Οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς εμβολιασμού - Πάνω από 600.000 τα ραντεβού της ερχόμενης εβδομάδας

Ομαλά δείχνει να εξελίσσεται και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που αφορά τους εμβολιασμούς στα νησιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Ελευθερία» καθώς περισσότεροι από 2,2 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού, με τον ημερήσιο ρυθμό να αγγίζει τις 100.000 τις τελευταίες εβδομάδες. Κυβέρνηση και ειδικοί επισημαίνουν σε κάθε τόνο ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα δοθεί η δυνατότητα στα άτομα της ηλικιακής ομάδας 25-29 ετών να εμβολιαστούν και με τα σκευάσματα των Pfizer

και Moderna, ενώ ήδη εμβολιάζονται με το εμβόλιο Johnson & Johnson. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσει η κατηγορία των 19-24 ετών μετά από λίγες ημέρες, για τους οποίους θα ισχύσει το ίδιο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Η πορεία του προγράμματος των εμβολιασμών έναντι του κορωνοϊού συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, παρά την ανησυχία που εκφράζεται από τους πολίτες για ενδεχόμενες παρενέργειες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα προγραμματισμένα ραντεβού την επόμενη εβδομάδα ανέρχονται σε 685.817, εκ των οποίων τα 277.388 αφορούν την πρώτη δόση εμβολίου.

Πιο συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί 107.320 ραντεβού, την Τρίτη 105.334, την Τετάρτη 103.769, την Πέμπτη 101.928, την Παρασκευή 100.549, το Σάββατο 102.628 και την Κυριακή 64.289.

Η «Γαλάζια Ελευθερία»

Αναφορικά με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που αφορά τα νησιά, αυτή εξελίσσεται ομαλά, καθώς έχει εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση το 40% του πληθυσμού της νησιωτικής Ελλάδας. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση της Τετάρτης, ανέλυσε και παρουσίασε τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας στη χώρα και αναφέρθηκε στη πορεία που καταγράφουν τα νησιά.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, οι εμβολιασμοί στα νησιά ξεπερνούν τον μέσο όρο που καταγράφεται στην ηπειρωτική χώρα, καθώς υπάρχει μαζική συμμετοχή από τους κατοίκους, ενώ σε μερικές περιοχές έχει αγγίξει το 100%.

Συγκεκριμένα, τα πέντε νησιά τα οποία σημειώνουν ρεκόρ στους εμβολιασμούς, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, είναι τα εξής:

Λευκάδα Θάσος Μύκονος Πάρος Σαλαμίνα

«Πριν την έναρξη της εκστρατείας “Γαλάζια Ελευθερία” ο μέσος όρος εμβολιασμών στα νησιά ήταν στο 22%, τώρα είναι στο 40%», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ωστόσο υπάρχουν οι εξαιρέσεις όπως αυτή της Σάμου όπου σταματά η διαδικασία, λόγω χαμηλής συμμετοχής των κατοίκων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας, Ευάγγελο Μανωλόπουλο, παρόλο που αναμενόταν να γίνονται 200 χιλιάδες εμβολιασμοί καθημερινά, πραγματοποιούνται λιγότεροι από 100.000.

«Δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι δεν πάνε να εμβολιαστούν ή στο αν δεν υπάρχουν εμβόλια» είπε ο κ. Μανωλόπουλος και εξέφρασε την εκτίμηση πως ίσως οι άνθρωποι δεν πάνε να εμβολιαστούν επειδή υπάρχει εφησυχασμός πως τελείωσε η πανδημία. «Είναι λάθος» τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα