Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ικανοποίηση Δένδια

Την ικανοποίησή του για το πνεύμα εθνικής ομοψυχίας που, όπως είπε, επικράτησε κατά τη σημερινή συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), που συνεδρίασε με αντικείμενο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

«Είναι κατανοητό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ορισμένα θέματα, αλλά είναι προφανές ότι όλοι αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και δρούμε πάντοτε με γνώμονα

το εθνικό συμφέρον», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για τη συμμετοχή του στο σημερινό ΕΣΕΠ, επισημαίνοντας ότι η συνεισφορά του ήταν πολύτιμη, «καθώς μας επέτρεψε να έχουμε και τη δική του γωνία θεώρησης για τα ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε».

«Όπως έχω επανειλημμένα πει, αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία από την κυβέρνηση και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην εμπέδωση όχι μόνο της εθνικής ομοψυχίας, αλλά και της καλύτερης δυνατής συνεννόησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο βασικό ζήτημα του ΕΣΕΠ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η σημαντικότερη είδηση είναι η αποδοχή από πλευράς του, της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνάντηση στην Άγκυρα.

«Η ελληνική πλευρά κατέστησε ευθύς εξαρχής σαφές ότι η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί, εφόσον διατηρηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και είναι χρήσιμο να το αντιληφθούν αυτό όλοι οι αξιωματούχοι και από την τουρκική πλευρά, αποφεύγοντας τις δηλώσεις που δεν βοηθούν στην προσπάθεια εμπέδωσης κλίματος σχέσεων καλής γειτονίας», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας.

«Τις προηγούμενες ημέρες, με τη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών και τις πολιτικές διαβουλεύσεις, ξαναπιάσαμε το νήμα των επαφών και η επίσκεψή μου στην Άγκυρα έρχεται σε συνέχεια αυτών», επισήμανε ο κ. Δένδιας.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα δεν φοβάται το διάλογο. Ο διάλογος δεν αποτελεί απεμπόληση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Προσερχόμαστε στο διάλογο ακριβώς για να προβάλουμε το δίκαιο των θέσεών μας».

«Απαραίτητο συστατικό στοιχείο για τη συνέχιση του διαλόγου είναι η διατήρηση της αποκλιμάκωσης και η εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας», υπογράμμισε.

Κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ έγινε επίσης αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα, με τον υπουργό Εξωτερικών να τονίζει τη «διττή προσέγγιση» που επιθυμεί η Ελλάδα, που να περιλαμβάνει από τη μία «την εξέταση στόχων θετικής ατζέντας, αλλά και την παραμονή στο τραπέζι της προοπτικής υιοθέτησης μέτρων, εάν η Τουρκία επανέλθει σε παραβατική συμπεριφορά».

Επίσης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πρόσφατη συνάντηση με την απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ.

«Η Ελλάδα έλαβε πρόσκληση και θα συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που συγκαλεί ο γγ των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη στο τέλος Απριλίου», ανέφερε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε:

«Σε αυτό το θέμα είναι περιττό να πω ότι είμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία. Είχα συναντήσει τον ομόλογό μου και φίλο μου Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λάρνακα πριν από λίγες μέρες και βρισκόμαστε σε μια διαρκή επαφή και από κοινού προετοιμασία».

«Η διαχρονική ελληνική θέση όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού είναι ξεκάθαρη: διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συζήτηση εκτός αυτού του πλαισίου», ξεκαθάρισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα