Όπως το 1980: Από τότε κόμμα προτείνει βουλευτή του για ΠτΔ!

Τι γράφει το Κ-Report για την επιλογή Τασούλα από Μητσοτάκη

Το κριτήριο της θωράκισης της κυβερνητικής πλειοψηφίας επικράτησε για την επιλογή Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην εκτίμηση αυτή προχωρά το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα που κυκλοφορεί συνδρομητικά σε καθημερινή βάση με πλούσια ύλη. Αναδημοσιεύουμε:

Για πρώτη φορά εδώ και 45 χρόνια, από την εκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1980, η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει έναν εν ενεργεία βουλευτή της, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η επιλογή

Κ. Μητσοτάκη να προτείνει τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής διαρρηγνύει μια παράδοση που είχε διαμορφωθεί, άλλοτε από επιλογή και άλλοτε από ανάγκη, από το ελληνικό πολιτικό σύστημα: Να μην προέρχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την κυβερνητική παράταξη ή από την ενεργό πολιτική, να έχει μια απόσταση, πραγματική ή έστω χρονική, από τα πάθη της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης ώστε να μπορεί, έτσι, ευκολότερα να συγκεντρώνεται στο πρόσωπό του η αναγκαία ευρύτερη συναίνεση.

Το δίλημμα Μητσοτάκη. Η επιλογή δεν έγινε μεταξύ διαφορετικών υποψηφίων προσώπων, που πράγματι εξετάστηκαν, αλλά μεταξύ διαφορετικών πολιτικών προτεραιοτήτων. Επικράτησε ο στόχος της «ασφάλειας». Της θωράκισης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της ικανοποίησης του κομματικού πατριωτισμού και της απόκρουσης της εκ δεξιών απειλής.

Η Κ. Σακελλαροπούλου. Η απόφαση να μην ανανεωθεί η θητεία της σημερινής Προέδρου είχε ληφθεί από καιρό, υπό την πίεση ενός εκβιασμού βουλευτών (αλλά και υπουργών) της συμπολίτευσης που είχαν διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι, αν προταθεί, δεν θα την ψηφίσουν. Ο Κ. Μητσοτάκης δέχτηκε τον εκβιασμό. Η απόφασή του είχε γίνει γνωστή στην ίδια την Πρόεδρο, με αγγελιοφόρο υπουργό, αλλά και από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη το περασμένο σαββατοκύριακο.

Οι αυτοσχεδιασμοί: Με δεδομένο ότι η απόφαση ήταν ειλημμένη, κάνει εντύπωση η αυτοσχεδιαστική προχειρότητα με την οποία δημοσιοποιήθηκε. Την τελευταία στιγμή, αναβλήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο, που είχε αναγγελθεί εδώ και μία εβδομάδα, και το πρωθυπουργικό διάγγελμα, που θα μεταδιδόταν το απόγευμα, βγήκε εσπευσμένα στον αέρα στις 11 πμ. Για να χρυσωθεί, δε, το χάπι, ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του περιέλαβε και μια καινοφανή πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης: Να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μία μόνο, εξαετούς διάρκειας, θητεία.

Η διαδικασία εκλογής: Ο Κώστας Τασούλας ανακοίνωσε στην Βουλή ότι η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου και οι επόμενες, διαδοχικά ανά πέντε ημέρες. Εκτιμάται ότι οι τρεις πρώτες ψηφοφορίες (όπου απαιτείται πλειοψηφία 200 και 180 ψήφων) θα αποβούν άκαρπες και ο νέος Πρόεδρος θα εκλεγεί στην τέταρτη πλειοψηφία, με 165, τουλάχιστον, ψήφους -της ΝΔ, των Σπαρτιατών και κάποιων ανεξαρτήτων.

Ποιά είναι τα πιθανά πολιτικά αποτελέσματα της επιλογής Τασούλα;

Πρώτον: Είναι βέβαιο ότι θα συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αλλά κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι θα ανακόψει τις εσωτερικές πιέσεις για μονιμότερη «δεξιά στροφή» και ακύρωση της περίφημης «τριγωνικής στρατηγικής» του Κ. Μητσοτάκη.

Δεύτερον: Με τον Β. Στίγκα των Σπαρτιατών να είναι ο μόνος αντιπολιτευόμενος που έδωσε στήριξη στην πρωθυπουργική πρόταση και μια ομάδα ανεξαρτήτων που έχουν εκλεγεί με ακροδεξιά ψηφοδέλτια να θεωρείται βέβαιο ότι θα τον υπερψηφίσουν, υπάρχει το ενδεχόμενο ο Κ. Τασούλας, ένας μετριοπαθής πολιτικός, να εκλεγεί από μια πλειοψηφία υπέρ-δεξιάς απόχρωσης.

Τρίτον: Δίνει στο ΠΑΣΟΚ ένα πιο ελεύθερο πεδίο αντιπαράθεσης κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς, ώστε να επιχειρήσει να ανασυστήσει μέχρι τις εκλογές ένα λειτουργικό δίπολο. Σε αυτό θεωρείται ότι θα συμβάλει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας που θα ανακοινωθεί σε λίγη ώρα, 10.30 πμ, και φέρεται ότι θα είναι μια εμβληματική προσωπικότητα της κεντροαριστεράς.

#ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ_ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ #ΠΡΟΕΔΡΟΣ_ΤΗΣ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Όπως, 1980, ΠτΔ,opos, 1980, ptd