Οι επαφές Μητσοτάκη για την κρίση στην Μέση Ανατολή

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συμμετέχει σήμερα το απόγευμα στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, η οποία θα διεξαχθεί στην σκιά και της χθεσινής ένοπλης επίθεσης στις Βρυξέλλες.

Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να αποτελούν παρελθόν, αλλά την αποτίμηση να συνεχίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου και την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να συνιστά το βήμα

από το οποίο ο πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε μια εκτενέστερη τοποθέτηση για τα μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση από ένα συνολικό αποτέλεσμα που είναι κατώτερο των γαλάζιων στόχων και προσδοκιών στις 13 περιφέρειες και στους τρεις μεγάλους δήμους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται από την ΝΔ ως ήττα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εν γένει η ελληνική κυβέρνηση πυκνώνουν και από τη δική τους πλευρά τις επαφές και την διπλωματική κινητικότητα μπροστά στις δραματικές εξελίξεις στο Ισραήλ και στην Λωρίδα της Γάζας.

Σε συνέχεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε τα προηγούμενα 24ωρα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο επίσκεψης το προσεχές διάστημα στο Ισραήλ σε μία προσπάθεια να συμβάλει και από την δική του πλευρά στις εν εξελίξει πρωτοβουλίες με στόχο να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα στην περιοχή.

Στο επίκεντρο των διπλωματικών προσπαθειών της χώρας μας βρίσκεται και η πρόταση πέντε σημείων για την διαχείριση της κρίσης που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη στην Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ και κρατών - μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Η πρόταση αυτή που, όπως τονίζει η Αθήνα αποβλέπει στο να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας, προβλέπει την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών ειδικά όσον αφορά πολίτες, την άμεση επιστροφή όλων όσοι έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι, την άμεση διάνοιξη ανθρωπιστικών διόδων έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καθώς και την ομόφωνη καταδίκη εκ μέρους της ΕΕ και των χωρών του Κόλπου, κάθε μορφής τρομοκρατίας.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην πρόταση αυτή και κατά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριάντ Αλ Μαλίκι, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, συντάχθηκε με αυτή δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων και προστασίας των αμάχων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετέχει σήμερα το απόγευμα στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, η οποία θα διεξαχθεί στην σκιά και της χθεσινής ένοπλης επίθεσης στις Βρυξέλλες και ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ, στο οποίο είχε βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει τονίσει την ανάγκη η Ευρώπη να μιλάει με ενιαία φωνή σε ένα κρίσιμο ζήτημα περιφερειακής αλλά και ευρωπαϊκής ασφάλειας ήδη κατά την παρέμβασή του την προηγούμενη εβδομάδα στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ για τις δραματικές εξελίξεις στο Ισραήλ και στη. Λωρίδα της Γάζας.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε εξάλλου το περασμένο Σάββατο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε την στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στην Λωρίδα της Γάζας.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ #ΙΣΡΑΗΛ #ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ #ΜΕΣΗ_ΑΝΑΤΟΛΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη, Μέση Ανατολή,mitsotaki, mesi anatoli