Όταν άλλοι κάνουν διακοπές, αυτοί δουλεύουν: Τα επαγγέλματα που δεν καταλαβαίνουν από καύσωνες - Εργαζόμενοι μιλούν στο Dnews

Καύσωνας, πίεση, ένταση, πολλές ώρες εργασίες και μικρές αποδοχές είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά κάποιων επαγγελμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οικοδόμοι, εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων, σε ψησταριές, σερβιτόροι που δουλεύουν σε beach bar, μάγειρες, εποχικοί πυροσβέστες και γενικότερα ο κλάδος του τουρισμού, διανομείς, είναι μερικά από τα επαγγέλματα που ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει κατά πολύ την καλοκαιρινή σεζόν.

Άτομα που εργάζονται στην εστίαση, στον τουρισμό και σε κατασκευαστική

μιλούν στα Dnews για τις συνθήκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους.

Αγγελική 42 ετών μάγειρας σε ξενοδοχείο

«Όταν εργαζόμουν σεζόν δούλευα 15 ώρες την ημέρα 7ημερο σπαστό με δυο ώρες κενό το μεσημέρι. Οι συνθήκες στην κουζίνα είναι πολύ ζόρικες. Πάρα πολυ ζέστη, ορθοστασία και η πίεση της δουλειάς δεν σου αφήνουν περιθώρια για να τίποτα άλλο εκτός της δουλειάς. Τώρα είμαι στην Αθήνα, ωστόσο είναι σαν κάνω σεζόν αφού δουλεύω 6 ημέρες, 9 με 10 ώρες. Οι συνθήκες είναι εξίσου δύσκολες καθώς η θερμοκρασία φτάνει τους 40 βαθμούς. Βγαίνω έξω που έχει 30 με 35 βαθμούς για να δροσιστώ».

Μαριλένα 34 ετών μπαρ και σέρβις

«Δουλεύεις 12 ώρες την ημέρα και πλέον παίρνεις όσα λεφτά θα έπαιρνες στην Αθήνα. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι βρίσκεσαι σε ένα νησί και βλέπεις θάλασσα. Οι συνθήκες φυσικά και είναι δύσκολες, ειδικά το να σερβίρεις στην παραλία με τέτοια ζέστη. Βέβαια το χειρότερο όλων είναι η συμπεριφορά πολλών πελατών. Είναι αγενείς και θεωρούν ότι τους ανήκουμε, χωρίς να υπολογίσουν τις συνθήκες στις συνθήκες οποίες εργαζόμαστε. Μάλλον θεωρούν ότι είναι εύκολο να πηγαίνεις πέρα δώθε με 40 βαθμούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμική καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία των εργαζόμενων, οι οποίες κυμαίνονται από ενοχλητικά δερματικά εξανθήματα μέχρι θάνατο από θερμοπληξία. Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους, πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα και επαρκή προληπτικά και προστατευτικά τεχνικά και οργανωτικά μέτρα.

Γιάννης 29 ετών οικοδόμος

«Η δουλειά του οικοδόμου είναι γενικά δύσκολη. Παρ όλα αυτά το καλοκαίρι εξαιτίας της ζέστης γίνεται εξαντλητική. Το ωράριο μας είναι 7 το πρωί με 3 το μεσημέρι. Κάποιες φορές όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή σταματάμε τη δουλειά στις 12. Καταλαβαίνετε ότι μετά από κάποια ώρα όταν έχει καύσωνα η δουλειά μας είναι απαγορευτική».

Δήμος ετών 43 ψήστης

«Περισσότερες από 8 ώρες είμαστε πάνω από τη φωτιά. Μην ξεχνάτε ότι πιάνουμε δουλειά πιο νωρίς καθώς έχουμε να κάνουμε και τις προετοιμασίες. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που αντέχουν την συγκεκριμένη δουλειά. Πολλοί ξεκινούν αλλά στην πορεία σταματούν. Η ορθοστασία σε συνδυασμό με την ζέστη μας διαλύει. Εγώ είμαι από τους τυχερούς διότι τουλάχιστον ανταμείβομαι καλά. Υπάρχουν πολλά άτομα και κυρίως νέα που αρκετοί εργοδότες τα εκμεταλλεύονται και οι μισθοί που τους δίνουν είναι ψίχουλα».

Διανύοντας το καλοκαίρι ο υδράργυρος ανεβαίνει, έτσι οι αρμόδιοι φορείς κάθε χρόνο προχωρούν σε συστάσεις έτσι ώστε να υπενθυμίζουν στους εργοδότες αλλά και στους εργαζόμενους την σχετική νομοθεσία που αφορά την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία.

Όπως αναφέρουν, την περίοδο του θέρους λαμβάνει χώρα ιδιαίτερη καταπόνηση των εργαζομένων που οφείλεται στη συνέργεια μετεωρολογικών παραγόντων του εξωτερικού περιβάλλοντος ή/και παραμέτρων μικροκλίματος του εσωτερικού εργασιακού χώρου, σωματικής εργασίας και προστατευτικού ρουχισμού. Η δραστηριότητα των κατά τόπους υπηρεσιών Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του ΣΕΠΕ την περίοδο αυτή πρέπει να επικεντρώνεται σε προληπτικούς ελέγχους εφαρμογής μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Άμεση δε ανταπόκριση πρέπει να υπάρχει στις περιπτώσεις σχετικών καταγγελιών εργαζομένων ή συλλογικών τους φορέων.

#ΔΙΑΚΟΠΕΣ #ΚΑΥΣΩΝΑΣ #ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Όταν, - Εργαζόμενοι, Dnews,otan, - ergazomenoi, Dnews