Οι τέσσερις άξονες που ορίζουν την πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού

«Η Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου είναι πολιτιστικά πολύ πλούσια και κάθε νησί έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του και αποτελεί κομβικό κομμάτι της στρατηγικής του υπουργείου Πολιτισμού.

Τα νησιά αυτά αποτέλεσαν για αιώνες μία γέφυρα από την Ανατολή στη Δύση συνδέοντας περιοχές με διαφορετικό χαρακτήρα. Είναι τα παράθυρα της χώρας μας προς τον έξω κόσμο» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτησή της στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Μυτιλήνη, η υπουργός Πολιτισμού

Λυδία Κονιόρδου.

Συνεχίζοντας η κ. Κονιόρδου αναφέρθηκε στη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με το υπουργείο Τουρισμού για την τουριστική αξιοποίηση των αρχαιολογικών προορισμών με νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. «Σχεδιάζουμε τις διαδρομές πολιτισμού που μπορούν να συνδέουν τους πιο δημοφιλείς προορισμούς με χώρους μικρότερης επισκεψιμότητας αλλά καθόλου υποδεέστερους» τόνισε.

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες που ορίζουν, όπως είπε, την πολιτική του υπουργείου.

«Είναι ο χώρος και ο χρόνος, η συλλογικότητα, η ποικιλομορφία και η βιώσιμη ανάπτυξη. Έχουμε τρία στρατηγικά πλεονεκτήματα. Την πολιτιστική μας κληρονομιά, τη σύγχρονη δημιουργία του νεότερου πολιτισμού το μοναδικό σε ομορφιά τοπίο της χώρας και την εξωστρέφεια του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό είναι το κεφάλαιό μας και αποτελεί την ταυτότητά μας» τόνισε η κ. Κονιόρδου.

«Ζούμε αυτό τον τόπο όχι μόνο ως προς τα μνημεία αλλά και ως προς το περιβάλλον που είναι γύρω από αυτά τα μνημεία γιατί κάποιοι πρωτοπόροι χαρακτήρισαν αυτά τα μέρη ως αρχαιολογικούς χώρους και τα προστάτευσαν» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού αναφερόμενη στη «μεγάλη οικογένεια των αρχαιολόγων».

Έκανε επίσης λόγο για τα έργα αποκατάστασης αρχαιολογικών χώρων που γίνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου για την ανάδειξη μνημείων πολιτισμού με προγράμματα του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Στη Λέσβο το μεγαλύτερο μέρος της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται, η στερέωση και η αποκατάσταση τμημάτων του ανατολικού περιβόλου κάστρου Μυτιλήνης, η ανάδειξη και βελτίωση της επισκεψιμότητας του κάτω Κάστρου Μυτιλήνης, η αποκατάσταση στο Οθωμανικό τζαμί Βαλιδέ, και οι μουσειακές αποθήκες Σαπλιτζά, όπως είπε.

Η κ. Κονιόρδου ανακοίνωσε ακόμη ότι έχει γίνει η αρχική έγκριση προκειμένου να περάσει το Μουσείο Βρανά στο ελληνικό Δημόσιο.

Αναφερόμενη τέλος στο προσφυγικό, επισήμανε χαρακτηριστικά «τα νησιά του Αιγαίου υπήρξαν και είναι ακόμη, το πρώτο σκαλοπάτι της Ευρώπης στο οποίο πατούν οι πρόσφυγες. Κλήθηκαν και κατάφεραν σε ένα μεγάλο βαθμό να βάλουν πλάτη για ολόκληρη την Ευρώπη».

«Η Δημοκρατία η αλληλεγγύη η φιλοξενία και ταυτόχρονα το πνεύμα της συνύπαρξης και του διαλόγου, βρίσκονταν και βρίσκονται πάντα στον πυρήνα του ελληνικού πολιτισμού» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα