Όμικρον: Μειωμένη προστασία από επαναλοίμωξη προσφέρει η φυσική ανοσία

H φυσική ανοσία προσφέρει μειωμένη προστασία από επαναλοίμωξη με τη μετάλλαξη Όμικρον, συγκριτικά με ό,τι συνέβαινε το διάστημα όπου επικρατούσα παραλλαγή του κορονοϊού ήταν η Δέλτα.

Σύμφωνα με το News4health, τα αποτελέσματα δύο μελετών, που ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, αποδεικνύουν ότι η φυσική ανοσία παρέχει μειωμένη προστασία έναντι επαναλοίμωξης από την Όμικρον σε σχέση με ό,τι συνέβαινε την εποχή που επικρατούσε η Δέλτα.

Χτες δημοσιεύτηκε μία μεγάλη πληθυσμιακή

μελέτη από το Ισραήλ στο περιοδικό New England Journal of Medicine που παρακολούθησε ασθενείς που είχαν μολυνθεί παλιότερα από τον κορονοϊό.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι όσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν επειδή θεώρησαν ότι η φυσική νόσηση τους προστάτευε, είχαν 60%-80% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν 2η φορά σε σχέση με αυτούς που είχαν εμβολιαστεί.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η μελέτη διενεργήθηκε πριν την επικράτηση της Όμικρον στο Ισραήλ, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος» σχολίασε η κ. Παπαευαγγέλου.

Μελέτη από το Κατάρ που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο ίδιο περιοδικό, επιβεβαίωσε την μικρή προστασία που δίνει η φυσική ανοσία από επαναλοίμωξη στην εποχή της Όμικρον.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν παλαιότερα επικρατούσε η μετάλλαξη Δέλτα, μία προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό μας προστάτευε σε ποσοστό 90% από επαναλοίμωξη, σήμερα με την πιο μεταδοτική Όμικρον, προηγούμενη μόλυνση προστατεύει μόλις κατά 56%.

Με βάση τα δεδομένα από τις δύο μελέτες που προαναφέρθηκαν, η κ. Παπαυεαγγέλου τόνισε ότι είναι λάθος αυτό που υποστηρίζουν κάποιοι ότι δε χρειάζεται ο εμβολιασμός επειδή έχουν ήδη νοσήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα