Οι επιστήμονες μετακομίζουν την πλατφόρμα Bluesky γιατί μοιάζει με το παλιό Twitter

Πολλοί επιστήμονες που χρησιμοποιούσαν το Twitter απογοητεύτηκαν με τις αλλαγές που έγιναν στην πλατφόρμα από τότε που ο Έλον Μασκ την αγόρασε τον Οκτώβριο του 2022 και επέλεξαν την Bluesky

Το Bluesky αναδείχθηκε γρήγορα ως το νέο διαδικτυακό μέρος συγκέντρωσης ερευνητών. Τους ελκύουν τα φιλόξενα χαρακτηριστικά του και το ότι μοιάζει με το Twitter. Έτσι, όλο και περισσότερο, μια κρίσιμη μάζα επιστημόνων σε πολλούς τομείς το επιλέγει.

Ο Mike

Young, ένας επικοινωνητής της επιστήμης στη Δανία και ο συνάδελφός του Lasse Hjorth Madsen σε μια χαρτογράφηση των επιστημονικών κοινοτήτων στο Bluesky τον περασμένο Αύγουστο εντόπισαν περισσότερους από 20.000 επιστήμονες με επιρροή που ακολουθήθηκαν ο καθένας από τουλάχιστον άλλους 30 επιστήμονες. Όταν επανέλαβαν την ανάλυση την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός επιστημόνων με επιρροή ήταν σχεδόν 40.000 και πιθανώς αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Το Bluesky ξεκίνησε ως ερευνητικό έργο στο Twitter, αλλά μετά την εξαγορά του από τον Μασκ διέκοψε κάθε σχέση με την εταιρεία και κυκλοφόρησε ως αυτόνομη εφαρμογή τον Φεβρουάριο του 2023. Όταν άνοιξε στο κοινό το Bluesky είχε 3 εκατομμύρια χρήστες, αλλά στις 5 Νοεμβρίου, την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ, η πλατφόρμα είχε σχεδόν 14 εκατομμύρια χρήστες. Δύο εβδομάδες αργότερα έχει ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια. (Το X έχει περισσότερα από 500 εκατομμύρια.)

Ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιστημονικά περιοδικά, καθώς και διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν δηλώσει εκεί την παρουσία τους τις τελευταίες ημέρες. Η πλατφόρμα έχει γίνει τόσο δημοφιλής που την περασμένη Δευτέρα, η Altmetric, μια εταιρεία που παρακολουθεί πού αναφέρονται δημοσιευμένες έρευνες στο Διαδίκτυο, προέτρεψε τους εκδότες να εφαρμόσουν ένα κουμπί «κοινή χρήση στο Bluesky», όπως αυτά για κοινή χρήση περιεχομένου στο Facebook, το X ή το LinkedIn που διαθέτουν πολλοί ιστότοποι . Πολλοί ερευνητές λένε ότι η ατμόσφαιρα στο Bluesky μέχρι στιγμής είναι λιγότερο πολωμένη από ό,τι στο X, εν μέρει επειδή υπάρχει περισσότερη εγκράτεια ως προς το περιεχόμενο και επειδή η βάση των χρηστών είναι, προς το παρόν, πολύ μικρότερη και πιο ομοιογενής.

Το παλιό Twitter λειτουργούσε ως κόμβος όπου οι επιστήμονες μπορούσαν να συνομιλούν μεταξύ τους, να διανέμουν και να συζητούν προεκτυπώσεις και δημοσιευμένες εργασίες, να δημοσιεύουν προσκλήσεις για θέσεις εργασίας και για συνέδρια και να κοινοποιούν την έρευνά τους στο κοινό. Αλλά όλα άλλαξαν με την εξαγορά του Twitter από τον Μασκ και η εμπειρία χρήσης του χειροτέρεψε. Μεταξύ άλλων, ο Μασκ απέλυσε άτομα που ήταν επιφορτισμένα να κάνουν την πλατφόρμα ασφαλέστερη, κατάργησε το παλιό σύστημα επαλήθευσης, έκλεισε την πρόσβαση των ερευνητών στα δεδομένα και προσάρμοσε τον αλγόριθμο στα δικά του συχνά ψευδή και γεμάτα συνωμοσία tweets. Ψέματα και παραπληροφόρηση σχετικά με τις εκλογές στις ΗΠΑ και μεγάλα επιστημονικά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η έρευνα παραπληροφόρησης και οι μολυσματικές ασθένειες άνθισαν στην πλατφόρμα.

