Προειδοποίηση Δένδια στον Λαβρόφ: «Σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει νικητή»

Για τις ελληνορωσικές σχέσεις, τα ελληνοτουρκικά αλλά και την ουκρανική κρίση που «καίει» μίλησαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στη Μόσχα.

Αρκετές «αιχμές» προς κάθε κατεύθυνση είχαν οι κοινές δηλώσεις Νίκου Δένδια και Σεργκέι Λαβρόφ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη μεταξύ τους συνάντηση στη Μόσχα.

Παίρνοντας

τον λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Θετική τάση ο εφοδιασμός της Ελλάδας με φυσικό αέριο, η Ρωσία την προμηθεύει με το 40% της εισαγωγής της. Συζητήσαμε μια σειρά από σχέδια συμφωνιών. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία στον τομέα της άμεσης επέμβασης. Τα ρωσικά τεχνικά μέσα αποδείχθηκαν σταθερά και ασφαλή, υπογραμμίσαμε την ετοιμότητά μας να βοηθάμε στην καταπολέμηση των πυρκαγιών και λοιπών δεινών.

Και οι πολιτιστικές αλλαγές είναι πολύ δημοφιλ΄είς. Συνεχίζεται και το έτος ιστορίας. Φέτος θα ετοιμάσουμε την τελετή λήξης της σημαντικής αυτής εκδήλωσης. Συμφωνήσαμε να επιλέξουμε κι άλλα θέματα για τα επόμενα αφιερωματικά έτη. Μας ενδιαφέρει η συνεργασία με την Ελλάδα. Πάνω από 170.000 Ρώσοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα το τελευταίο έτος. Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ευρώπη στο πλαίσιο των προβλημάτων που υπάρχουν. Συζητήσαμε για την ίση και αδιαίρετη ασφάλεια. Οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους. Βλάπτουν την ασφάλεια των άλλων χωρών. Γνωρίζετε το λεπτομερές υλικό που περιλαμβάνει τις θέσεις μας που μεταφέραμε και στους Αμερικανούς. Αναφερθήκαμε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Είχαμε μια πολύ περιεκτική συζήτηση και ωφέλιμη. Εκτιμούμε τέτοιες δυνατότητες να συγκρίνουμε εκτιμήσεις και ιδέες για το πως να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για να διευθετήσουμε κρισιακές καταστάσεις».

{https://twitter.com/nikosdendias/status/1494621424945963029?s=24}

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αν΄έφερε: «Σκοπός όλων μας η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη. Δεν λησμονάμε την καθοριστική συμμετοχή της Ρωσίας στην ελληνική επανάσταση αλλά και το ότι πολεμήσαμε στο ίδιο πλευρό στον Β' ΠΠ και τον φόρο αίματος που πληρώσαμε. Στη συνέχεια της συνάντησης Μητσοτάκη - Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο και την υιοθέτηση του κοινού προγράμματος δράσεων, υπογραμμίσαμε την ανάγκη συνεργασίας σε ενέργεια, τουρισμό, πανδημία.

Ζήτησα από τη ρωσική πλευρά πραγματοποίηση πτήσεων τσάρτερ το καλοκαίρι συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις επαφές και τον πολιτικό διάλογο για εξελίξεις και ασφάλεια στην Ευρώπη. Η ελληνική εξωτερική πολιτική βα΄σίζεται σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες. Σεβασμός διεθνούς δικαίου απαγόρευση απειλής χρήσης βίας εναντίον κράτους, σεβασμό εθνικής κυριαρχίας, προστασία ανθρωπίνων δικαιω΄μάτων, τήρηση των δεσμεύσεων που κάθε χώρα έχει αναλάβει.

Αυτά τα κείμενα αποτελούν τις θεμελιώδεις αρχές και είναι οικουμενικές αρχές που οι Έλληνες σεβόμαστε. Η Ελλάδα σαν κράτος μ΄έλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σέβεται και εφαρμόζει το σύνολο των δεσμεύσεών της. Είναι γνωστό σε ποια συμμαχία η Ελλάδα ανήκει εδώ και 70 χρόνια. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στις σχέσεις μας. Συμπληρώνεται 20 χρόνια από τη δημιουργία του συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Είμαστε με τον ειλικρινή διάλογο με τη Ρωσία».

Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας ανέφερε σχετικά με την ουκρανική κρίση: «Πρώτον ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης. Εμείς στηρίζουμε πλήρως την εφαρμογή του Μινσκ 1 και Μινσκ 2. Και τρίτον αναφέρθηκα στην ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία στη Μαριούπολη πλησίον της γραμμής επαφής. Ομογένεια που επισκέφθηκα πριν δύο εβδομάδες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πράξει ό,τι χρειάζεται για να προστατέψει αυτή την ομογένεια.

Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενημέρωσα για την συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά. Η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη σε άλλο σημείο και η Τουρκία βρίσκει ευκαιρία. Η Ελλάδα ακολουθεί την πάγια πολιτική της. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου μόνο υπό τους όρους του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».

Λαβρόφ: Τα παράπονά σας... στους δυτικούς σας συμμάχους

Ερωτώμενος σχετικά με την τουρκική απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Να εξηγήσω κάτι που είναι προφανές και το έθεσα στο Όσλο. Η Τουρκία διατηρεί τη στρατιά του Αιγαίου και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου αν η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματά της σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας που ΄έχουν υπογράψει εκατοντάδες χώρες και η Ρωσία. Οι τουρκικές αιτιάσεις είναι προσχηματικές. Η συμφωνία για αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων αφορούσε την τότε Σοβιετική Ένωση και όχι την Τουρκία που και τότε δεν την είχε υπογράψει».

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πιάστηκε από μια φράση του Δένδια για τα «στραμμένα μάτια της διεθνούς κοινότητας στην Ουκρανία» και τον κάλεσε να κάνει τα παράπονά του... στους δυτικούς συμμάχους της Ελλάδας «Η στάση μας υπέρ της διευθέτησης οποιονδήποτε διαφορών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Βάσει της αμοιβαίας συμφωνίας των μερών της διαφοράς. Θα είμαστε έτοιμοι στο βαθμό που εξαρτάται από εμάς να συνδράμουμε στη διευθέτηση. Ο Νίκος ανέφερε ότι κάποιος μπορεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι τα βλέμματα στρέφονται αλλού. Πρέπει να κάνετε παράπονα στους δυτικούς σας συμμάχους επειδή φουσκώνουν αυτή τη φασαρία εκ του μηδενός προωθώντας τα πολιτικά τους συμφέροντα».

Λύσει βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ στο Κυπριακό

Σχετικά με μια ενδεχόμενη επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Θα ήθελα να ξεκινήσουν συνομιλίες για το Κυπριακό αλλά σε ποιο πλαίσιο; Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία όπως έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ. Η Τουρκία απαιτεί την αναγνώριση ως ανεξάρτητης οντότητας της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Είναι απαράδεκτο και παράνομο. Θα προσέβλεπα σε αλλαγή της τουρκικής στάσης πριν εκφράσω αισιοδοξία για επανέναρξη διαπραγματεύσεων». Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε: «Λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβουν χρέη εγγυητών».

Λαβρόφ: Το Κίεβο παραβιάζει τις υποχρεώσεις του

Ερωτώμενος σχετικά με το Ντονμπάς ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά τη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς μας ανησυχούν οι τελευταίες ειδήσεις για ραγδαία αύξηση των βομβαρδισμών με χρήση των εξοπλισμών που απαγορεύονται από το Μινσκ. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που το καθεστώς του Κιέβου παραβιάζει τις υποχρεώσεις του. Σαμποτάρει τα μέτρα κατάπαυσης του πυρός. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι τα μέτρα από το 2020. Κίεβο, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ανέλαβαν να μην απαντούν σε πυρά αλλά να τα αναφέρουν στη διοίκηση. Αυτή ήταν η συμφωνία. Η Ουκρανία για σχεδόν ένα χρόνο δεν τηρούσε τον τρόπο δράσης.

Υπάρχει ειδική αποστολή του ΟΑΣΕ που προσπάθησε να συγκαλύψει τα γεγονότα γιατί δεν ανέφερε ποιος κάνει τις παραβιάσεις και ποιος στοχεύει στον πολιτικό τομέα που οδηγεί σε καταστροφές και απώλειες των αμάχων. Διεκδικούμε τέτοιες πληροφορίες να αναφέρουν συγκεκριμένα τους πρωτεργάτες των επεισοδίων με την αναφορά των στόχων που πλήττονται σε τακτική βάση και θα συνεχίσουμε να το διεκδικούμε. Τώρα η ειδική αποστολή προσπαθεί να συγκαλύπτει την ενοχή των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Το ζήτημα της ελληνικής ομογένειας, την επισκέφθηκα πριν δύο εβδομάδες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δεσμευτεί για την προστασία της. Γνωστοποιήσαμε το ενδιαφέρον μας στον κ. Λαβρόφ και η απάντηση που έλαβα ήταν σε θετική κατεύθυνση», με τον Σεργκέι Λαβρόφ να ξαναπαίρνει τον λόγο και να ανα΄φέρει: «Οι Έλληνες κατοικούν όχι μόνο στη Μαριούπολη αλλά και στην Κριμαία και θα χαρούμε να διοργανώσουμε ταξίδια για τους Έλληνες ώστε να δουν τους συμπατριώτες τους».

Τέλος, ερωτώμενος σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις Ζελένσκι και τις ουκρανικές κινήσεις ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, τόνισε: Σας επαναφέρω στις δηλώσεις Πούτιν - Μακρόν στο Κρεμλίνο. Ο πρόεδρος εξήγησε γιατί η διασφάλιση της ασφάλειας της Ουκρανίας με ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι ανεκτή και αποτελεί επιβουλή για τη Ρωσία. Μπορούν να αναζητηθούν άλλοι τρόποι ασφάλειας της Ουκρανίας. Η αναζήτηση τέτοιων τρόπων θα είναι μέρος της πρωτοβουλίας μας στην οποία αναφερθήκαμε σήμερα και αναλάβαμε από κοινο΄΄υ με τις ΗΠΑ. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε λύσεις. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει μιλήσει για νεκρές συμφωνίες που δεν υπολόγισαν τα συμφέροντα της Ουκρανίας. Μάλλον ο πρόεδρος γνωρίζει την κατάσταση. Όταν το υποκείμενο των συνομιλιών δεν αποφασίζει τίποτα από μόνο του, αλλά εκείνοι που τον διαχειρίζονται απ' έξω. Επιμένουμε στον ρόλο των δυτικών που επηρεάζουν τις κινήσεις του Κιέβου.

Keywords
ουκρανια, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, Τελετή Λήξης, υπουργοι, ελλαδα, ρωσία, νατο, twitter, συμμετοχή, καλοκαιρι, οηε, λύση, ειδήσεις, οασε, ηπα, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Τελετή Έναρξης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, υιοθετηση, χωρες, ρωσία, ηπα, οηε, πλαισιο, ρωσικα, φυσικο αεριο, αυξηση, αισιοδοξια, εβδομαδες, γεγονοτα, γεγονος, δηλωσεις, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, διοικηση, ευκαιρια, ενεργεια, ετη, ετος, ευρωπη, ιδεες, ιδιο, ιση, κυβερνηση, κιεβο, λογο, ματια, μοσχα, νατο, οασε, οσλο, πουτιν, ρολο, σεβασμος, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σοβιετικη ενωση, σχεδια, ταξιδια, ταση, τελευταιες ειδησεις, τουρκια, φυσικο, ανηκει, ασφαλεια, δικαιωματα, εφαρμογη, ενωση, χωρα, κειμενα, πληροφοριες, ρωσοι, θεματα, θεσεις, υλικο
Τυχαία Θέματα