Ουκρανική Κρίση: Ομοφωνία στην ΕΕ για πακέτο κυρώσεων που «θα πονέσουν την Ρωσία» - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των «27»

«To πακέτο των κυρώσεων θα πληγώσει πολύ τη Ρωσία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε την Τρίτη στη ρωσική κινητικότητα στο Ντονμπάς και στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντόντετσκ και Λουγκάνσκ με ένα ένα πακέτο κυρώσεων που - σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ - «θα πονέσει» την Ρωσία.

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα σε μια σειρά κυρώσεων στη Ρωσία από το Παρίσι, όπου

διεξάγεται το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το RT, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει «κυρώσεις σε 27 ιδιώτες και επιχειρήσεις που υπονομεύουν την ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Οι κυρώσεις «στοχεύουν τράπεζες που χρηματοδοτούν τον ρωσικό στρατιωτικό μηχανισμό και συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας», δήλωσε σχετικά η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Επίσης, απαγορεύουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο αποσχισθεισών περιοχών και της ΕΕ – όπως κάναμε μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Και τέλος, περιορίζουμε την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να αντλεί κεφάλαια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ. Θα καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για το Κρεμλίνο να ακολουθήσει την επιθετική του πολιτική».

Σημειώνεται πως στο στόχαστρο των Ευρωπαίων θα τεθούν και τα 351 μέλη της Ρωσικής Δούμας - που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης - όχι όμως και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι κυρώσεις αναμένεται, παράλληλα, να επηρεάσουν την οικονομία της Ρωσίας, περιορίζοντας την πρόσβαση της Μόσχας στις ευρωπαϊκές αγορές.

«To πακέτο των κυρώσεων θα πληγώσει πολύ τη Ρωσία» δήλωσε, από την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της, ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ δήλωσε, παράλληλα, ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνείται την ύπαρξη της Ουκρανίας», ενώ προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη στιγμή για την Ουκρανία».

Τι θα συμβεί με το Nord Stream 2

Όσον αφορά στον Nord Stream 2, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο»:

Ο Nord Stream 2 πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού για ολόκληρη την Ευρώπη.

Διότι αυτή η κρίση δείχνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό αέριο. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας και να επενδύσουμε μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή είναι μια στρατηγική επένδυση στην ενεργειακή μας ανεξαρτησία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε, τέλος, πως «η δράση μας σήμερα είναι μια απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει αυτήν την κρίση που έχει δημιουργήσει, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση ως απάντηση. Η ΕΕ είναι ενωμένη και ενεργεί γρήγορα».

Keywords
Τυχαία Θέματα