Ολομέτωπη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ: Ο «πορφυρογέννητος» στηρίζει την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων

Σε σύγκρουση εφ όλης της ύλης και σε οξύτατους τόνους για την οικονομική διαχείριση προχωρά με την κυβέρνηση η Κουμουνδούρου.

Μάλιστα, η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν μένει μόνο στα θέματα της διανομής της πίτας, δηλαδή την επιδοματική πολιτική, τα κέρδη των διυλιστηρίων και τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά προετοιμάζεται να επεκταθεί και στο κυβερνητικό

αφήγημα των υψηλών επιδόσεων για την ανάπτυξη, καθώς τα αρνητικά στοιχεία αρχίζουν να προμηνύουν ζοφερό μέλλον για την ελληνική οικονομία. Αυτή η διάθεση αμφισβήτηση της οικονομικής πολιτικής εκφράστηκε και χθες το βράδυ στο κοινοβούλιο, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε το «παρών» για την κυβερνητική τροπολογία που αφορούσε το food pass και την φορολόγηση των έκτακτων κερδών των διυλιστηρίων.

Καταρχάς η Κουμουνδούρου σήκωσε το γάντι το γάντι που της πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του υπουργικού συμβουλίου όταν έκανε λόγο για «αριστερά του χαβιαριού». Λίγο μετά την αναφορά του πρωθυπουργού, ήρθε η απάντηση για τον «πορφυρογέννητο γόνο», ο οποίος «για 15 μήνες κάνει πλάτη στην αισχροκέρδεια και υλοποιεί τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει γίνει ποτέ στη χώρα».

Είχε προηγηθεί λίγο νωρίτερα η σύγκρουση για τις νέες ανατιμήσεις 29% που έρχονται το Γενάρη στα τιμολόγια του ρεύματος, με την κατάθεση τροπολογίας για την έκτακτη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα για όλο το 2023, στην οποία το υπουργείο Ενέργειας απάντησε με μία ακόμη επιδότηση στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος, η οποία κατά τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αφήνει ακάλυπτη μεγάλη μερίδα των επιχειρήσεων και επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά. Στο τέλος της ημέρας, στη βουλή, η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά την αρχική της επιλογή να υπερψηφίσει το food pass, επέλεξε τελικά το «παρών» ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στην φορολόγηση των έκτακτών κερδών των διυλιστηρίων με ποσοστό 33%, επισημαίνοντας πως:

α) Η εν λόγω έκτακτη εισφορά βαφτίζεται “δαπάνη” από την κυβέρνησης και ως εκ τούτου εκπίπτει από τη φορολογία εισοδήματος, γλιτώνοντας ουσιαστικά τις εταιρείες από ένα μέρος της φορολογικής επιβάρυνσης που θα είχαν κανονικά. β) Ανέρχεται στον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η ΕΕ. γ) Δεν αφορά στο 2023 ενώ, βάσει του Κανονισμού, μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί εισφορά αλληλεγγύης και για το 2023.

Όλο το παραπάνω σκηνικό έντασης της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει την αυτοπεποίθηση της Κουμουνδούρου για δύο θέματα. Πρώτον, την αντίληψη ότι η πλειοψηφία των πολιτών, όχι απλά απορρίπτει το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της ακρίβειας, δηλαδή τα επιδόματα, αλλά και νιώθει κοροϊδία επειδή όλα αυτά τα επιδόματα στηρίζουν ουσιαστικά την αισχροκέρδεια. Δεύτερον, την πεποίθηση του οικονομικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η χώρα δεν κάνει αναπτυξιακό πρωταθλητισμό, όπως ισχυρίζεται ο κύριος Σταϊκούρας, αλλά αντιθέτως, ότι οδεύει σε μια αρκετά δύσκολη συγκυρία. Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να συνηγορούν, εξάλλου, οι απαισιόδοξες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας για τον πληθωρισμό των επόμενων δύο ετών, η απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο, η υστέρηση των επιδόσεων στον τουρισμό σε σχέση με το 2019 και (ίσως περισσότερο από όλα) η εκρηκτική αύξηση του εμπορικού ελλείματος, που φανερώνει πως οι καλές επιδόσεις των προηγούμενων τριμήνων δεν οφείλονται στην αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας, αλλά στην αυξημένη κατανάλωση που στηρίχτηκε στα επιδόματα της περιόδου της πανδημίας.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα