Οι οιωνοί για τις ελληνικές εξαγωγές είναι κάτι περισσότερο από θετικοί

Με σημαντική άνοδο ξεκίνησαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2018, συνεχίζοντας την πολύ καλή πορεία της περσινής χρονιάς όπου κατέγραψαν νέο ρεκόρ εξωστρέφειας. Στα θετικά στοιχεία περιλαμβάνεται η ανάπτυξη των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες και η μείωση του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο περιορίστηκε αισθητά κατά τον πρώτο μήνα του έτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών τον Ιανουάριο του 2018 αυξήθηκαν κατά 18,5%

και ανήλθαν στα 2,53 δισ. ευρώ από 2,14 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και χωρίς πετρελαιοειδή. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν κατά 19,3% ή κατά 275,5 εκατ. ευρώ και έφθασαν στα 1,70 δισ. ευρώ από 1,43 δισ. ευρώ.

Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν οριακά κατά 1,1%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 4,52 δισ. ευρώ έναντι 4,47 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2017. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές μειώθηκαν στα 3,13 δισ. ευρώ από 3,50 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 375 εκατ. ευρώ ή κατά -10,7%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο του 2018 κατά -14,8%, στα 1,98 δισ. ευρώ από 2,32 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα -1,43 δισ. ευρώ από -2,08 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 650,7 εκατ. ευρώ, ή κατά -31,3%.

Οι οιωνοί για την εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών τη φετινή χρονιά, όπως δείχνουν και τα πρώτα αποτελέσματα, είναι κάτι περισσότερο από θετικοί. Κρίσιμο βεβαίως ρόλο στην πορεία των εξαγωγών θα διαδραματίσει και η γεωπολιτική κατάσταση που θα επικρατήσει στην ευρύτερη περιοχή καθώς είναι γνωστό ότι η οικονομία μας είναι ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες, οικονομικής και γεωπολιτικής φύσης.

Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, είναι ανάγκη η Πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα το έργο των εξαγωγικών επιχειρήσεων, διευκολύνοντας το έργο τους. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποκλιμάκωση της φορολογίας και στην πλήρη και οριστική άρση των capital controls, τα οποία εξακολουθούν να εμποδίζουν την προσπάθεια επέκτασης των Ελλήνων εξαγωγέων στο εξωτερικό.

Η πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή

Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές τον Ιανουάριο, παρατηρείται σημαντική άνοδος προς όλους τους προορισμούς. Έτσι, η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, είναι αυξημένη τόσο προς τις Χώρες της ΕΕ (+13,7%) όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (+24,1%).

Παρόμοια είναι η εικόνα όταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, με τις εξαγωγές να καταγράφουν άνοδο τόσο προς τις Χώρες της ΕΕ (+17,3%) όσο προς τις Τρίτες Χώρες (+24,3%).

Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυτό διαμορφώθηκε στο 51,6% από 53,8% τον Ιανουάριο του 2017 ενώ το μερίδιο των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες αυξήθηκε στο 48,4% από 46,2%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο διαμορφώνεται στα επίπεδα του 70%-30% υπέρ των κρατών μελών της ΕΕ.

Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τον πρώτο μήνα του 2018 μόλις ένας κλάδος εμφάνισε αρνητικό πρόσημο. Πρόκειται για τα ποτά-καπνός, ο οποίος υποχώρησε ελαφρώς κατά 1,1%. Οι υπόλοιποι κλάδοι κατέγραψαν άνοδο, με κάποιους να σημειώνουν αξιόλογη αύξηση, όπως τα λάδια (+106,5%), τα βιομηχανικά (+38,7%), τα διάφορα βιομηχανικά (+24,1%) και τα χημικά (+15,7%).

ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα