τη Δευτέρα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ της Γερμανίας ενέκρινε κι επίσημα μια κοινή επιχείρηση μεταξύ της γερμανικής Rheinmetall και της ιταλικής Leonardo. Η σύμπραξη - που παρουσιάζεται ως ένα πρώτο βήμα για μια ευρύτερη ενοποίηση στον τομέα των χερσαίων εξοπλισμών της Ευρώπης - αποσκοπεί στην κατασκευή αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων για τον ιταλικό στρατό.

#ΝΑΤΟ #ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ_ΔΑΠΑΝΕΣ #ΓΑΛΛΙΑ #ΕΜΑΝΟΥΕΛ_ΜΑΚΡΟΝ #ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραμπ, Ευρωπαίων -, Μακρόν,trab, evropaion -, makron