Οι κερδισμένοι από τη μείωση της προκαταβολής φόρου, το πακέτο με τις νέες παρεμβάσεις

Σημαντική ανάσα ρευστότητας σε δεκάδες επιχειρήσεις δίνει η κυβερνητική απόφαση για «ψαλίδισμα» της προκαταβολής φόρου. Η (ούτως ή άλλως άδικη) προκαταβολή φόρου, στερεί σημαντική ρευστότητα από τις επιχειρήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι η μείωση της φέρνει χαμόγελα σε όσους εν μέσω πανδημίας κατάφεραν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Το όφελος για όλους αυτούς θα είναι ακόμα μεγαλύτερο αν συνυπολογιστεί η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 22% για τις επιχειρήσεις για το φετινό οικονομικό

έτος.

Συγκεκριμένα, η μείωση της προκαταβολής φόρου θα ισχύσει για τα κέρδη του 20202, άρα θα φανεί από τη φορολογική δήλωση που θα υποβληθεί φέτος. Αντίθετα η φορολόγηση των επιχειρήσεων με τον μειωμένο συντελεστή 22% θα εφαρμοστεί για τα φετινά κέρδη και ως εκ τούτου θα φανεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2022.

Αναλυτικότερα το πακέτο με τις νέες παρεμβάσεις περιλαμβάνει:

1. Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 2021 και μετά για τα φυσικά πρόσωπα από 100% στο 55%. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η μείωση έχει μόνιμο χαρακτήρα και μπαίνει σε εφαρμογή από φέτος, προκειμένου η ελάφρυνση να γίνει αισθητή από τα φετινά εκκαθαριστικά ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, ατομικών επιχειρήσεων και αγροτών που κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη το 2020. Όσοι μάλιστα επιβαρύνθηκαν το 2020 με προκαταβολή φόρου, η οποία είχε μειωθεί έως και 100% ανάλογα με τη μείωση του τζίρου, δεν αποκλείεται να δουν φέτος το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωση να γράφει επιστροφή φόρου, καθώς έχει ενεργοποιηθεί η νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει μειωμένο συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, έχει «καταργηθεί» η εισφορά αλληλεγγύης και «κουρεύεται» η προκαταβολή φόρου.

2. Μείωση προκαταβολής φόρου από 100% στο 70% για το 2021 και στο 80% από το 2022 και μετά για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες. Οι επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν καθαρά κέρδη στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα έχουν μικρότερη φορολογική επιβάρυνση λόγω της μείωσης της προκαταβολής φόρου στο 70% από 100%. Σημειώνεται πάντως, ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που παρουσίασαν το 2020 κέρδη είναι μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας και των δυο lockdown που άφησαν βαρύ αποτύπωμα στην αγορά.

3. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 24% σε 22% για όλες τις επιχειρήσεις. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για τα κέρδη του 2021 και σε συνδυασμό με την «ψαλιδισμένη» προκαταβολή φόρου 80% θα δώσει φορολογική ανάσα, αλλά θα εξασφαλίσει σημαντική ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

4. Διατήρηση της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022. 

5. «Πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022. Το μέτρο αγγίζει 1,2 εκατ. φορολογούμενους. Ουσιαστικά η φοροελάφρυνση αυτή, μονιμοποιείται και το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης αναμένεται σε επόμενο στάδιο να καταργηθεί οριστικά και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί από την προσωρινή αναστολή.

Έτσι, και το 2022 δεν θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης:

- Στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα με την απαλλαγή να μην ισχύει για τους φορολογούμενους οι οποίοι τα δυο προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων.

- Στα εισοδήματα από «επιχειρηματική δραστηριότητα», από «κεφάλαιο» (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα