Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Θέλουμε κανόνες και όχι φράχτες - Η Τουρκία δεν μπορεί να εκβιάζει

Σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση που παρέλαβε απο την προηγούμενη κυβέρνηση στο προσφυγικό έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Ώρα του Πρωθυπουργού στην Βουλή.

«Τα 4 προηγούμενα χρόνια επέστρεψαν στην Τουρκία μόλις 1.806 άτομα, εκ των οποίων τα περισσότερα εθελοντικά. Παραλάβαμε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πρωτίστως μεταναστευτικό κι όχι προσφυγικό.

Πρόταση νόμου για τους απόδημους

κατέθεσε ο Γιάννης Βαρουφάκης

«Το 50% όσων μπαίνουν στην χώρα σήμερα είναι Αφγανοί και Πακιστανοί που διακινούνται απο οργανωμένους διακινητές. Η πλειονότητα όσων μπαίνουν στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη κι όχι πρόσφυγα», δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για την κατάσταση στην Μόρια.

Παράλληλα, προανήγγειλε το νέο νομοσχέδιο τομή όπως το χαρακτήρισε για το προσφυγικό λέγοντας πως πρόκειται για ένα συμπαγές, αυστηρό και δίκαιο σύστημα ασύλο σε όσους το δικαιούνται.

«Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά ένα νόμο για τα διεθνή δικαιώματα κα την υποδοχή για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των αιτούντων», ανέφερε.

Επίσης, ανέφερε ότι η χώρα θωρακίζεται στα χερσαία σύνορα της.

«Στόχος μας είναι οι επιστροφές και οι υπαναχωρήσεις προς την Τουρκία», δήλωσε και συμπλήρωσε πως στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων.

Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διεθνοποιήσει το μεταναστατευτικό ζήτημα.

«Είναι θέμα διεθνής κλίμακας για να περιοριστεί μόνο στα δικά μας σύνορα. Αποτελεί συνεπώς διεθνή αντιμετώπιση», εξήγησε.

Επίσης, δήλωσε πως η Ευρώπη πάντοτε θα αποτελεί μαγνήτη για τους πρόσφυγες λέγονας πως το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί το επόμενο διάστημα γιαυτό απαιτείται αίσθημα εθνικής ασφάλειας.

Από την μεριά του ο Γ. Βαρουφάκης συμφώνησε πως η μεταναστευτική κρίση είναι πρωτίστως Ευρωπαική κρίση κι όχι Ελληνική.

«Ο τρόπος που χειρίστηκε η ΕΕ το ζήτημα δείχνει πως δεν υπάρχει στην ουσία ΕΕ». 

Άσκησε όμως κριτική λέγοντας πως η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει και εντείνει τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Πες μου πως συμπεριφέρεστε στον κατατρεγμένο να σου πω ποιος είσαι. Θα πρέπει να ντρεπόμασε ως χώρα γιατί οι συνθήκες στην Μόρια δεν συνάδουν με δημοκρατικό ευνοούμενο κράτος. Είναι καταυλισμοί – στρατόπεδα συγκέντωσης»,  τόνισε. Ο ίδιος τάχθηκε κατά της δημιουργίας εσωτερικών συνόρων καλώντας τον πρωθυπουργό να καταργήσει τα hot spot.

«Η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι εσείς βλέπετε τους μετανάστες ως απειλή, ενώ εμείς βλέπουμε τους μετανάστες ως μια ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την Ώρα του Πρωθυπουργού που εγκαινιάστηκε σήμερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα εξετάσει αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής προκειμένου να συμμετέχουν και βουλευτές στον κοινοβουλευτικό έλεγχο κι όχι μόνο αρχηγοί κομμάτων.

Κατά την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν θέλουμε φράχτες αλλά θέλουμε κανόνες στην χώρα».

«Οι πραγματικά κατατρεγμένοι θα βρούνε μια φιλόξενη Ελλάδα», είπε.

«Η Ευρώπη δεν έχει δείξει ακόμα επαρκή δείγματα αλληλεγγύης», τόνισε με νόημα.

Έστειλε μάλιστα το μήνυμα στην Ευρώπη πως θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις για τις χώρες που δεν δέχονται προσφυγες.

Μάλιστα, έθεσε ζήτημα εθνικής ασφάλειας όταν στη χώρα μπαίνουν νέοι με αρκετά χρήματα που δεν είναι κατατρεγμένοι.

Σχετικά με την κατάσταση στην Μόρια εξήγησε πως μπορεί να διαχειρστεί μέχρι 4.000 πρόσφυγες ενώ σήμερα έχει πολλούς παραπάνω.

Τέλος, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας πως δεν μπορεί να εκβιάζει σε αυτό το ζήτημα και θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Keywords
Τυχαία Θέματα