Οι Ευρωπαίοι ξαναγάπησαν την Ευρώπη. Και υπάρχει λόγος γι' αυτό...

Το 2019 αποτελεί χρονιά έκπληξη για τnv Ευρώπη, μιας που πρώτη φορά από το 1983 το 68% των πολιτών πιστεύει πως η χώρα του έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που πιστεύει πια πως η φωνή του μετράει και επηρεάζει τις αποφάσεις της Ε.Ε (56% των πολιτών έχει αυτή την άποψη σήμερα, ενώ τον περασμένο Μάρτιο το πίστευε μόλις το 49%).

Υπάρχει μία αύξηση

της τάξης των επτά ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε τέσσερις μήνες, ενώ σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο (αριθμός 91) που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Eπιτροπή πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει συγκεντρώσει αυτό το ερώτημα από το 2002 και μετά.

Γινόμαστε περισσότερο φιλοευρωπαίοι όσο περνούν τα χρόνια και n μία κρίση διαδέχεται την άλλη. Η οικονομική κρίση του 2008, το μεταναστευτικό, η άνοδος τον εθνικιστικών λαϊκιστικών κομμάτων στην Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, αλλά και την Αυστρία, και κυρίως το Brexit και ο κίνδυνος να φύγει το Ηνωμένο Βαοίλειο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, μοιάζουν να έχουν τρομοκρατήσει τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο δημιουργεί επίσης έκδηλη ανησυχία στους Ευρωπαίους, καθώς κατανοούν πως η καθημερινότητα τους και όσα θεωρούσαν δεδομένα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή αν δεν υπάρχει η ισχυρή προστασία που τους παρέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις ευρωεκλογές του 2019 η συμμετοχή αυξήθηκε κατά 8%, φτάνοντας το 50,6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε ευρωεκλογές από το 1994. Τη διαφορά την έκαναν οι νέοι ψηφοφόροι 16/18-24 ετών που πήγαν αυτή τη φορά μαζικά να ψηφίσουν. Το 2014 είχε ψηφίσει μόλις το 28% των νέων, ενώ τώρα το 50%. Μεγάλη αύξηση είχε και η συμμετοχή των πολιτών που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα των 25-39 ετών. Το 2014 είχε ψηφίσει το 35%, ενώ τον περασμένο Μάιο το ποσοστό έφτασε το 47%.

Η έρευνα δείχνει καθαρά πως οι πολίτες αποφάσισαν να πάνε στις κάλπες για τέσσερις λόγους: Την οικονομία, την κλιμαπκή αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία. Το 36% ήθελε να επηρεάσει και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η Ενωση τα επόμενα χρόνια.

Ο«Guardian» τονίζει την στροφή των πολιτών στο κόμμα των Πρασίνων, κάτι που δείχνει επίσης πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί μεγάλο θέμα για τους Ευρωπαίους. Οι καύσωνες αυτού του καλοκαιριού (ο Ιούλιος ήταν ο πιo ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus) έβαλαν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στα σπίτια των Ευρωπαίων. Και αυτό αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για να πάνε στις κάλπες.

Σε 20 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχαμε και αισθητή αύξηση της εμπιστοσύνης που έχουν οι πολίτες προς αυτή. Στην Κύπρο υπήρξε αύξηση 13 μονάδων και το ποσοστό έφτασε το 54%, στην Ισπανία η αύξηση ήταν 9 μονάδες και το ποσοστό εμπιστοσύνης άγγιξε το 47%, στη Δανία αυξήθηκε 8 μονάδες η εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το ποσοστό ξεπέρασε το 68%. Οι αυξήσεις αυτές σε ένα θέμα ζωτικής σημασίας παρατηρήθηκαν από την άνοιξη του 2018 μέχρι σήμερα.

Το γεγονός πως οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τα όργανα της Ε.Ε από τις κυβερνήσεις των χωρών τους δείχνει ξεκάθαρα πόσο στηρίζονται στην Ευρώπη, καθώς σε ποσοστό 44% έναντι 34% δηλώνουν πως έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Ενωσης, ενώ αντιμετωπίζουν καχύποπτα και με δυσπιστία τις εθνικές κυβερνήσεις τους και τα εθνικά τους κοινοβούλια.

Η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, το γεγονός πως δεν υπάρχουν σύνορα, ούτε έλεγχοι, είναι κάτι που βρίσκει υποστηρικτές στο 56% των Ευρωπαίων. Και εδώ είχαμε μία αύξηση της τάξης του 3%.

Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και αυτό έχει αφυπνίσει τον κόσμο. Το 60% μάλιστα υποστηρίζει πως η ελεύθερη διακίνηση πολιτών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ το 55% πιστεύει πως το δεύτερο πιο σημαντικό είναι η μόνιμη ειρήνη που επικρατεί εδώ και δεκαετίες ανάμεσα στα κράτη της Ένωσης.

Τρίτο στη σειρά βρίσκεται το ευρώ που αντιμετωπίζεται με μεγάλο σκεπτικισμό από τους πολίτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης, ενώ μόλις το 32% το θεωρεί θετικό. Οι δε πολίτες των κρατών εκτός της ζώνης του ευρώ αδιαφορούν για αυτό και μόνο το 9% εκτιμά πως αποτέλεσε μια θετική εξέλιξη στην πορεία της Ε.Ε.

Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. πιστεύουν πως έχουν ευνοηθεί πολύ από την κατάργηση της περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία και από τα φτηνότερα τηλεφωνήματα που μπορούν να κάνουν πλέον σε όποια και από τις 27 χώρες και να βρίσκονται.

Με πληροφορίες από τον «Φιλελεύθερο».

Keywords
Τυχαία Θέματα