Ουκρανία: Οι σχεδιασμοί μετά από τρία χρόνια πολέμου

Ερωτηματικά για μελέτες εξοπλιστικών στην Ευρώπη- Μάλλον ο συντηρητικός πρόεδρος Αϊζενχάουερ είχε δίκιο όταν το 1961, κατά την αποχώρησή του, θεωρούσε το στρατιωτικό-βιομηχανικό πλέγμα απειλή για την Δημοκρατία.

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας μια κοινή μελέτη του ινστιτούτου των Βρυξελλών Bruegel και του γερμανικού ινστιτούτου του Κιέλου ifw-Kiel.

Η μελέτη λαμβάνει υπόψη ότι στη διάρκεια του 2024 η Ρωσία αύξησε το στρατιωτικό

της δυναμικό στον πόλεμο στην Ουκρανία σε 700.000 στρατιώτες και παρήγαγε ή αναβάθμισε 1.550 άρματα μάχης (τανκς), 5.700 τεθωρακισμένα οχήματα, 450 πυροβόλα και 1.800 drones επίθεσης.

Συμπεραίνει ότι ‘’τα επόμενα 3-10 χρόνια η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης’’ (όχι γενικά της Ευρώπης). Αυτό εκτιμούν κύκλοι του ΝΑΤΟ, της Γερμανίας, Πολωνίας, Δανίας και των Βαλτικών χωρών και αυτό σύμφωνα με την τωρινή μελέτη ‘’θεωρείται πιστευτό (conceivable)’’!!!

Προς τούτο η μελέτη προτείνει αύξηση του στρατού της Ευρώπης κατά 300.000 στρατιώτες, σε αντικατάσταση των Αμερικανών που θα αποχωρήσουν, αμυντικές επενδύσεις 250 δις το χρόνο (3,5% του ΑΕΠ), 1.400 νέα άρματα μάχης, 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα, 700 πυροβόλα και 2.000 νέα drones κάθε χρόνο.
Μετά από αυτές τις εκτιμήσεις, προκύπτουν τα παρακάτω ερωτηματικά:

Από πού φαίνεται ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μπορεί; Οι ισχυρισμοί των υπηρεσιών πληροφοριών, ειδικά όταν προέρχονται από Βαλτικές χώρες που έχουν συμφέρον να επικεντρωθεί το ΝΑΤΟ πάνω τους, δεν αρκούν. Το ίδιο το ΝΑΤΟ λέει ότι μια απειλή προσδιορίζεται από τις προθέσεις και τις δυνατότητες του αντιπάλου. Δεν αρκεί το ένα από αυτά. Μετά από τρία χρόνια η Ρωσία με μεγάλη υπεροχή σε αεροπορία και πυροβολικό κατέλαβε, με απώλειες πάνω από 500.000, περιοχές (20% της Ουκρανίας) που στο μεγαλύτερο μέρος είναι ρωσόφωνες. Μπορεί να επιτεθεί στην Ευρώπη, όπου θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ; Τα πυρηνικά; Διαχρονικά το ΝΑΤΟ στηριζόταν στην αεροπορία του. Τώρα γιατί οι μελέτες προτείνουν επιστροφή στο αρματικό δυναμικό; Ελάχιστες αρματομαχίες έγιναν στην Ουκρανία. Μήπως επειδή τα γερμανικά εργοστάσια (KMW, Reihnmetall) αυτά παράγουν; Η εισήγηση της επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου για την Αμυντική Στρατηγική (Ιούλιος 2024), την οποία η παραπάνω μελέτη αναφέρει, παρουσιάζει την Ρωσία γενικά σαν απειλή αλλά όχι σαν απειλή για την Ευρώπη. Αν πραγματικά η Ρωσία προτίθεται να επιτεθεί στην Ευρώπη, τι ενέργειες γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο για να δημιουργηθεί αρχιτεκτονική σταθερότητας στην Ευρώπη και να αποτραπεί ο πόλεμος;

Σχόλιο: Μάλλον ο συντηρητικός πρόεδρος Αϊζενχάουερ είχε δίκιο όταν το 1961, κατά την αποχώρησή του, θεωρούσε το στρατιωτικό-βιομηχανικό πλέγμα απειλή για την Δημοκρατία.

(Ο Νίκος Τόσκας είναι πρώην υπουργός και υποστράτηγος ε.α.)

#ΝΙΚΟΣ_ΤΟΣΚΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα