Ουκρανία: Νταηλίκια Πούτιν βλέπει το ΝΑΤΟ, αλλά «τρέχει» για έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες

«Η ρωσική πλευρά έχει ξεκάθαρα επιδείξει τις δυνατότητές της» διαμήνυσε το Κρεμλίνο πυροδοτώντας την ένταση με την Ουκρανία.

Με τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς που εκτόξευσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας αλλά και την ανακοίνωση Πούτιν ότι ξεκινά μαζική παραγωγή των Oreshnik, η Μόσχα εξαπέλυσε μία ευθεία απειλή κατά της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της: «Σταματάτε να στηρίζετε την Ουκρανία ή αλλιώς...».

Η επίθεση στο Ντνίπρο προκάλεσε ανησυχίες και φόβους για κλιμάκωση της κατάστασης

σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο ειδικοί αναλυτές από την Ουκρανία και τη Δύση που μίλησαν στην Washington Post, ανέφεραν πως ενώ η επίθεση συνοδεύτηκε από απειλητικές δηλώσεις, στην ουσία ήταν περισσότερο νταηλίκια του Κρεμλίνου.

Η Μόσχα είχε σκοπό να «φοβερίσει αυτούς που στηρίζουν την Ουκρανία» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Farah Dakhlallah. «Η επίδειξη των ικανοτήτων της Μόσχας ούτε θα αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης ούτε θα εμποδίσει τις συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία» πρόσθεσε.

Ο ρωσικός πύραυλος Oreshnik χρειάστηκε περίπου 15 λεπτά για να φτάσει στη Ντνίπρο

Η υπηρεσία αμυντικών πληροφοριών της Ουκρανίας, GUR, δημοσίευσε την Παρασκευή νέες λεπτομέρειες για τον ρωσικό πύραυλο. Εκτοξεύτηκε με περίπου 11 φορές την ταχύτητα του ήχου και χρειάστηκε περίπου 15 λεπτά για να φτάσει στη Ντνίπρο από την παράκτια περιοχή Αστραχάν της Ρωσίας. Ο πύραυλος ήταν εφοδιασμένος με έξι κεφαλές, είπε η ουκρανική υπηρεσία, και καθεμία από αυτές περιείχε έξι υποπυρομαχικά.

Ο επικεφαλής του GUR Kyrylo Budanov τόνισε, σύμφωνα με την Washington Post πως ο πύραυλος Oreshnik είναι πειραματικός και ότι η Ουκρανία γνωρίζει ότι είχαν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν τουλάχιστον δύο δοκιμαστικές εκδόσεις του.

Ο πύραυλος δεν είναι ακόμη σε «σειρά παραγωγής, δόξα τω Θεώ», είπε την Παρασκευή. «Το γεγονός ότι το χρησιμοποίησαν σε μια έκδοση χωρίς πυρηνικά είναι, όπως λένε, μια προειδοποίηση από μέρους τους, ότι δεν είναι εντελώς τρελοί», πρόσθεσε. Ωστόσο ο Ρώσος Πρόεδρος αργά το απόγευμα της Παρασκευής ανακοίνωσε σε μία μη προγραμματισμένη τηλεοπτική του δήλωση ότι η Ρωσία ξεκινά μαζική παραγωγή του πυραύλου.

Από την πλευρά του το Πεντάγωνο, είπε ότι ο πύραυλος που ήταν οπλισμένος με συμβατικό οπλικό σύστημα, ήταν μία πειραματική παραλλαγή του ρωσικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς RS-26 Rubezh.

Νταηλίκια μεν αλλά και συνάντηση στις Βρυξέλλες

Παρά τις δηλώσεις ότι η όλη κλιμάκωση ήταν περισσότερο ένα νταηλίκι και μία επίδειξη δύναμης από πλευράς Πούτιν μετά τις εξελίξεις αυτές, ΝΑΤΟ και Ουκρανία συναντώνται την ερχόμενη Τρίτη στις 26 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνομιλίες σχετικά με την εκτόξευση του πειραματικού αυτού πυραύλου.

Η συνάντηση της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών, δήλωσαν διπλωμάτες την Παρασκευή. Ο Πούτιν είχε ήδη δηλώσει ότι η εκτόξευση ήταν απάντηση στην άδεια που έδωσε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία μετά από σχεδόν έναν χρόνο να κάνουν χρήση του πυραυλικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας ATACMS μέσα σε ρωσικό έδαφος αλλά και την εκτόξευσης των βρετανικών Storm Shadow στο Κουρσκ.

