Οι νέοι της EE ενημερώνονται από τα social media, αλλά γνωρίζουν τους κινδύνους της παραπληροφόρησης

Το 42% των νέων πολιτών της ΕΕ επιλέγει τα social media για την πληροφόρησή του σχετικά με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, με την τηλεόραση να ακολουθεί ως δεύτερη επιλογή (39%).

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) έχουν καταστεί η κυρίαρχη πηγή ενημέρωσης για τους νέους ηλικίας 16-30 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου.

Το 42% των νέων πολιτών της ΕΕ επιλέγει τα κοινωνικά δίκτυα για την πληροφόρησή του σχετικά με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, με την τηλεόραση

να ακολουθεί ως δεύτερη επιλογή (39%). Ωστόσο, παρά την προτίμησή τους σε αυτές τις πλατφόρμες, οι νέοι εμφανίζονται ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι για τον κίνδυνο της παραπληροφόρησης, με το 76% να δηλώνει ότι έχει εκτεθεί σε ψευδείς ειδήσεις.

Η έρευνα καταγράφει σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά ηλικιακή ομάδα. Οι νεότεροι συμμετέχοντες (16-18 ετών) βασίζονται περισσότερο στα κοινωνικά δίκτυα (45%) από ό,τι οι μεγαλύτεροι (25-30 ετών), οι οποίοι τείνουν να προτιμούν την τηλεόραση και τις διαδικτυακές ειδησεογραφικές πλατφόρμες. Ενδεικτικά, στην Ελλάδα, το 48% των νέων ενημερώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στην Κύπρο το ποσοστό ανέρχεται στο 44%.

Το Instagram και το TikTok είναι οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για την κατανάλωση ειδήσεων, με το 47% και 39% των νέων να τα επιλέγουν αντίστοιχα. Στην Κύπρο, το Facebook παραμένει η κορυφαία πηγή ενημέρωσης (52%), ενώ στην Ελλάδα το Instagram βρίσκεται στην πρώτη θέση (52%). Αντίθετα, το X (πρώην Twitter) χρησιμοποιείται από μικρότερο ποσοστό, με μόλις το 21% των νέων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να το προτιμά.

Παρά την κυριαρχία των κοινωνικών δικτύων ως πηγών πληροφόρησης, η πλειονότητα των νέων αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που απορρέουν από αυτά. Στην Κύπρο και στην Ελλάδα, το 83% των νέων δηλώνει ότι έχει εκτεθεί σε παραπληροφόρηση, ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 76%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε χώρες όπως η Μάλτα (59%) και η Ελλάδα (57%), οι νέοι αναφέρουν ότι εκτίθενται «συχνά» ή «πολύ συχνά» σε ψευδείς ειδήσεις. Παράλληλα, το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μπορεί να αναγνωρίσει την παραπληροφόρηση, με τους Κύπριους νέους να είναι από τους πιο σίγουρους για την ικανότητά τους αυτή (85%).

#SOCIAL_MEDIA #ΝΕΟΙ #ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ #ΕΥΡΩΠΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι νέοι της EE ενημερώνονται από τα social media,αλλά γνωρίζουν τους κινδύνους της παραπληροφόρησης