Άλλες πλατφόρμες φάνηκε να ασκούν μικρή έλξη για πολλούς ερευνητές. Πολλοί επιστήμονες δοκίμασαν και εγκατέλειψαν τα Mastodon, LinkedIn και Threads. Σε μια προεκτύπωση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, η επιστήμονας δεδομένων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Sarah Rajtmajer και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν περισσότερους από 7500 ακαδημαϊκούς που χρησιμοποίησαν το Mastodon αμέσως μετά την απόκτηση του Twitter από τον Musk μέχρι και για 1 χρόνο αργότερα και διαπίστωσαν ότι κάθε μήνα ένα ποσοστό μεταξύ 10% και 20% των μελετητών σταματούσαν να το χρησιμοποιούν.

Αλλά και η μετακίνηση στην άλλη πλατφόρμα ήταν αργή. Ερευνητές που μελετούν τη διαδικτυακή μετανάστευση τονίζουν πόσο δύσκολο είναι για ολόκληρες κοινότητες να μετακινηθούν. Η Bluesky διευκόλυνε τη μετακίνηση προσφέροντας εκατοντάδες «πακέτα εκκίνησης», επιμελημένες λίστες ατόμων για following σε διαφορετικούς τομείς. Για παράδειγμα, ερευνητές που χρειάστηκαν 5 έως 6 χρόνια για να βρουν τους ανθρώπους που ήθελαν πραγματικά να ακολουθήσουν στο Twitter, βρήκαν τα ¾ αυτών σε περίπου 1 εβδομάδα μέσα στο Bluesky. Ορισμένοι από τους πρώτους χρήστες της πλατφόρμας έθεσαν επίσης τις βάσεις για την ανάπτυξη συγκεκριμένων κοινοτήτων

Ωστόσο, δεν υποστηρίζουν όλοι την μετακίνηση στο Bluesky. «Μερικοί αισθάνονται ότι παραχωρούμε έδαφος στην παραπληροφόρηση και πως τους εγκαταλείπουμε», λέει ο Schwartz Ο Tulio de Oliveira, ένας ερευνητής μολυσματικών ασθενειών με έδρα τη Νότια Αφρική, που παραμένει στο Χ. «Παραμένω στο X, γιατί πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν ακόμα επιστημονικές απόψεις και πληροφορίες στην πλατφόρμα».

Η Chanda Prescod-Weinstein, φυσικός και συγγραφέας στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire, κατανοεί αυτή την ανησυχία. «Καταλαβαίνω γιατί κάποιοι άνθρωποι που επικεντρώνονται στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να παραμείνουν και να προσπαθήσουν», λέει. Αλλά με τους αλγόριθμους του X που αλλάζουν, «είναι αρκετά δύσκολο να αμφισβητήσεις την παραπληροφόρηση».

Οι περισσότεροι ερευνητές που εγκαταλείπουν το X διατηρούν τους λογαριασμούς τους εκεί προς το παρόν, εν μέρει για να αποτρέψουν τη χρήση των username τους από άλλους για τη διάδοση περισσότερης παραπληροφόρησης. Κάποιοι επιστήμονες συνεχίζουν να συνδέονται περιστασιακά στο X, κυρίως για να προσκαλέσουν ορισμένους συναδέλφους που απομένουν να μετακομίσουν στο Bluesky.

Πηγή: Science

#ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ #BLUESKY #TWITTER
Keywords
Τυχαία Θέματα
Bluesky,Twitter