ΗΠΑ: Η Γερουσία καταργεί περιορισμούς για την πώληση F16 στην Τουρκία

Η αμερικανική Γερουσία κατήργησε του δύο όρους που περιόριζαν την πώληση F-16 Τουρκία, φέρνοντας πιο κοντά ένα ενδεχόμενο «πράσινο φως» των ΗΠΑ στον Ερντογάν.

Eκτός Γερουσίας βρίσκεται πλέον η τροπολογία Μενέντεζ για τα F-16, καθώς δεν εντάχθηκε στην εκδοχή του Σώματος για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA).

Από την πλευρά τους, τα ΜΜΕ της γείτονος και το Αnadolu, αναφέρουν πως καταργήθηκαν οι δύο όροι που περιόριζαν την πώληση μαχητικών

αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Οι δύο όροι ήταν ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και ότι η πώληση θα είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αφαιρέθηκαν όλες οι τροπολογίες που δεν είχαν εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση και συντάχθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας ένα νέο κείμενο το οποίο περιλαμβάνει μόνο τις τροπολογίες για τις οποίες δεν υπήρχαν διαφωνίες. Η αντίστοιχη τροπολογία του Κρις Πάπας παραμένει στην εκδοχή της Βουλής.

{https://twitter.com/anadoluagency/status/1579903948236156929?s=20&t=BgcgSya__itjWHGXm7WNGw}

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχε λάβει «θετικά μηνύματα» από δύο Αμερικανούς Γερουσιαστές, σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πρόσφατα συναντηθεί με τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ και τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Κρις Κουνς.

Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, πως την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, συναντήθηκε με σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου συζήτησαν το θέμα των F-16.

Σημειώνεται πως το τελικό κείμενο του αμυντικού προυπολογισμού θα αποφασιστεί μετά από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο Σώματα.

Σε σχέση με την τροπολογία Μενέντεζ ειδικότερα, εξέφρασαν επιφυλάξεις οι Ρεπουμπλικάνοι συμπρόεδροι των Επιτροπών Διεθνών και Άμυνας της Γερουσίας, σύμφωνα όμως με πληροφορίες υπάρχουν και παρασκηνιακές πιέσεις από την κυβέρνηση για να μην περάσουν οι τροπολογίες.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #F16 #ΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, F16, Τουρκία,ipa, F16, tourkia