Οι μεταρρυθμίσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου

Η Ελλάδα διανύει τα τελευταία μέτρα της διαδρομής προς την έξοδο από την επιτροπεία και παράλληλα προετοιμάζει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα με βασικό άξονα την προσήλωση στη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια, τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, κατά την ομιλία της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Από την προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να

απουσιάσει η Δημόσια Διοίκηση επισήμανε και για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης υλοποιεί ήδη ένα τριετές συνεκτικό πλαίσιο, την «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση 2017 - 2019».

Το πλαίσιο αυτό στρέφεται σε δύο κατευθύνσεις:

1. Στην ανασυγκρότηση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης, με:

*Αξιολόγηση Δομών του Δημοσίου

*Ψηφιακά Οργανογράμματα και Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας

*Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, ψηφιοποιώντας τις υπηρεσιακές μεταβολές,

*Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που στο εξής θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά,

*Κρίσεις Προϊσταμένων μετά από πολλά χρόνια και

*Αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, με ανοιχτή προκήρυξη των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων.

2. Στην υλοποίηση έργων και δράσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Αναφέρθηκε σε εμβληματικά έργα, που υλοποιούνται ήδη, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου και σημείωσε:

«Ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία έχει το έργο "Document Management" System (DMS), δηλαδή η πλήρης ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων σε όλο τον δημόσιο τομέα.

Ένα έργο που θα συμβάλει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων αλλά και στη μείωση της γραφειοκρατίας και της κακοδιοίκησης. Και, βέβαια, αφήνουμε πίσω το χαρτί!

Παράλληλα, προωθούμε τη χρήση των ψηφιακών υπογραφών στο Δημόσιο, με στόχο την ηλεκτρονική διακίνηση ψηφιακά πλέον υπογεγραμμένων εγγράφων.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί και είναι σε ισχύ 54.913 Ψηφιακά Πιστοποιητικά για δημοσίους υπαλλήλους, ιδιώτες και επιχειρήσεις και επαγγελματικές ομάδες.

Δρομολογούμε τις "Απλουστεύσεις διοικητικών διαδικασιών προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας", με έμφαση στις αδειοδοτήσεις 279 επαγγελματικών ομάδων.

Βρισκόμαστε σε τελική φάση έγκρισης του έργου, προϋπολογισμού 720.000 ευρώ.

Δημιουργήσαμε το Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφους του Δημοσίου (G-Cloud). Εκεί έχει εγκατασταθεί η "Διαύγεια", σε καθεστώς πλήρους ασφάλειας και λειτουργίας.

Προωθούμε, επίσης, τη Διαλλειτουργικότητα, καθώς ολοκληρώνεται η διασύνδεση 70 νοσοκομείων της χώρας (και έπονται άλλα 35).

Ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου με ψηφιακές δεξιότητες.

Τη Δευτέρα ξεκινάμε από την Κρήτη την πρώτη δράση της "Εθνικής Συμμαχίας για την Ψηφιακή Οικονομία", με αντικείμενο τις "Ψηφιακές Δεξιότητες για την Ανάπτυξη του Τουρισμού".

Προετοιμάζουμε την "Εθνική Πύλη για την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας", καθώς ολοκληρώνεται το τεχνικό δελτίο του έργου.

Ενισχύουμε την πολιτική των ανοιχτών δεδομένων. Διαθέτουμε 6.514 αναρτημένα σύνολα, η επανάχρηση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά οφέλη και θέσεις εργασίας (πχ. Ανοιχτά δεδομένα του Υπουργείου Ναυτιλίας για το λαθεμπόριο καυσίμων, του Υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία των νοσοκομείων).

Εφαρμόζεται η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση δημόσιων υπηρεσιών μέσω της δράσης ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.

Και, βέβαια, αναβαθμίζουμε υφιστάμενες υποδομές, όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, αξιοποιώντας τεχνογνωσία και διευρύνοντας τους χρηματοδοτικούς μας ορίζοντες, όπως μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Καταβάλλουμε, λοιπόν, κάθε προσπάθεια για ένα Δημόσιο αποτελεσματικό, αξιοκρατικό και σύγχρονο, αντάξιο των προκλήσεων του 21ου αιώνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοσίου,dimosiou