Ουκρανική κρίση: Αυτά είναι τα πρόσωπα στα οποία θα επιβάλλει κυρώσεις η Βρετανία

Ρώσοι ολιγάρχες με εξαιρετικά καλές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τεράστιες περιουσίες - Γιατί τους επιβάλλει κυρώσεις ο Τζόνσον

Μετά την εντολή που έδωσε το Κρεμλίνο για την ανάπτυξη στρατευμάτων στις δυο αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονμπάς, το Λονδίνο επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες, αλλά και τρεις ολιγάρχες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι οι πέντε τράπεζες

είναι οι:

Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank και Black Sea Bank.

Την ίδια ώρα κυρώσεις επιβάλλονται στους Γκενάντι Τίμτσενκο, Ιγκόρ Αρκάντιεβιτς Ρότενμπεργκ και Μπόρις Ρομάνοβιτς Ρότενμπεργκ.

«Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παγώσουν και θα απαγορευτεί στα εν λόγω άτομα να ταξιδεύουν εδώ», δήλωσε σχετικά ο Μπόρις Τζόνσον.

Ποιοι είναι όμως οι τρεις αυτοί Ρώσοι ολιγάρχες;

Τίμτσενκο: O στενός σύμμαχος του Πούτιν και 6ος πλουσιότερος άνδρας στη Ρωσία

Ο Τίμτσενκο είναι ένας από τους ιδρυτές της εμπορικής εταιρείας Gunvor, αλλά και βασικός μέτοχος της Bank Rossiya, που - σύμφωνα με τους Βρετανούς - υποστήριξε την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Πιο συγκεκριμένα, η Bank Rossiya υποστήριξε την ενοποίηση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία με την ενσωμάτωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που ακολούθησε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο Τίμτσενκο είναι παράλληλα ιδρυτής του επενδυτικού ομίλου Volga Group με έδρα το Λουξεμβούργο και εξειδίκευση στις επενδύσεις σε ενέργεια, μεταφορές και διαχείριση ακινήτων.

Τον Απρίλιο του 2021 ήταν 96ος στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, αλλά και ο 6ος πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας με περιουσία που ανέρχεται σε 14,5 δις στερλίνες.

Έχει υπηκοότητα Ρωσίας, Φινλανδίας και Αρμενίας.

Είναι ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της Ρωσίας και στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εις βάρος του υπέβαλαν κυρώσεις το 2014 και οι ΗΠΑ.

Αδέρφια Ρότενμπεργκ: Οι μεγιστάνες με τους αγωγούς αερίου

Οι Μπόρις και Ιγκόρ Ρότενμεπερκ είναι συνιδιοκτήτες της «SGM», της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας αγωγών φυσικού αερίου και δικτύων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Forbes, τον Ιανουάριο του 2022 η περιουσία του Mπόρις Ρότενμπερκ άγγιζε το 1 δις στερλίνες, ενώ αντίστοιχη περιουσία είχε το 2018 και ο Ιγκόρ Ρότενμπεργκ.

Οι Βρετανοί σημείωναν σήμερα πως «ο Μπόρις Ρότενμπεργκ... είναι ένας εξέχων Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς προσωπικούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο», ενώ «ο Ίγκορ Ρότενμπεργκ είναι ένας επιφανής Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν».

Πιο συγκεκριμένα, τα δύο αδέρφια γνωρίζουν τον Ρώσο πρόεδρο από όταν ήταν παιδιά, με τον Μπόρις - πρώην επαγγελματία προπονητή του Τζούντο - να αθλείται επί χρόνια με τον Πούτιν.

Ο Μπόρις είναι, παράλληλα, μέλος του ενεργειακού λόμπι της Ρώσιας, ενώ ο Ιγκόρ είναι επικεφαλής της εταιρείας εξόρυξης «Gazprom Bureniye».

Σημειώνεται πως το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ είχε επιβάλει κυρώσεις και στους Ρότενμπεργκ στο παρελθόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα