Οικονομία, θέσεις εργασίας και φτώχεια οι βασικές ανησυχίες του Έλληνα σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο
Οικονομία, εργασία και φτώχεια οι βασικές ανησυχίες των Ελλήνων σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο.
Τις ανησυχίες των πολιτών αλλά και τις επιθυμίες του καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι πολίτες της ΕΕ επιθυμούν το Κοινοβούλιο να υπερασπιστεί τη δημοκρατία: το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (32%) θεωρεί ότι αυτή είναι η πιο σημαντική αξία προς υπεράσπιση. Το κράτος δικαίου προτάσσουν οι Έλληνες πολίτες κατά 39%.
Η δημόσια υγεία (42%), η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός (40%), καθώς και η κλιματική αλλαγή (39%) αποτελούν κορυφαίες
Το 70% των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί το Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (58%). Η υποστήριξη των πολιτών προς την ΕΕ και το ΕΚ ειδικότερα αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το ένα τρίτο των Ευρωπαίων (32%) επιλέγει τη δημοκρατία ως κορυφαία ευρωπαϊκή αξία προς υπεράσπιση, ακολουθούμενη από την ελευθερία του λόγου και της σκέψης (27%) και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως (25%). Με μικρή διαφορά ακολουθούν η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (35%) και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ (34%). Στην Ελλάδα, κράτος δικαίου και δημοκρατία ισοβαθμούν ως αξίες που πρέπει να υπερασπιστεί το Κοινοβούλιο, με 39% και 38% αντίστοιχα.
Η αύξηση του εξτρεμισμού, η εξάπλωση της παραπληροφόρησης και η αποδυνάμωση του κράτους δικαίου προκαλούν επίσης ανησυχία στους Ευρωπαίους πολίτες.
Τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται στα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας για το Μέλλον της Ευρώπης, που δημοσιεύθηκε από το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή στα μέσα του Ιανουαρίου 2022, όπου εννέα στους δέκα Ευρωπαίους συμφωνούν ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο ενίσχυσης της δημοκρατίας στην ΕΕ.
Έντεκα κράτη μέλη θέτουν σε προτεραιότητα την υπεράσπιση της δημοκρατίας: Σουηδία, Γερμανία, Φινλανδία, Ιταλία, Δανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία. Οι ερωτηθέντες στην Τσεχία και την Ουγγαρία τοποθέτησαν επίσης την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη πρώτη θέση.
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε: "Όπως σωστά επισημαίνουν οι πολίτες, η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι η πιο σημαντική ευρωπαϊκή αξία. Δεν μπορούμε να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη. Ο εξτρεμισμός, ο αυταρχισμός και ο εθνικισμός αποτελούν σήμερα αυξανόμενες απειλές για το κοινό μας ευρωπαϊκό εγχείρημα".
Συνολικά, οι Ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν να θεωρούν τη δημόσια υγεία ως κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για το Κοινοβούλιο σε ποσοστό 42%, ακολουθούμενη με μικρή διαφορά από την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (40%) και τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (39%), ενώ οι νέοι θέτουν πρώτη στη λίστα τους την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στην ίδια ερώτηση, το 65% των Ελλήνων επέλεξε την υποστήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (58%) και τη δημόσια υγεία (56%).
Η πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ (62%) αξιολογεί την συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ θετικά, αποτελώντας για δεύτερη χρονιά το υψηλότερο αποτέλεσμα από το 2007, ενώ μόνο το 9% δηλώνει το αντίθετο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (72%) δηλώνουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (63%) δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον της ΕΕ. Στην Ελλάδα, οι θετικές και οι ουδέτερες γνώμες ισοψηφούν στο 42% σχετικά με τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, ενώ οι αρνητικές περιορίζονται στο 15%. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (63%) πιστεύει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ.
Το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών να μάθουν περισσότερα για το έργο της ΕΕ παραμένει συνεχές. Σύμφωνα με την παρούσα έρευνα, το 43% των ερωτηθέντων ενδιαφέρεται περισσότερο για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται συγκεκριμένα τα κονδύλια της ΕΕ. Οι πολίτες επιθυμούν επίσης να μάθουν περισσότερα για τις συγκεκριμένες συνέπειες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στη χώρα τους (30%), για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες των εθνικών ευρωβουλευτών τους (29%), καθώς και για το τι κάνει η ΕΕ για να ξεπεραστεί η πανδημία (29%).
Στην Ελλάδα, ένας στους δύο επιθυμεί να μάθει περισσότερα για τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στη χώρα του (53%), τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ έχει αλλάξει ριζικά τα ελληνικά δεδομένα (52%), καθώς και πώς δαπανώνται συγκεκριμένα τα κονδύλια της ΕΕ (52%). Ακόμη, το 48% ενδιαφέρεται να μάθει για τα δικαιώματα του ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ίδιο ποσοστό αναρωτιέται τι κάνει η ΕΕ για να ξεπεραστεί η πανδημία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταστήσει σαφές ότι η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ θα πρέπει να βασίζεται σε σαφή και εγκεκριμένα σχέδια, να υπόκειται σε έλεγχο με συνέπεια και διαφάνεια και να εξαρτάται από τον σεβασμό των βασικών δημοκρατικών αξιών μας.
"Οι πολίτες επιθυμούν και δικαιούνται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον συγκεκριμένο αντίκτυπο των πολιτικών και των αποφάσεων της ΕΕ στην καθημερινή τους ζωή", δήλωσε η πρόεδρος Metsola.
Η υποστήριξη των πολιτών προς την ΕΕ και το ΕΚ ειδικότερα αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ (58%) επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον, ενώ το ποσοστό των πολιτών της ΕΕ που έχουν θετική άποψη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (36%) αυξήθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκρισή με το 2015, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 3 μονάδες από το 2019. Το 45% των ερωτηθέντων έχει ουδέτερη άποψη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μόνο το 17% έχει αρνητική εικόνα. Το 70% των Ελλήνων, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό από τον ευρωπαικό μέσο όρο, ζητά πιο ισχυρό ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Περίπου ένας στους δύο πολίτες στη χώρα μας έχει ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (48%) ενώ οι υπόλοιποι διαμοιράζονται εξίσου μεταξύ της αρνητικής (24%) και της θετικής εικόνας (26%).
Η θετική θέση του ΕΚ αντικατοπτρίζεται επίσης στο πιο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο δείχνει ότι το ΕΚ αποτελεί το θεσμικό όργανο της ΕΕ που οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο.
Το Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του 2021 διεξήχθη μεταξύ 1ης Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2021 και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Η έρευνα διεξήχθη δια ζώσης και ολοκληρώθηκε μέσω διαδικτυακών συνεντεύξεων, όπου αυτό ήταν απαραίτητο λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με την Covid-19. Διεξήχθησαν συνολικά 26.510 συνεντεύξεις, με τα αποτελέσματα της ΕΕ να σταθμίζονται ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού σε κάθε χώρα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Πέθανε μόλις 51 ετών η Μαρία Σαράφη - Το «αντίο» από την ΕΡΤ3
- «Delivery» ο δολοφόνος του Έλληνα δημοσιογράφου, Νίκου Κάτσικα στο Κάιρο
- Η μεγαλύτερη σφαγή αμάχων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έγινε από Ναζί– Γιατί συγκαλύφθηκε. Ποιος ήταν ο πρωταγωνιστής στανικός ιερέας
- Κβαντική αποκάλυψη: Τι είναι και πόσο πρέπει να την φοβόμαστε
- Δολοφονία Άλκη: Πώς οργανώθηκε η δολοφονική επίθεση στον 19χρονο - Το χρονικό και η... αφορμή
- «Δέκα χρόνια ζωής σε 10 ημέρες»: Βιολόγος αποκαλύπτει πώς ο κορονοϊός αλλάζει τη βιολογική ηλικία
- Yποχρεωτικά rapid test: Τι άλλαξε για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα
- Πέτρος Δούκας: Μια πολιτική «εποποιΐα» που πνίγηκε στον ποταμό Ευρώτα
- Σεισμός τώρα κοντά στο Άγιο Όρος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω των ισχυρών ανέμων
- Αττική: To 10% των κατοίκων καπνίζει κάνναβη χαμηλής ποιότητας
- ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται δωρεάν rapid test σήμερα Τρίτη
- Ξεκίνησε η ριζική ανακατασκευή των καταστημάτων της Βαρβακείου Αγοράς
- ΕΦΚΑ: Άμεση χορήγηση του εφάπαξ μαζί με την κύρια σύνταξη, μειώνεται ο χρόνος αναμονής
- Πώς συνδέεται η ζάχαρη, ο κακός ύπνος και ο διαβήτης
- Τι μπορεί να συμβαίνει όταν αλλάζει χρώμα το άσπρο του ματιού
- Κακοκαιρία «εξπρές»: Ποιες περιοχές βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα, live η επιδείνωση καιρού
- Σπήλιος Λίβανος: Γιατί ο Μητσοτάκης τον «έδιωξε», το παρασκήνιο της αποπομπής και μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς
- Έρχονται οι «Νταντάδες της Γειτονιάς», ανοίγει η πλατφόρμα
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Οικονομία, θέσεις εργασίας και φτώχεια οι βασικές ανησυχίες του Έλληνα σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο
- Πάτρα: «Οι εξειδικευμένες εξετάσεις θα δείξουν τα αίτια του θανάτου της Τζωρτζίνας», λέει ο ιατροδικαστής
- Δολοφονία Άλκη: Στον ανακριτή οι γονείς του 19χρονου, σοκάρει η ιατροδικαστής
- «Γρίφος» η προέλευση των μεταλλάξεων, τα σενάρια για το πώς «γεννιούνται»
- Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω των ισχυρών ανέμων
- Σπήλιος Λίβανος: Γιατί ο Μητσοτάκης τον «έδιωξε», το παρασκήνιο της αποπομπής και μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς
- Κακοκαιρία «εξπρές»: Ποιες περιοχές βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα, live η επιδείνωση καιρού
- Επιστρέφει ο «εφιάλτης» των τεκμηρίων, ποιοι κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα
- Έρχονται οι «Νταντάδες της Γειτονιάς», ανοίγει η πλατφόρμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Πάτρα αποχαιρετά τους 3 ορειβάτες – Σήμερα η κηδεία του Γιάννη Τορέλι
- Κλέαρχος Μαρουσάκης: Προσοχή στους θυελλώδεις ανέμους σήμερα
- Τι συμβαίνει με φυσικό αέριο και ρεύμα: Με ποια μέτρα θα πέσουν οι τιμές -Ο καθηγητής Φαραντούρης στο iefimerida εξηγεί
- Με προβλήματα η λειτουργία των σχολικών μονάδων στη Δυτ. Μακεδονία
- Μακάβρια βλακεία
- Κάτια Δανδουλάκη: Πήγα σε ειδικούς και έκανα μάθημα με την ψυχή μου
- Αφράτη πίτσα με τόνο, κρεμμύδι και κάππαρη
- Αττική Οδός αποζημίωση: Μέχρι 11 Φεβρουαρίου θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα
- Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα έγραψε ιστορία με τετραπλό άξελ