Οι μεγάλοι «χαμένοι» της νέας «εποχής» στον ΕΔΟΕΑΠ

Σκληρό το τίμημα της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ – χάνουν οι νέοι το εφάπαξ, κινδυνεύουν οι επικουρικές συντάξεις - οι ασφαλισμένοι καλούνται να αποδεχτούν δια της ψήφου τους, τις αλλαγές που προτείνονται

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινάει αύριο για τη διάσωση του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), μιας και από την Δευτέρα, έως και την Τετάρτη, οι ασφαλισμένοι καλούνται να αποδεχτούν δια της ψήφου τους, τις αλλαγές που προτείνονται. Αλλαγές που μπορεί να εμφανίζονται

ως ευνοϊκές, αλλά κρύβουν και μεγάλες παραχωρήσεις που αναγκάζεται να κάνει ο κλάδος για να διασώσει το Ταμείο του και την αυτονομία του.

Μεγάλοι «χαμένοι» της νέας «εποχής» στον ΕΔΟΕΑΠ θα είναι οι καινούργιοι ασφαλισμένοι του, αφού δεν θα καταβάλλουν εισφορά υπέρ εφάπαξ, άρα δεν θα λάβουν στο μέλλον το σχετικό βοήθημα. Επίσης, σε κίνδυνο μπαίνουν πια και οι επικουρικές συντάξεις που χορηγεί ο ΕΔΟΕΑΠ, καθώς κάθε χρόνο θα πρέπει να εκπονείται αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου. Είναι προφανές ότι, από την στιγμή που ισχύει το καθεστώς ισορροπίας εισφορών και παροχών, αν μια αναλογιστική εμφανίσει διαφορετικό αποτέλεσμα από το επιθυμητό, τότε οι επικουρικές θα μπαίνουν αυτόματα στο κάδρο πιθανών περικοπών…

Βέβαια, υπάρχουν και μια σειρά από ρυθμίσεις που πρέπει να ενσωματωθούν στο καταστατικό του Ταμείου, οι οποίες αποτελούν θετικά μέτρα για τη διάσωσή του. Πιο αναλυτικά:

1.Ο ΕΔΟΕΑΠ παραμένει φορέας υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης. Θα έχει αιρετή ενδεκαμελή διοίκηση, με μόνο ένα μέλος από την εργοδοτική πλευρά.
2. Στον ΕΔΟΕΑΠ θα ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης της χώρας ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής ή εκπομπής (Εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα, Ιντερνέτ, συνδρομητικά κανάλια και περιοδικά). Εξαιρούνται μόνο οι ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΣ/ΤΕΑΣ και όσοι δύναται να ασφαλιστούν σε αυτά, οι ενώσεις των οποίων επιμένουν να μείνουν εκτός.
3.Στον ΕΔΟΕΑΠ εξακολουθούν να ασφαλίζονται οι άνεργοι του κλάδου.
3.Στον ΕΔΟΕΑΠ εξακολουθούν να ασφαλίζονται οι συνταξιούχοι του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα των εσόδων του Ταμείου, αυτά θα προκύπτουν από τις εξής πηγές:
1.Εισφορές εργοδοτών 4,55% και εργαζομένων 2,55% για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
2. Εισφορά συνταξιούχων 5% επί της επικουρικής σύνταξης.
3.Εισφορές εργοδοτών 3,5% και εργαζομένων 3,5% για την επικούρηση.
4.Εισφορά 1% για το εφάπαξ των ήδη ασφαλισμένων.
5.Επιβάλλεται εργοδοτική εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών κάθε υπόχρεης επιχείρησης (συμπεριλαμβάνονται και οι διαδικτυακές επιχειρήσεις).
6. Ο ΕΔΟΕΑΠ, αν και νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, αποκτά τη δυνατότητα να εισπράττει τις εισφορές που δεν καταβάλλονται από τους εργοδότες, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι από τα παραπάνω έσοδα ο ΕΔΟΕΑΠ θα καταφέρνει να συγκεντρώνει έσοδα που θα υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο ΕΔΟΕΑΠ θα είναι βιώσιμος για τα επόμενα έτη.

Το υπουργείο Εργασίας φέρεται να έχει έτοιμη προς κατάθεση την σχετική τροπολογία και περιμένει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στον ΕΔΟΕΑΠ για αλλαγή του καταστατικού του.

Keywords
Τυχαία Θέματα