«Η ρωσική πλευρά έχει ξεκάθαρα επιδείξει τις δυνατότητές της» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Τα περιγράμματα των περαιτέρω ενεργειών αντιποίνων… έχουν επίσης περιγραφεί ξεκάθαρα» πρόσθεσε πυροδοτώντας την ένταση.

Πούτιν: Αδύνατο να αναχαιτιστεί ο Oreshnik

Ο Πούτιν δήλωσε σύμφωνα με το RIA Novostri, ότι ο πύραυλος Oreshnik είναι αδύνατον να αναχαιτιστεί από τον εχθρό.

«Θα προσθέσω ότι δεν υπάρχει αντίμετρο σε έναν τέτοιο πύραυλο, δεν υπάρχει κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Και θα επισημάνουμε για μία ακόμα φορά πως θα συνεχίσουμε να τον δοκιμάζουμε. Είναι απαραίτητο να αρχίσει μαζική παραγωγή» είπε.

Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά Oreshnik

O ρωσικός πύραυλος που πυροδότησε την ένταση είναι ένας βαλλιστικός, υπερηχητικός πύραυλος με εμβέλεια 5.800 χλμ, ταχύτητα άνω των 10 Mach, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο τόσο τον εντοπισμό, λόγω ταχύτητας, αλλά και την αναχαίτισή του.

Το βάρος της κεφαλής που μπορεί να φέρει ισοδυναμεί με εκείνο του επίσης ρωσικού πυραύλου ακριβείας Iskander, ο οποίος επί ουκρανικού εδάφους έχει δείξει ότι δεν είναι όπλο τόσο μεγάλης εμβέλειας αφού έχει πλήξει κτίρια και όχι στρατιωτικές υποδομές σε κοντινή απόσταση.

Η απάντηση Ζελένσκι

Για «ξεκάθαρη και σοβαρή κλιμάκωση της βαρβαρότητας αυτού του πολέμου» έκανε λόγο σε ανάρτησή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά το διάγγελμα Πούτιν.

«Σήμερα, ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι έκανε ένα δεύτερο βήμα φέτος προς την κλιμάκωση και την επέκταση αυτού του πολέμου» αναφέρει ο Ζελένσκι σε ένα μακροσκελές μήνυμά του και συνεχίζει: «(Η Ρωσία) χρησιμοποίησε νέο βαλλιστικό πύραυλο. Ο Πούτιν χτύπησε την πόλη μας Ντνίπρο, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη και σοβαρή κλιμάκωση της βαρβαρότητας αυτού του πολέμου—μια κυνική παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ από τη Ρωσία» ανέφερε ο Ζελένσκι.

Στη μακροσκελή του ανάρτηση αναφέρει ακόμα πως «επιτρέψτε μου να σημειώσω ακόμα πως: αυτό είναι ήδη το δεύτερο βήμα της Ρωσίας προς την κλιμάκωση φέτος. Η πρώτη ήταν η εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας με ένα απόσπασμα τουλάχιστον 11.000 στρατιωτών» ενώ οπρόσθεσε πως «ο Πούτιν έχει κάνει και τα δύο αυτά βήματα, ενώ αγνοεί όλους στον κόσμο, που ζητά να μην υπάρξει περαιτέρω επέκταση του πολέμου. Αγνοεί τις εκκλήσεις από την Κίνα, τη Βραζιλία, τις ευρωπαϊκές χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες. Μόνος του ο Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, έναν εντελώς απρόκλητο πόλεμο, και κάνει τα πάντα για να τον παρατείνει, τώρα για πάνω από 1.000 μέρες».

»Η χρήση ενός βαλλιστικού πυραύλου κατά της Ουκρανίας σήμερα είναι ακόμη μια απόδειξη ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη... ο Πούτιν όχι μόνο παρατείνει τον πόλεμο - φτύνει στο πρόσωπο εκείνων σε όλον τον κόσμο, που θέλουν ειλικρινά να αποκατασταθεί η ειρήνη» σημείωσε ο Ζελένσκι καλώντας για μαζική απάντηση στις προκλήσεις Πούτιν απόο τη διεθνή κοινότητα.

#ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ_ΠΟΥΤΙΝ #ΝΑΤΟ #ΡΩΣΙΑ #ΔΥΣΗ #ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Νταηλίκια Πούτιν, ΝΑΤΟ, Βρυξέλλες,oukrania, ntailikia poutin, nato, vryxelles