Οι γιορτές «crash test» και το Plan B της Κυβέρνησης για νέα μέτρα και διασκέδαση με το... ρολόι το νέο έτος

Η Κυβέρνηση αναμένει να περάσουν οι γιορτές προκειμένου να αποφανθεί για το επιδημιολογικό αποτύπωμα τους και να αποφασίσει για τα νέα μέτρα το 2022, όπως ωράριο στην εστίαση αλλά και τηλεργασία

Με self και όχι με rapid test θα γίνουν τελικά φέτος οι γιορτές με τον Πρωθυπουργό να αποφασίζει να εμπιστευτεί τους πολίτες και όχι να επιβάλλει τεστ και νέα

μέτρα ειδικά σε εμβολιασμένους.

«Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ανοιχτό, ωστόσο, άφησε χθες ο Πρωθυπουργός το ενδεχόμενο νέων περιορισμών μετά τις γιορτές, ιδίως αν η παραλλαγή «Omicron» εξαπλωθεί και στην Ελλάδα, περιγράφοντας πως στο κυβερνητικό συρτάρι περιμένουν σε μια τέτοια περίπτωση, η επέκταση της τηλεργασίας και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση και τη διασκέδαση, με τα σχολεία να παραμένουν σε κάθε περίπτωση ανοιχτά.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα λοιπόν στα Χριστούγεννα. Διότι τα Χριστούγεννα θα είναι "πιλότος" για την Πρωτοχρονιά και μαζί οι γιορτές συνολικά θα αποτελέσουν «το crash test για το 2022».

Η κυβέρνηση ωστόσο έχει έτοιμο Plan b απέναντι στην επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας η κυβέρνηση έχει εξετάσει έναν ευρύ κατάλογο μέτρων, τα οποία έχουν ληφθεί ήδη σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταξύ αυτών:

-Τον περιορισμό του ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση, πιθανότητα ως τις 12 τα μεσάνυχτα ενδεχομένως σε περιοχές που εμφανίζουν βαρύ επιδημιολογικό αποτύπωμα

-Την επέκταση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

-Την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, με βάση, είτε ηλικιακά κριτήρια (ο πήχης από τα 60 στα 50 έτη), είτε τη συννοσηρότητα. Να επεκταθεί δηλαδή σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που έχουν διαφορετικά, επικίνδυνα νοσήματα, και που μπορούν δυνητικά να επιβαρύνουν τις ΜΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση διαμηνύεται πως δεν θα υπάρξει lockdown τουλάχιστον με τη μορφή που το ξέραμε καθώς επίσης δεν θα κλείσουν τα σχολεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα