Οι ναζιστικές οργανώσεις της Γερμανίας, η μυστική συνάντηση στην Ελβετία και ο ρόλος του Μασκ

Ο Μασκ στο άρθρο του υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική, καθώς έχει επενδύσει στην Γερμανία, με το εργοστάσιο της Tesla στο Βρανδεμβούργο.

Την ώρα του αναβρασμού που προκάλεσε το άρθρο γνώμης του Μασκ, μία νέα συνάντηση στελεχών της ακροδεξιάς, AfD με νεοναζί της Ελβετίας, πυροδοτεί αντιδράσεις, για το μέλλον της Γερμανίας, λίγο πριν τις πρόωρες εκλογές

του Φεβρουαρίου.

Την αποκάλυψη έκανε το site ερευνητικής δημοσιογραφίας Correctiv. Δημοσιογράφος του site κατάφερε να παρεισφρήσει στους κύκλους των συμμετεχόντων και όπως αποκάλυψε στα μέσα Δεκεμβρίου ο ομοσπονδιακός βουλευτής Ρότζερ Μπέκαμπ και η κρατιδιακή βουλευτής του Βρανδεμβούργου Λένα Κοτρέ συναντήθηκαν στην Ελβετία με μέλη ακροδεξιών εξτρεμιστικών ομάδων.

Ανάμεσά τους ήταν εκπρόσωποι του κινήματος «Αίμα και Τιμή» το οποίο είναι απαγορευμένο στη Γερμανία, της ακροδεξιάς ελβετικής «Junge Tat» και των τοπικών οργανώσεων της νεολαίας της ΑfD από την Βάδη-Βυρτεμβέργη και από το Λέραχ.

«Μπήκαμε με έναν δημοσιογράφο μας σε μια συνάντηση που είχαν ένας βουλευτής της Bundestag, o Ρότζερ Μπέκαμπ, μια κρατιδιακή βουλευτής του Βρανδεμβούργου με νεοναζί στην Ελβετία. Μεταξύ άλλων, υπήρχαν μέλη του κινήματος Blood and Honour, ενώ κόσμο είχε προσκαλέσει η ελβετική νεοναζιστική ομάδα Junge Tat», αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ο επικεφαλής του Correctiv Ζαν Πέτερς.

Οι δύο οργανώσεις θεωρούνται βίαιες και παρακολουθούνται από τις αρχές και στις δύο χώρες. Ο δημοσιογράφος Τομπίας Γκίνσμπουργκ, ο οποίος βρέθηκε στην συνάντηση της Ελβετίας, δήλωσε στο ARD ότι εδώ και καιρό παρατηρεί ότι οι ακροδεξιές απόψεις δεν υιοθετούνται πλέον μόνο από νεοναζιστικές ομάδες, αλλά μεταλλάσσονται σε κυρίαρχο ρεύμα στην κοινωνία, με την βοήθεια της ΑfD.

«Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε πλέον είναι πάνω από όλα μια εκτεταμένη έλλειψη αναστολών. Το θέμα δεν είναι πια αν η ΑfD είναι ακροδεξιά, αλλά περισσότερο το γεγονός ότι εξακολουθεί να διακρίνεται από μια κλασική νεοναζιστική ομάδα. Υπάρχει μια νέα πραγματικότητα, η AfD λέει ότι είναι απλώς επικριτές της μετανάστευσης». Ο κ. Γκίνσμπουργκ δηλώνει ακόμη ότι ο ομοσπονδιακός βουλευτής της AfD Ρότζερ Μπέκαμπ διαφήμιζε στην συνάντηση τις ευκαιρίες απασχόλησης στα βουλευτικά γραφεία της AfD στην Bundestag, προκειμένου, όπως έλεγε, «να υπάρξουν χρήματα για άλλα πράγματα, τα οποία θα εξυπηρετούν τους πολιτικούς σκοπούς» του κόμματος.

Σύμφωνα με το site κατά την διάρκεια της συνάντησης, η Λένα Κοτρέ ανέπτυξε λεπτομερώς τη θεωρία της περί μετανάστευσης, υποστηρίζοντας ακόμη και την ανάκληση της ιθαγένειας από πολιτογραφημένους Γερμανούς οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με το νόμο. Ζήτησε επίσης «να ιδιωτικοποιηθεί η βιομηχανία των απελάσεων» και να χρησιμοποιείται δείγμα DNA για τον προσδιορισμό της προέλευσης των μεταναστών. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, παραδέχθηκε ότι στο εσωτερικό της AfD υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο απαγόρευσης του κόμματος.

Σύμφωνα με το Correctiv, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και κάποιοι από τους συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν στον χώρο από μυστικό σημείο συνάντησης. Φωτογραφήθηκαν κρυφά και μόνο για τα μέσα ενημέρωσης «Recherche Nord», τα οποία ήταν επίσης υπεύθυνα και για την αναγνώριση των μελών της οργάνωσης «Blood and Honour».

Η παρέμβαση Μασκ υπέρ του Afd και οι αντιδράσεις

Την ίδια ώρα αναταραχή έχει προκαλέσει στη Γερμανία, το άρθρο γνώμης του Μασκ υπέρ της ακροδεξιάς. Η αρχισυντάκτρια της Welt am Sonntag παραιτήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ θέση πήρε και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.Ο Σταϊνμάιερ επέκρινε τις προσπάθειες άσκησης «επιρροής από το εξωτερικό» κάνονας αναφορά αν και έμμεση.

«Η εξωτερική επιρροή αποτελεί απειλή για την δημοκρατία. Είτε είναι καλυμμένη, όπως φέρεται να συμβαίνει στην Ρουμανία είτε ανοιχτή και κραυγαλέα, όπως γίνεται αυτή την στιγμή με ιδιαίτερη ένταση στην πλατφόρμα "X"», ανέφερε ο Σταϊνμάιερ, αναφερόμενος εμμέσως στην ευθεία σύσταση του Ίλον Μασκ προς τους ψηφοφόρους να επιλέξουν το AfD.

«Η απόφαση για την ψήφο λαμβάνεται αποκλειστικά από τους πολίτες με δικαίωμα ψήφου στην Γερμανία. Το μίσος και η βία δεν πρέπει να έχουν θέση στην προεκλογική εκστρατεία», υπογράμμισε. Η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει «μεγάλα καθήκοντα» μπροστά της και για αυτό οι επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αφορούν «την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων για τις προκλήσεις της εποχής μας» τόνισε.

Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας

Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Μάρκο Μπούσμαν δήλωσε στην BILD ότι «όποιος φλερτάρει με ένα εν μέρει εθνικιστικό, ξενοφοβικό και αντισημιτικό κόμμα δεν είναι κατάλληλος ως πολιτικό πρότυπο» αναφερόμενος στον Μασκ.
Υπενθύμισε ότι η AfD θέλει την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ, την ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ. «Αυτό θα συνιστούσε αυτοκτονία για την οικονομία και την ασφάλειά μας», υπογράμμισε.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Γενς Σπαν, ο οποίος έγραψε στο «Χ» ότι η AfD «θέλει να φύγουμε από την ΕΕ, να επανενεργοποιηθεί ο Nord Stream 2, κάτι που θεωρείται κατά των αμερικανικών συμφερόντων και υπέρ του Πούτιν και της Ρωσίας».

«Αυτό είναι που θέλουν οι ΗΠΑ; Μια Γερμανία η οποία θα στρέφεται προς την Ρωσία και μακριά από τις ΗΠΑ;» διερωτάται.
Από την άλλη, ερωτηθείς σχετικά από την BILD, ο υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο του Ίλον Μασκ.

Τι υποστήριξε ο Μασκ

Ο Μασκ στην κυριακάτικη WELT περιγράφει την Γερμανία ως χώρα «στο χείλος της οικονομικής και πολιτιστικής κατάρρευσης και επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι «η AfD είναι η τελευταία σπίθα ελπίδας για την χώρα». Ως βασικά προβλήματα στη Γερμανία αναφέρει την οικονομία, τη μετανάστευση, την ενέργεια, την πολιτιστική ταυτότητα και τον τομέα της καινοτομίας και επιμένει ότι η AfD είναι «το κατάλληλο κόμμα για να σώσει την Γερμανία από το να γίνει η σκιά του πρώην εαυτού της».

Ο Μασκ στο άρθρο του υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική, καθώς έχει επενδύσει στην Γερμανία, με το εργοστάσιο της Tesla στο Βρανδεμβούργο.

Ο διευθυντής της WELT Γιαν Φίλιπ Μπούργκαρντ σχολιάζοντας το άρθρο δήλωσε σύμφωνος με την οικονομική και πολιτιστική κρίση της Γερμανίας, αλλά χαρακτήρισε «θανάσιμα λανθασμένο» το συμπέρασμα ότι η λύση είναι η ΑfD.

«Ο Ίλον Μασκ φαίνεται να παραβλέπει το γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο θέλει η AfD να τοποθετήσει την Γερμανία - έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση - », σημειώνει ο κ. Μπούργκαρντ. Ωστόσο, ο Γιαν Φίλιπ Μπούργκαρντ και ο μελλοντικός εκδότης της WELT Ουλφ Πόσαρντ υπερασπίστηκαν την απόφαση δημοσίευσης του άρθρου του Ίλον Μασκ, και μετά την παραίτηση της αρχισυντάκτριας, δηλώνοντας ότι «η τρέχουσα συζήτηση για το κείμενο του Ίλον Μασκ είναι πολύ αποκαλυπτική του γεγονότος ότι η δημοκρατία και η δημοσιογραφία εξαρτώνται από την ελευθερία έκφρασης, η οποία περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση πολωτικών θέσεων».

Αυτό θα συνεχίσει να καθορίζει και μελλοντικά την πυξίδα της WELT, πρόσθεσαν τα δύο ηγετικά στελέχη και επισήμαναν ότι η WELT θα αναπτυχθεί «ακόμη πιο αποφασιστικά ως φόρουμ τέτοιων συζητήσεων».

#ΙΛΟΝ_ΜΑΣΚ #AFD #ΓΕΡΜΑΝΙΑ #ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανίας, Ελβετία, Μασκ,germanias, elvetia, mask