Ουκρανία - Υπό πολιορκία πόλεις «κλειδιά»: Εκατόμβη νεκρών σε Μικολάιφ, πόλη - φάντασμα η Μαριούπολη, στις φλόγες πάλι το Χάρκοβο

Το Χάρκοβο για ένα ακόμα βράδυ δέχεται επίθεση από τα ρωσικά στρατεύματα. Όλες οι πόλεις «κλειδιά» στην Ουκρανία είναι υπό πολιορκία.

Είκοσι τέσσερις ημέρες έχουν περάσει από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος για την Ουκρανία με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι να στέλνει μήνυμα σε Ρωσία, Γερμανία σε νέο βίντεό του τα ξημερώματα.

Το Χάρκοβο βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις από τις πρώτες μέρες της εισβολής στην Ουκρανία, ενώ το βράδυ του Σαββάτου νέα

βίντεο με εκρήξεις αναρτήθηκαν στα social media.

Υπό πολιορκία συνεχίζουν να είναι όλες οι μεγάλες πόλεις «κλειδιά» της Ουκρανίας, Κίεβο, Οδησσός και Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τον Όλεγκ Σινεγκούμποφ, διοικητή της Περιφέρειας του Χάρκοβου, ένα κοριτσάκι εννιά ετών σκοτώθηκε μετά από βομβαρδισμό.

{https://twitter.com/TpyxaNews/status/1505246325327151104?s=20&t=YyH5RNGBF5_1O_KqgqLXKw}

{https://twitter.com/TpyxaNews/status/1505251225364832260?s=20&t=gUyrqoqlk539nGgqAznqkg}

Πόλη «φάντασμα» η Μαριούπολη

Η Μαριούπολη έχει υποστεί ισχυρούς βομβαρδισμούς, ενώ η εικόνα της από ψηλά είναι αποκαρδιωτική.

Φρίκη προκαλεί η κατάσταση στη Μαριούπολη. Πτώματα στους δρόμους σκεπασμένα με κουβέρτες, άλλοι θάβονται σε ομαδικούς τάφους, το 80% των κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές ή είναι κατεστραμμένα ολοσχερώς.

Δύο κομμάτια φελιζόλ και τούβλα από τα χαλάσματα ενός σπιτιού καλύπτουν το άψυχο σώμα ενός ανθρώπου.

Οι ασταμάτητοι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει το μεγάλο λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας σε νεκροταφείο… Ο θάνατος είναι πανταχού παρών στις γειτονιές της πόλης και δεν κάνει διακρίσεις.

Οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι, χωρίς νερό και ρεύμα ανάμεσα στις ρωσικές βόμβες και τα χαλάσματα της ζωής τους, μαγειρεύουν σε πρόχειρες κουζίνες.

Μερικά μέτρα μακριά έχουν θάψει τους δικούς τους ανθρώπους στις αυλές και τους ακάλυπτους χώρους καθώς είναι αδύνατο λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών και της εισβολής να πάνε στο νεκροταφείο στα ανατολικά της πόλης.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε να γίνουν ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η άλλη πλευρά θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι προς την Ελβετία:

Απαραίτητο το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων
«Έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στο κάθε κράτος που αποφασίζει να επιτεθεί, ότι ο πόλεμος δεν είναι μόνο σε βάρος του άμαχου πληθυσμού αλλά σε βάρος και του ίδιου του επιτιθέμενου», το νέο μήνυμα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προς τους Ελβετούς πολίτες.

Φόβοι για εκατόμβη νεκρών από την αεροπορική επιδρομή σε στρατόπεδο στο Μικολάιφ

Μέχρι και 200 στρατιώτες εκτιμάται ότι βρίσκονταν μέσα στο στρατώνα βόρεια του Μυκολάιβ, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, όταν έγινε στόχος ρωσικής επίθεσης την Παρασκευή.

Οι Ρώσοι «πραγματοποίησαν δειλά πλήγματα κατά στρατιωτών την ώρα του ύπνου. Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο κυβερνήτης του Μικολάι Βιτάλι Κιμ σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, διευκρινίζοντας ότι περιμένει πληροφορίες για τις ουκρανικές απώλειες.

Τουλάχιστον 50 σοροί έχουν ανασυρθεί, δήλωσε Ουκρανός στρατιωτικός στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Δεν γνωρίζουμε πόσοι άλλοι βρίσκονται στα ερείπια», πρόσθεσε.

{https://twitter.com/ramaekers_robin/status/1505072180790444033?s=20&t=RLViPY6aTv_OFyddzsd9Pw}

Ο Ζελένσκι κάλεσε την Ελβετία να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία και τους λογαριασμούς των Ρώσων.

«Είναι οδυνηρό και δυσάρεστο όλο αυτό που συμβαίνει, αλλά είναι επίσης αγώνας ενάντια στο κακό. Είναι απαραίτητο το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων», πρόσθεσε.

«Θέλω όλοι εσείς, οι Ελβετοί, να γίνετε Ουκρανοί. Θέλω εσείς και εμείς να μην χάσουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε πολέμους στον κόσμο», σημείωσε, ακόμη, ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε, παράλληλα, ευγνωμοσύνη στους Ελβετούς για την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

«Είναι αδύνατο να μείνεις μακριά από το γεγονός. Εκατοντάδες βόμβες εκτοξεύονται σε πόλεις στην καρδιά της Ευρώπης. Καταστρέφουν τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις εκκλησίες, τα πανεπιστήμια, τις κατοικίες. Είναι αδύνατο να μείνεις αδιάφορος όταν σκοτώνουν παιδιά», τόνισε ο Ζελένσκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα